Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

En irrfärd leder en rätt in i något paradisliknande

Dagens målinriktade färd norrut avslutades med ett icke planerat, men ack så givande sidospår. Tänk så vackert det kan vara i Uppland en dimmig novemberdag... här vyer från trakterna i närheten av Vallsgärdet där Fyrisån delar sig till två floder under en sträcka. Ett paradis!

 

 

PS. Vallsgärdet är ett gravområde med anor från järnåldern, troligen från ungefärligen samma tidsperiod som Gamla Uppsala högar. DS.

 

 

 

Inlagt 2011-11-12 23:55 | Läst 2426 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
väldigt vackert område och fina bilder!
Svar från RHelena 2011-11-13 00:28
Tack Erik Johan! Tror att det är väldigt vackert här under alla årstider, men på sommaren kan det nog bli lite för mycket av det fina. Ibland är det bättre med lite avskalad natur.
Valsgärde är en av de där platserna i Uppland som jag missat, bara på grund av fördomar (Uppland? fnys!). Nu när du visar hur vackert det är där så måste jag säga till mig själv att jag ibland är en riktigt dum en! :-)
Svar från RHelena 2011-11-13 18:44
Nu befinner du dig lite långt från Uppland för att kunna utforska trakterna, men jag ska hålla dig uppdaterad! I alla fall emellanåt. Noterar att du använder stavningen Valsgärde. Vi hade faktiskt dividerat kring stavningen; jag var bestämd på att platsen heter Vallsgärde, maken var säker på Valsgärde. Han jublade vid åsynen av en liten skylt med hans stavningsvariant. Åter vid stora vägen stod min variant. Vi tror att det förhåller sig med Vallsgärde/Valsgärde på samma sätt som med Uppsala/Upsala och Uppland/Upland, dvs de gamla varianterna användes väldigt länge sedan, den nutida stavningen är med två konsonanter för att få till ett långt uttal av vokalen a resp u med nutida språkbruk. Vår lokaltidning UNT heter förresten Upsala Nya Tidning, med en ensam p.
EGW 2011-11-13 19:42
Nationalencyklopedin stavar det Valsgärde, och det är också den stavning som jag sett arkeologerna på Riksantikvarieämbetet använda. Så jag tror att det är den stavningen som har den starkaste traditionen.
Ett paradis är vackert, eller ett vackert paradis? Sköna bilder i alla fall. Dimman gör att man slipper andas på linsen för att få den fina stämningen ;)
Bilderna för tankarna till gamla oljemålningar, banalt kanske att fånga med dagens teknik, men inte banala bilder utan tidlös skönhet.
Svar från RHelena 2011-11-13 19:03
Har aldrig provat med att andas på linsen för att få till rätt effekt... Bra idé för framtida situationer... :-) Vi kopplar väl oftast ordet "paradis" med något vackert. Kommer vi till en ny plats så måste det nog vara en vacker plats i något avseende för att bli kallad för ett paradis. Däremot kan vilket ställe som helst få epitetet paradis om vi är vana vid platsen och förnimmer stället med något positivt. Skönheten saknar då betydelse...
Den sista bilden på den lilla bron, eller spången, är fin. Det var några år sedan jag senast besökte Vallsgärde så det är kanske dags för en ny visit. Den lilla bron har jag dock missat. Egentligen borde man utforska Fyrisån norr om Ulva med kanot någon sommar.

/Torbjörn
Svar från RHelena 2011-11-13 19:09
Bron var fin, platsen var fin, då blir också bilden fin! Den lilla bron såg inte så betryggande säker ut tyckte jag, men jag kom att gå över den när jag hittade en liten väg dit. Bron visade sig vara av god kvalitet, men den ligger rätt undanskymt. I kvällens inlägg ska jag lägga ut mer bilder, med hjälp av dem hittar du kanske till den...