Diversefotografen

Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

ARMI

Är det inte fantastiskt att diverse intressen kan föra samman människor och få dem att hänga ihop i åratal kring det gemensamma intresset!

Nu talar jag inte om fotosammanhang fast resonemanget är väl tillämpningsbart även där. Nu handlar det om en litterär cirkel (ARMI) som har samlats var sjätte vecka år ut och år in. Temat har varit finsk litteratur och på originalspråket förstås. En gång i tiden låg fokus på kvinnliga författare med nyutgivna böcker, men numera är det blandad kompott som gäller både vad gäller författarkön, litteraturtyp (romaner, noveller, poesi) och de tidsperioder böckerna härstammar ifrån.

Vi försöker hålla flaggan lite halvhögt, dvs skräplitteratur strävar vi efter att hålla på en armlängds avstånd. Inte för att vi är för fina för sådant utan för att den typ av böcker inte ger mycket substans till diskussion. Det är dock inte alltid vi lyckas avstyra de aspirerande halvdana böckerna, saken är ju den att t.o.m. välkända s.k. bra författare har ibland krängt ut ”måndagsexemplar”… Och ibland har vi velat utmana ödet och läsa något mer lättsamt som omväxling.

Vid gårdagens träff avhandlades Raija Oranens ”Fanny”. Omdömena var inte nådiga, boken hade egentligen inga kvaliteter som kunde lyfta den. Väldigt synd eftersom huvudpersonen var en verklig person, sannolikt en intressant sådan, en firad skådespelerska som lämnade sin karriär för att gifta sig in i de rika kretsarna i 1800-talets Helsingfors. Med lite välvillighet kan skildringen av livet bland de förmögna i staden räknas till bokens plussidor, dvs man kunde få lite allmänbildning om hur viss kategori av människor levde drygt 100 år sedan i en nordisk huvudstad. Men annars, tummen ner….

Bokens omslagsbild föreställande denne Fanny i pjäsen "Kung Karsl jakt" är i alla fall tilltalande:

Postat 2010-10-11 07:35 | Läst 861 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Övningar...

Lite tjatigt kanske att nämna den nya kameran i varenda blogginlägg, men... ja, ni förstår säkert. De första trevande försöken har gått bra, här lite smakprov från tur/retur till jobbet förra veckan.

Vid Islandsbron:

Genom Stadsparken:

På min kammare på jobbet:

Hemåt via Geijersdalen:

En annan verklighet gör sig påmind; någon är på väg akut till Ackis...:

Genom Stadsparken igen, längs Fyrisån:

 

 

Postat 2010-10-10 10:26 | Läst 2218 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Höst höst....

Planeringsdagar. Höststämningen var påtaglig vid Tammsvik vid Mälaren. Strilande regn hela torsdagen, allmänt grått under fredagen. Hade min nya kamera med, skulle använda ledig tid till att bekanta mig med den. Det blev ingen tid över. Hastade ner till stranden i samband med luncherna, ingen ro för foto precis när man hade endast ett par minuter på sig.  Väl det.

Postat 2010-10-09 23:26 | Läst 1405 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vilken kamera blev det då....???!!!

En ny kamera skulle införskaffas, men vilket märke och vilken modell? Fyra olika alternativ. Har funderat klart, det blev den här...:

Med fyra alternativ i huvudet var jag ju iväg till en butik och valet avgjordes där. Jag gick dit egentligen för att känna efter hur kamerorna kändes i handen. Priset var bra på mitt val Pentax K-7, men endast visningsexemplaret visade sig finnas kvar. Priset blev ännu mycket bättre efter en förhandling/prutning som grundade sig på att kameran var ju "begagnad".  Enligt uppgift hade den stått i butiken ca 1-1½månad. Inte så många brydde sig om att titta närmare på Pentax, sade säljaren, folk var mest intresserade av Canon, Nikon och Sony och pillade också mest på dem.Verkade rimligt och sant; bra också för då verkade Pentaxen inte vara så värst begagnad ändå.

Ställde här i min blogg frågan om vad folk ansåg om ett köp av ett visningsexemplar. Verkade vara helt i sin ordning enligt svaren. Som bonus fick jag lite andra tips också; uppskattat!

Kanske undrar någon hur mitt resonemang gick mellan de olika märken/modeller jag hade tänkt mig. Så här var det: Nikon D300 och Canon EOS 50D var för stora och klumpiga för mig. Nostalgiska skäl, storleken och vikten talade för Olympus, men den tänkta Olympus E-30 hade ett förskräckligt slutarljud. Pentax K-7 blev vinnaren tack vare storleken, vikten och det rykte som omger den, dvs. en robust kamera som tål väder och vind. Passar fint för en jänta från finska Lappland. Visserligen är jag inte ute och letar efter stormar såsom Muminpappan gör, men någon gång emellanåt kan det vara uppiggande att uppleva naturens krafter, gärna med en kamera till hands. 

Postat 2010-10-04 23:38 | Läst 1230 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Bildrapport över dagar som gått

Har haft lite jäktigt, trots det har dagarna blivit dokumenterade till viss del.

Torsdag: avmastning av båten tidig morgon, fin dimma och sol och INGEN KAMERA MED. På kvällen inköp av en ny kamera vilket jag har redan tidigare avhandlat här.

Fredag morgon: ett försök att reparera skadan från torsdagmorgonen, dvs försöker fånga dimman och solen vid Skarholmen, det är inte alls lika fint som dagen innan, men bilder blir det i alla fall.

Fredag, sen eftermiddag efter jobbet: transport längs Fyrisån mot varvet i stan. Sol och nästan lite varmt.

Lördag: upptagning av båt med tillhörande diversejobb. Går galant. Det är bra eftersom andra upplevelser gör sig påminda varje gång när detta ska ske, första upptagningen var nära nog en katastrof på flera punkter... En av malörerna hade kunnat sluta riktigt illa, tappade sömnen två nätter efteråt för jag hade kunnat bli änka på köpet. Lördagkvällen avslutas med en god middag hos vänner, får nya griller i huvudet vad gäller kamerainköp, fotoentusiaster som vännerna är.

Söndag: promenad längs Fyrisån ut till de klassiska fågelmarkerna. Trevligt även om jag inte är någon fågelentusiast, dvs är rätt så okunnig vad gäller fågelkunskap. Kanadagässen fanns kvar fortfarande från fredag eftermiddagen.

FÖRRESTEN, SKA BEHÅLLA MIN NYINKÖPTA KAMERA, VISNINGSEXEMPLARET. PAKETÖPPNING SENARE I KVÄLL.

 

Postat 2010-10-03 19:49 | Läst 2260 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera