Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

...raska ryck från det ena till det andra...

DET ENA: Vinter. Kyla. Snö. Jul. Sverige. Uppsala. Vintriga bilder. DET ANDRA: Vinter. Värme. Hav. Ledighet. Indien. Jordanien. Kanarieöarna. Undervattensbilder. Blomfoto. 

Flera dagar under julhelgen gladdes jag åt att dottern och jag skulle alldeles snart ut på en resa till Indien, bokningen skedde nästan som en julklapp på Julaftonsmorgonen. På Annandagens besök i det stora teknikvaruhuset med lurendrejeripriser - förlåt, 20 % rea på allt (en scanner skulle inhandlas) -  kom jag på att en ny kamera behövdes för resan. En enklare kamera som kunde tjänstgöra under ytan. Olympus Mju Tough 3000 hade jag tittat på sedan tidigare för detta ändamål. Utöver att den lär kunna leverera hyggliga undervattensbilder ser den också fin ut, den finns i flera färger, och därtill har den ett skapligt pris. Sagt och gjort, det blev ett köp. En liten (!) protest undslapp maken, men han börjar bli van...

 

Sent på söndagkvällen stod det klart; det blir problem med att hinna få visum i tid då dotterns pass, som behövdes för visumansökan, fanns i en annan stad. Skulle någon av hennes kompisar kunna hämta den och skicka den? Och jag som icke-svensk skulle få fylla i ett extra formulär, hur lång tid skulle min visumansökan ta att behandla? Hur vi än räknade på antalet dagar gick det inte ihop. Inte ens om resan skulle skjutas fram en vecka kunde man vara säker. Det blev till att bita i det sura äpplet och låta bokningen krympa ihop till ingenting.

På måndagmorgonen kastade jag mig in i ett nytt bokningsäventyr och efter någon timme stod det klart; i stället för det exotiska Indien, och i stället för de andra lite exotiska målen Jordanien, Egypten, Tunisien eller Marocko så blev det - Kanarieöarna! Fast inte vad som helst där utan en liten kanarisk by på sydsidan av Gran Canaria, Puerto de Mogan. Var där på kort visit 10 år sedan när inga charterresor gick dit. Har sedan dess tänkt att någon dag ska jag dit på riktigt; få se nu om byn har lyckats behålla den där orörda känslan som fanns där en gång. Det jag inte kommer att få med mig från denna resa är undervattensbilder på fiskar och annat. Synd när jag nu har en kamera för det...

Ingen badkruka längre

Som lite tröst tittar jag på bilder som jag tog knappt ett år sedan i Jordanien. Fick låna makens Casio kompaktkamera med tillhörande underhus, denna utrustning dög väl för våra behov under snorklingsturerna i Röda havet. Lite pyssel var det med undervattenshuset dock. Vilken fantastisk upplevelse det var att snorkla och se alla färgglada fiskar och koraller! Och fota därtill!

Det får bli blombilder från Puerto de Mogan, det finns blommor där även denna årstid!

En liten bjässe

Blåa och röda

Arabian surgeonfish

Strössel

Vid korallrev

En kompis

Inlagt 2010-12-28 20:46 | Läst 8321 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Av en händelse hittade jag en skrift från Kanarieöarna och Madeira av den på sin tid kände kemisten och zoologen Otto Cyrén. Inte för att jag kan något om små krälande kryp (Cyréns expertområde var reptiler och amfibier), men det var ändå kul att läsa hans reflexioner från dessa öar i början på 1930-talet. När man bekvämt och billigt kunde ta sig dit med kryssningsfartyg från London :-)

http://runeberg.org/faunaflora/1932/0182.html

Du behöver nog inte ångra att det blev Kanarieöarna!
Svar från RHelena 2010-12-29 20:12
Tacka vet man Runebergsprojektet som har gjort en del intressanta äldre texter tillgängliga digitalt på det här sättet! Får ägna tiden åt att fotografera den pittoreska hamnen i stället för reptiler och annat kul... Sannolikt får vi en väldigt lugn tillvaro, men man vet ju aldrig helt säkert. Kanarieöarna kan förvandlas till något mindre harmlöst de också, om man ska tro somliga experter som sysslar med vulkanutbrott, jordbävningar och tsunamier.
http://www.dn.se/resor/manga-resmal-ligger-i-riskzonen-1.346904
Underbara undervattensbilder.
Svar från RHelena 2010-12-30 08:42
Det var ju så himla kul att snorkla! Tänk att man kan fota också, men sanningen att säga var det inte så himla lätt som nybörjarsnorklare.