Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Rapport från Dagnys fotofika och mer än så

Det märks att det blir mindre och mindre ljus under dagarna. I Broströms lokaler finns det knappt ledljus för att kunna fota (att döma av de flesta av mina bilder), men något litet att visa blev det i alla fall från fotofikat. Viktigast var ju förstås att få fika med likasinnade, samtalet rörde sig kring fotograferingen som sig bör. Nu blev det ovanligt mycket kamera- och prylsnack åtminstone i min hörna. Vad som sades i den andra änden har jag ingen aning om (nackdelen av ett långbord; ska vi prova det runda bordet igen nästa gång?). Förresten blev det lite danssnack sedan också så helt insnöade var vi inte på bara fotografin.

Några av oss utökade fikat till att omfatta även en fotografisk utställning i UFS:s lokaler; det var Tobbe som skulle dit och han fick sällskap av några andra.

 

 

Till höger längst bort Johan E som ju mestadels bor i Malmö nu. Snart ska det bli helt och hållet så honom lär vi inte få träffa på vårt fotofika mer, men vem vet. Jan-Olof (?... jag brukar dessvärre döpa honom till något annat, bäst att gardera sig...) bläddrar i en av de medhavda fotoböckerna.

 

 

På begäran tog jag med en av mina Olympus OM-1:or, Per hade ju skaffat en Canon A-1 och ville jämföra.

 

Göran hade en egen uppfinning på sin kamera, en egendesignad diffusor. Att patentera sina uppfinningar är tyvärr omöjligt för en privatperson (kostnader!).

 

Någon måste åta sig rollen som Dagny. Här är det Danne som helt frivilligt sköter påtårserveringen. Om Johan G viftar avböjande till fotografen eller till serveringspersonalen är oklart.

 

Jan-Olof, Martin, Tobbe och jag tumlar ut på stan. En ringdans pågår av och till när vi går runt för att fota varandra mot lämpliga bakgrunder, ur lämpliga vinklar... Martin deltog inte i ringdansen och tyckte nog att vi andra var rätt komiska...

 

I Uppsalas klassiska miljöer.

 

En fotograferingsstund vid Domkyrkan.

 

Målet: Kåre Bondessons utställning på UFS (Uppsala Fotografiska Sällskap). Här berättar han om tekniken med gummitryck.

 

Väl hemma låg en "present" vid min dator, maken hade letat reda på gamla broschyrer på bl.a. OM-1. Obegripligt att dessa inte hade blivit bortsorterade och slängda när flyttlassen har gått så många gånger genom åren. Det finns väl någon mening med allt som sker här i livet....

 

Sedan riggade jag upp min "hemmastudio" intill det stora fönstret mot väster; målarduken rullas ut och Wirgin förevigas. Den började tillverkas i Tyskland 1927 och detta exemplar har funnits i släkten ungerfärligen sedan dess. Helt oanvänd sedan 1936.  Jag har ingen som helst avsikt att börja fotografera med den, men den passar fint i det vitrinskåp jag ännu inte har... :-)

 

 

Inlagt 2011-12-03 16:49 | Läst 2820 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder. Bilden på OM-1 och AE1 gillar jag mycket. Ser du pridet på OM1 i broschyren, 1195:-, massor av pengar typ 1980.
Svar från RHelena 2011-12-03 17:05
Tack Per! Aha, var det AE1 den hette, din kamera... 1195 kronor en gång i tiden var nog rätt mycket pengar. Gjorde ett snabbt överslag mot den lön som jag hade i tidernas begynnelse och jämförde med vad jag har satsat på min kamera jag har idag. Resultat: jag har blivit mer "slösaktig". Om man nu vill se det så.
Otten 2011-12-03 17:27
Nej jag skrev fel, min "veteran" heter A1, det var Johan G som hade haft en Canon AE-1. :-)
Den hade verkligen en diminutiv sökare den där Wirgin.
Jag tycker det ser ut som Danne håller på att dra loss något ur mitt huvud ;)
Svar från RHelena 2011-12-03 17:06
Ja du ser ju lite förvånad ut faktiskt...
Ert fotofika i Uppsala har bestämt blivit jättepoppis. Och Johan E ända från Malmö, men han hade väl något mer ärende :-)
Svar från RHelena 2011-12-04 10:30
Jo visst, det har inte hänt ännu att någon skulle blivit ensam på fikat... Johan har ju kvar en del av sitt liv här i trakterna ett kort tag till, trevligt för oss!
Snygga händer i fickorna. Ett desperat försök att undvika nedisning utan handskar. ;)

Sökaren på bälgkameran var minst sagt svårtydbar. Även om den var en del skit är jag lite förundrad över att det medförde total frånvaro av sikt.

Andra bilden på fotografer på jakt är riktigt bra, förutom att någon *host* har intagit en något märklig ställning. Det går kanske inte att få allt...
Svar från RHelena 2011-12-04 10:34
Det var inte precis behagligt väder igår, det var skönt att smita genom galleriorna när tillfälle fanns! Men värre blev det ju mot kvällen... Jag kommer inte att anstränga mig för att göra iordning denna kamera. Möjligen borde jag har putsat den inför fotograferingen här...

Det fanns märkligare poséer men jag var inte tillräckligt snabb...
Här är adressen till den något ofärdiga hemsidan för diffusorn till Canon PS G12: flashmate.se
Svar från RHelena 2011-12-04 20:08
Ska kolla närmare!