** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Fotoförbud på en "religiös" tillställning - fotboll!

Samlar på mig fotoförbud. Idag kom förbudet på en nästan religiös tillställning, stämningen var åtminstone av den karaktären kändes det som, nämligen på Råsunda när AIK mötte MAIF.

Hann ta ett antal bilder innan en publikvärdinna banade sin väg fram till mig för att tala om att det är förbjudet att fotografera inne på stadion. Spelar ingen roll att jag inte har någon proffsutrustning, förbudet gäller alla kameror. Och i biljetten står följande: "Kamera, ljud- och bildinspelningsutrustning får inte medföras till arenan."  Det vet vi ju att man ska man läsa det småstilta i alla papper man får i handen... Biljetter är inget undantag visst...

Hur många i publiken stod utan en kamera alternativt utan ljud- och bildinspelningsutrustning? Sannolikt inte många med tanke på att varenda mobil idag är utrustad med avancerade funktioner av detta slag.

Visst är det imponerande att man hittade just mig i detta folkhav på 11.000 personer!?!

Publicerar förstås inga av mina bilder från arenan här. OK, en liten en då. Alla pressfotografer har ju hunnit få iväg sina bilder redan flera timmar sedan och de är redan publicerade också.

PS. Matchen slutade illa...:-(

PS2. Ser framemot några av MAIF:s hemmamatcher på Strandvallen i Hällevik! Ska förstås kolla om det finstilta finns med på de biljetter också...!

PS3. Vet att fotoförbudet finns pga att tidningar/proffs har köpt fotorättigheter osv. Men, lite överilat känns det att ALLT i kameraväg förbjuds i sportsammanhangen. Är det vanligt förresten? Hur kan FS överhuvudtaget ha en överlevande intressegrupp för sport med tanke på förbuden? För det är väl inte bara sport på "korpnivån" som visas upp på FS och inte heller bara av proffs som har fotorättigheter på sportarrangemang? 

 

 

Inlagt 2011-04-10 21:52 | Läst 2733 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Du skall icke svära i kyrkan, ty det är en helig plats,
du skall icke fota på fotboll, på det att du inte retar fotbollsgudarna, ty det är (numera) en kommersiell plats.
Svar från RHelena 2011-04-11 20:50
Suck... Men jag ska noga kolla det finstilta i allt jag får i handen framöver... särskilt när det gäller de halvreligiösa sportsammanhangen...
Gillar första bilden...den ger en riktig känsla av kraften hos "polis med häst". Bra bilder och berättelse överlag.
Svar från RHelena 2011-04-11 20:53
Tack snälla! Det känns på något vis overkligt när polishästarna med sina ryttare dyker upp kring ett arrangemang av det här slaget. Men vilka vackra hästar!
Hmmm...trist att inte kunna fotografera och fånigt anser jag. Vad spelar det för roll om man tar bilder där...
Bra bilder till bra text.
Kram på dig
Svar från RHelena 2011-04-11 20:55
Tack Lena! Måste erkänna att matchen blev bara hälften så intressant för mig efter fotoförbudet... Visserligen klappar mitt hjärta för MAIF lite extra, av olika anledningar, men någon äkta fotbollsfan är jag inte....
Den första bilden med de biffiga ridande poliserna är verkligen en höjdare! Så som det fotograferas överallt i dag misstänker jag att rätten att fotografera kommer att kringgärdas än mer. Inte för att det går att övervaka. Men jag har en känsla av att kontrollnojan sprider sig i samhället.
Svar från RHelena 2011-04-11 21:02
Skulle tro att sportfotograger som lever på fotorättigheter inte tycker att det handlar om någon kontrollnoja. Fast nog tycker jag fortfarande att man tar i med ett totalförbud för att föra med sin en kamera, skulle väl räcka med något mer verklighetsnära typ "Fotografering för kommersiellt ändamål är förbjudet" eller annat likalydande.
Jag hörde i dag att det gick inte så bra för MAIF , Mjällby, synd, jag är ingen fotbollsentusiast. men så klart tycker jag det är kul om det går bra för laget från Listerlandet. Det där med förbud är förlegat, teknikens utveckling går fortare än paragrafryttarnnas.
Svar från RHelena 2011-04-11 21:08
MAIF var inte så dålig som resultatet (3-0 för AIK) skulle kunna ge sken av. Citerar en högljudd AIK-fan bakom mig: "Det måste man säga att Mjällby har mycket mer Barcelona-anda än vad AIK visar." Idag en annan AIKare: "Resultatet var inte rättvisande för hur matchen verkligen var."

Är inte heller någon fotbollsentusiast av det äkta slaget, men tycker att det är kul att följa MAIF.

Just precis, teknikutvecklingen ligger hästlängder före paragrafryttare!
Ja, när det blir kommersiellt, så är man rädd om investeringarna. Och då blir det de med icke kommersiellt syfte lidande. Jag förstår det här ifrån båda aspekterna.
Svar från RHelena 2011-04-11 22:21
Själv tycker jag att man skulle kunna komma runt det hela på annat sätt. Låt amatörer hållas och förbjud fotografering för kommersiella ändamål (om man inte har fotorättigheter). Detta skulle förmodligen vara minst lika fungerande som systemet idag eftersom det inte finns någon efterlevnad av införselförbudet av kameror till arenan ändå. Det såg jag runtomkring mig då folk både filmade och fotade för husbehov, således inte bara jag, men det var tydligen jag som syntes bäst....
Förresten hängde min kamera runt halsen fullt synligt när jag gick igenom biljettkontrollen och ingen sade något... Motsägelsefullt som bara den! :-)
Rei Trulsson 2011-04-11 23:13
Jag förstår och håller med dig Rauni. Dock kan jag inte bortse ifrån det faktum att exklusivitet är och kommer att förbli mer värdefullt än en bild i mängden. Yrkesfotograferna har redan så pass stor konkurrans sins emellan, att de skulle aldrig överleva om det var fritt fram.