Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Uppfinningsrikedomen blomstrar

En nypa frisk luft behövs en halvtrist söndagseftermiddag och stegen går till båtvarvet vars invånare har gått i ide. De är mer eller mindre proffsigt utrustade mot vinterns väderliga prövningar. Den svåraste konsten är att hitta ett sätt att få presenningarna hänga kvar även i den värsta vinterstormen. Uppfinningsrikedomen är stor, men alla har inte lyckan med sig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-01-15 18:03 | Läst 2278 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det var en kul kavalkad på närbilder, fast den sista bilden blev ju bäst =)

Tommy
Svar från RHelena 2012-01-15 19:23
Kul att du hade nöje av bilderna! Den sista bilden hade kunnat vara bättre om inte "om" hade varit. När jag fick syn på figuren knäböjde han vid stäven och DET såg bra ut. Klart jag skulle ta en bild, men då var ju förstås minneskortet fullt och jag fick börja med att leta efter en bild att ta bort... Och så hade den bästa stunden passerat, han hade vänt sig om och börjat gå bakåt men stannade i alla fall för att kolla stöttorna. Sånt är livet. Man är rätt luttrad vad gäller "bästa" bilder som man går miste om hela tiden fast av olika skäl.
Tack vare stormar och oväder varar båtsäsongen året runt. Du har så rätt i din rubrik, med all påhittighet som finns vid vinterbåtplatser. Det är synd om alla som får skador på båtar, master och presenningar under denna tiden. Ser att det är lite snö på marken, det har vi inte i Malmö än. Den brukar komma sent, om den kommer. Bara det är barmark och lite varmt när det blir dax för bottenmålningen för man vill ju sjösätta så fort som möjligt.
Bild nr. 2 är jättefin. Jag har försökt ett par gånger med de där hängande plastdunkarna, men aldrig fått till det. Du har lyckats.
/pia
Svar från RHelena 2012-01-15 19:35
Kan tänka mig att Malmö är mer utsatt för vinterstormar ändå än vad vi är här i Uppland. Det är klart att det blir skador här också, men det värsta vi har råkat ut för har varit presenningar som har slitits av. Just nu har vi båten på ett ställe där den är rätt skyddad av omkringliggande båtar. Under ett antal år var det värre med en plats där nordanvindar kom rakt från stävhållet utan något som stod i vägen och det var lite knepigt. Våra plastdunkar har funkat skapligt under flera år, men de senaste åren har det dykt upp massa nya varianter. Gatstenar och diverse cementrör är ett helt nytt inslag. Ser nu förresten att den bild jag själv gillade mest har jag missat att publicera. Lägger nog ut den i morgon...
Att täck en båt är en ädel konst, alltid lika spännande på vårkanten att se om det höll. I år är det nog många som varit oroliga. Gillar den blå plastdunken med gröna rosetter.
//ewa
Svar från RHelena 2012-01-15 19:39
Det är träning träning som gäller med täckning av båtar för att man ska få bra resultat. Man lär sig av misstagen helt klart. Den här trista vintern kräver sina färgklickar, himla bra att det finns dunkar och rep med färg!
Hej Rauni!

En trevlig bildkavalkad i färg, form och idérikedom hos båtägarna.
Bilden med 1,5 liters flaskan med sand var en optimistisk variant. *Ha-Ha*

Trevlig kväll /Lasse
Svar från RHelena 2012-01-15 23:20
Tackar! Nej, den där petflaskevarianten tror inte jag på heller, någon av flaskorna låg också i backen utan att göra någon nytta alls. Men presenningen fanns kvar ännu så länge! Ha det!
Haha, det här var skojigt! Ja, vad påhittiga vi är, vi människor. Det kommer mig att tänka på ett problem som fanns förr, att låsa fast kapellet på en lastbil på något sätt. Det fanns ingen riktigt bra lösning, tills en avlägsen bekant till mig uppfann ett speciallås för ändamålet. Låset blev en internationell succé. Och uppfinnaren blev multimiljonär, och kunde sälja sin bilhandel och ägna sig åt sina hobbies. Som att köpa och inreda ett slott i Sörmland, att bygga om en gammal fabrik i Nyköping till flott hotell och att samla på veteranbilar. Ja jösses! Kanske väntar den idealiska lösningen för båttäckande presenning på en uppfinnare också?
Svar från RHelena 2012-01-16 19:39
Små vardagliga saker blir ibland väldigt roliga att studera. Det finns en del uppfinnare i makens släkt, bl.a. ingenjörer med vapentekniska uppfinningar på 1800-talet. Motbokens fader Ivan Bratt och stenografins uppfinnare O.W. Melin finns i släkten också, men det blir väl inga pengar av sådana "uppfinningar"... Tekniska uppfinnar (som vapen) har väl varit luckrativa till viss del, men några slott har inte varit synliga och inga rikedomar har för övrigt sipprat ner till 2000-talet heller...
Dagens uppfinnare måste hitta finansiärer för sina uppfinningar då patenteringskostnaden är inget att leka med för en privatperson. Maken har erfarenhet av detta själv då han som anställd uppfann något som sedan arbetsgivaren tog patent på. Själv fick han en pytteersättning. Tror faktiskt att (privata) arbetsgivare inte ens tillåter att en anstäld skulle själv ta ett patent för en uppfinning ...