Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Sett på sjön...

Allt möjligt överraskande kan hända när man kombinerar vatten och vind. Det behöver nödvändigtvis inte blåsa särskilt mycket, det kan hända ett och annat ändå. Somliga farkostar är dock mer ranka än andra och konsekvenserna kan bli därefter.

Lungt och stilla, en och annan vindby hör förstås till på Mälaren så fort det blåser någon sekundmeter.

  

 Aj aj...

  

 Ingen fara visst, man har ju varit med förr....

 

Vad har hänt här då? - Elproblem ombord.

 

Nedan några äldre bilder från min gamla kamera. 

Spännande segling i friska vindar med tvåkronor....En fock utöver storseglet skulle höra till i vanliga fall, men i starka vindar får man nog med problem även utan en sådan. 

Spännande segling kan hastigt omvandlas till en kamp mot naturens krafter i det lilla formatet.

Tjejerna längst fram har koll eller så är instinkterna starka nog. Killarna i tvåkronan längre bort har det inte lätt heller.

Puh, allt gick vägen!

En sekund senare....

 

Tjejerna har problem igen....

... men det är killarna som går omkull.

 

Hjälpen är snabbt på plats.

Men kompisen då?

Hans huvud guppar precis intill aktern på tvåkronan.

Det är svårt för två stycken att komma upp i tvåkronan när vindarna friskar på, tur för kompisen att följebåten finns. Han dras upp där. 

Allt väl, men nu får det vara nog!

Tvåkronorna är inte speciellt ranka, men blåser det upp till närmare kulingstyrkan är inget säkert längre. Ungefärligen samma händelseförlopp som ovan har jag upplevt själv på en kurs med dessa tvåkronor.  Själv var jag rorsman en del av tiden vilket var mycket nöjsamt; rolig segling! Min seglarkompis och jag var dock yttrest nära att gå omkull vid ett flertal tillfällen i byar på minst 14-15 m/s. Ingen av oss två ombord tillhörde den unga generationen, men vi var förvånansvärt viga och snabba i reaktionerna när nöden krävde det! En av tvåkronorna gick omkull precis i det skede när kursledningen bestämde att vindbyarna hade blivit lite väl starka och oberäkneliga. Besättningen ombord på båten som gick omkull bestod av två herrar, en av dessa var hjälplärare (enda tvåkronan som hade en lärare ombord). Detta var visst ingen trygghetsgaranti! Skador av det inträffade? Japp, ett par borttappade glasögon.

 

Och han här kämpar på. Nu för att komma ur. Hur gick det med elproblemen? - Olösta fast någon typ av magi löste alltsammans ett par dagar senare!

 

 

 

Inlagt 2011-07-21 15:31 | Läst 2948 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressant som alltid Rauni. Sjön är okända marker (haha) för mig.
Svar från RHelena 2011-07-21 16:39
Det är aldrig för sent att börja utforska okända marker!
Laser är inte direkt svåra att kapsejsa... Den drygaste varianten jag råkat ut för var när rorkultsförlängaren fastnade i skotet. En snygg "piruett" och plums sade det. :p

Tvåkrona har jag aldrig seglat. Det var Triss som gällde, om det inte var Laser. Pessimistjollar fanns det också förstås, men jag har inte så mycket till övers för badkar med segel. ;) När tvåkronorna började bli vanliga där jag höll hus hade jag gått över till kölbåt.

Första bilden på elproblemen var skön. :)
Svar från RHelena 2011-07-21 17:07
Laser och optimistjolle verkar vara något för den som trivs i vattnet... ;-) Ett par av våra barn blev lite skrämda av "pessimistjollen" just av den anledningen...

Den där piruetten du gjorde påminner om en piruett vi gjorde något år sedan med vår kölbåt, vi slog förstås inte runt så som man gör med laser utan piruetten bestod av en piruett på "tåspets" (=kölen). Detta hände i en livligt trafikerad smal farled, i byig vind, med alla seglen uppe. I en vindby fastnade rodret i ett ytterläge, lite katastrofstämning ombord några långa sekunder, seglen piskandes i vinden och nosen pekandes åt fel håll, en större farkost passerandes på ena sidan... vad hände...? Orsaken till det inträffade var att linan till rorkultslåset hade knipit fast i ett block. Detta rorkultslås slutade vi sedermera använda helt.
Haha elproblem bilden är kanon! I övrigt verkar det vara svårt att segla. Precis vad jag misstänkt.
Svar från RHelena 2011-07-21 21:30
Svårt och svårt... Sjölivet är avkopplande i den mening att man ofta inte kan tänka på annat än vad stunden bjuder på. Detta är mycket bra om man vill koppla bort tankarna från vardagliga bekymmer. Myntets andra sida är att man råkar ut för minnesvärda episoder; som bäst är de av den art som förvandlas till roliga historier med tiden, som sämst är de nervpåfrestande för stunden och kvarstår som obehagliga minnen... Och då handlar det inte ens om någon oceansegling utan om vanlig skärgårdssegling i relativt trygga förhållanden...
Jag har en kompis som är seglingsentusiast, han har seglat hela livet och har förstås båt. Jag berättade för honom att jag själv har svårt med sjön, jag blir lätt sjösjuk. Då överraskade han mig med att bekänna att han själv alltid blir sjösjuk när han ger sig ut. Alltid! Ändå älskar han att segla och har gjort många långseglingar och även tävlingsseglat mycket. Jag frågade honom hur han stod ut. Svar: "Man lär sig leva med det!" Det kallar jag motivation!
Svar från RHelena 2011-07-21 23:39
Det finns många inom seglingen som är rätt nördiga! Vi tillhör inte dem, utan intresset har varierat genom åren beroende på vad annat man har velat göra på somrarna. Man är ju bara en vanlig löntagare med en begränsad semesterrätt. Den bättre begagnade båten i lagom storlek som vi äger snubblade vi över för 19 år sedan, utan att ha ens planerat för ett segelbåtsinköp!

Har brukat förresten säga att har man små resurser att spendera på semestrar så kan man satsa på en billig segelbåt med övernattningsmöjlighet - att färdas är gratis, att bo är gratis, att äta är inte gratis, men det måste man ju göra även hemma! Medlem kan man bli i någon billig klubb (de finns!) för att få tillgång till varvsplats och hamnplats. Synd att inte fler har upptäckt denna möjlighet!
Underhållande läsning med härliga bilder.