Diversefotografen

Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Då gör jag väl det också...

... slänger in några bilder från fotofikat i går. Vi startade lite seriöst med att dryfta världsläget; "Neej, Khadaffi är nog inget bra." / "Han måste bort." / "Hur stavas hans namn egentligen?" / "Hur ska det gå i andra länder däromring?" Bekymrade miner. Någon började pilla med sina kamera lite lätt, en annan följde efter, och sååå var vi inne på det viktiga ämnet - foto!

 

     

      

    

Och för mitt eget komihåg - vi som var närvarande: Johan, Roger, Jan-Olof, Lena, Bert, Anna, Torbjörn samt undertecknad. Jag döpte väl inte om någon såsom jag gjorde förra gången...?

Postat 2011-04-03 11:16 | Läst 1536 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

En dag med ett fåtal dimensioner - friskvård, foto, foto...

Först träning. Sedan fotofika flera timmar. Därefter en kamp med redigeringsövningar och -tester i flera program.

A. Tränar på tok för sällan. Aldrig på morgonen, men i morse överträffade jag mig själv!

B. Fotofika. Hur trevligt som helst. Snacket startades med lättare och "ofarligare" ämnen, bl.a. den politiska situationen i länder strax söder om Europa. Sedan gled man in på de väsentliga sakerna här i livet, dvs foto. Alltid snappar man upp något som får en att tänka om eller tänka till, nu var det det där med tiff-filer; kanske något som man inte ska hoppa över så som jag har gjort? Vinjettering kom man in på också. Hmm...

C. Allra sist: kämpat på med alla möjliga redigeringsprogram som jag just nu har tillgång till. Tog en lite knepig bild och fixade till den i flera program för jämförelsens skull.

Armémuseet har lyckats illustrera effektivt hur rättvisa skipades förr i tiden. Med kyrkans man på plats för att välsigna det det hela och be för den förtappade själen. Bilden nedan är rätt naturell, bara en aning kontrast och skärpa. Kanske borde ansiktet få lite mer ljus ändå?

 

Repris nedan - den totala obarmhärtigheten och oförsonligheten. 

Den här bilden använde jag för ovannämdna övningar. Grund: RAW och ISO 1600, rätt lång tid för det var mycket dåligt med ljus i lokalen. Ingen stativ, men tog väl stöd någonstans och lät bli att andas vid exponeringen. Oväsentliga detaljer är bortplockade från bilden, t.ex. diverse störande ljuskällor.

Det är nog rätt ointressant att se bilderna från alla övningar för det är omöjligt att få någon "vetenskaplighet" över det hela. Listar dock redigeringsprogrammen utifrån hur lätt jag tyckte att det var att komma till ett vettigt resultat. En helt annan sak är naturligtvis att när man väl har lärt sig ett program blir det lättare och lättare att använda det. Just nu är jag ju bäst bekant med Picasa, PSE och UFRaw/GIMP. 

Min favoritlista just nu utifrån denna bild:

  1. ACDSee Pro – självinstruerande! Hyggligt resultat!
  2. PSE – bra resultat, funktioner bekanta sedan tidigare så det är inte så tidskrävande att jobba fram bilden. Utom att första bilden blev en katastrof av okänd anledning och jag fick göra om bilden.
  3. Lightroom – ok bild, även om något brusigt slutresultat. Lite knepigt att komma underfund med funktioner utan att gå in i manualen i vissa fall.
  4. UFRaw –> GIMP – njaa, knepigt att få till färgtonerna i huden i denna bild. Sedan tidigare har jag tyckt att det är svårt att lyckas med mörka bilder via UFRaw. Kanske skulle RawTherapee vara att föredra? GIMP i sig gillar jag ju sedan tidigare. Vill minnas att den hade lite hög inlärningströskel för mig, men på den tiden kunde jag ingenting om andra liknande program och var inte så bekant med tänket överhuvudtaget.
  5. Picasa – Nej. Enkel att använda, men mycket brusigt slutresultat. Ett föredömligt program för genomgång av bilder innan man gör något annat för det är lätt att bläddra bland bilder och bestämma vilka man behåller och vilka man kastar. För övrigt lämplig för snabb redigering av familjebilder typ. 

Råkade förresten ut för en fotomalör naturligtvis också idag; rätt som det var var RAW-filen för bilden ovan borta! Den fanns inte i papperskorgen. Vad hade hänt? Kanske hade jag lyckats att skriva över den på något vis. Någon dag sedan hade jag dock gjort backup på bilder tagna under de senaste fyra månaderna vilket var min räddning nu! Tacka vet man FS-kompisar för påminnelsen om hur viktigt det är att ha rutiner för backup!

  

Postat 2011-04-02 20:56 | Läst 1550 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ett slags fågelliv på Midsommarkransen

Vernissage på Midsommargården var ju en trevlig tillställning, då en knappt vecka sedan. Efter tillställningen styrdes kosan till Midsommarkransen, bara ett stenkast bort, en härlig stadsdel. Känns som jag har lite rötter kvar där också efter att vi bodde där en period ganska länge sedan. 

Midsommarkransen är en stadsdel där man, enligt mitt tycke, har lyckats behålla stadsdelens karaktär trots att väldigt mycket nya hus har byggts under de senaste 15-20 åren och man fortsätter bygga fortfarande. I söndags efter utställningen passade vi på att besöka en gammal släkting i ett av de nyare husen, ett hus som inte längre är så väldigt nytt egentligen, sisådär 20 år. Varje gång man kliver in i trapphuset där blir man lika fascinerad över konstinstallationen uppåt väggarna, så till den grad att det inte är aktuellt att ta någon hiss upp utan man vill gärna gå upp de fyra trapporna. 

Se själva! Om ni tycker att svärtan på fåglarna inte är som den skall så stämmer det, fåglarna har nog inte skrubbats på ett tag...

Bilderna (RAW-format) har jag fixat lite lätt i ACDSee Pro som jag håller på och provar. Gårdagens bloggbilder hade gått igenom Lightroom, också med i min testperiod.

 

 

Postat 2011-04-01 18:22 | Läst 2862 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera