Diversefotografen

Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Att måla via N8 och PSE slutar med en plums i en vak med riktiga målargrejer

Det skulle vara kul att använda bildsinnet till något annat också än till att spana efter motiv som lämpar sig för "avbildning" via kameran/mobilen. Måla vore väl något? Akvarell? Akryl eller olja? Eller någon annan teknik?

I väntan på den verkliga inspirationen och möjligheten att ta till penslar och palettknivar och dylikt så tog jag till penslarna i PSE. Motivet med de otroligt färglada molnen i kvällsmörkret fångade jag i kväll på väg hem från jobbet. Ingen kamera, men väl en N8. Inget stativ förstås, men väl en cykel. Tog bilden in i PSE via Camera Raw och släppte loss en aning, bl.a. med akvarellstuk. Huvudsaken blev att behålla något av det jag upplevde med det himmelska skådesspelet med de märkliga färgade ljusa molnen jagandes fram i mörkret.

 

Förstora gärna, annars ser du inte "penseldragen" utan bara en dålig bild....

 

Det får bli lite riktig konst också som belöning för din titt in här och den är förevigad med en riktig kamera också. Att titta på oriktiga bilder tagna med en oriktig kamera samt redigerade med oriktiga metoder är ju tröttande, en åt gången får räcka nu...

Bilden nedan är en del av en tavla som min syster har målat. Man anar fornfinska Kalevala-influenser här (svanar, figuren överst på bilden) fast hon själv har nog inte nämnt det. Paret föreställer min farmor och farfar. Hon dog i relativt unga år innan jag ens var påtänkt. Farfar minns jag från ålderdomshemmet, han orkade inte så många minuter åt gången med oss barnbarn, minns jag....

 

 

Nästa bild är en delstudie ur en ganska stor tavla som systern är också upphovsmakare till. Hon är en vinterbadare och hon vill här ge uttryck för de tvehågsna känslor som många vinterbadare känner för änder. I Finland håller man vinterbadställen öppna med hjälp av pumpanordningar och det uppskattas naturligtvis av änder också. De söker sig alltså gärna till samma platser som människan (= vinterbadare) under den bistraste delen av vintern.  Långtifrån alla av människosläktet uppskattar dock ändernas närvaro och särskilt inte när fåglarna verkar i dessa förhållanden tappa sin naturliga rädsla för att komma en människa nära. De kan rent utav bli obehagligt närgångna i vattnet.  

 

 

Om du vill se vinterbadarbilder så kolla ett tidigare inlägg om vinterbadare här . Noterbart att våren har kommit och områden med öppet vatten i Uleälven brer ut sig. Frågan är om det är änder eller vinterbadare som är gladast...

Noterar nu att inlägget i fråga måste nog vara mitt mest "lästa" inlägg någonsing (1585 ska ha tagit en titt hittils); kan det bero på ordet "lättklätt" i rubriken och att "tjejer" nämns redan i första meningen...?

 

 

Postat 2012-02-08 22:06 | Läst 3580 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Eftertankens tid är här

Ett flertal av oss kom att nätexponera fotografiska vänner på fotofikat - till och med på pormasknivån (Kurts kommentar när jag bytte till 50-135 mm:aren på min kamera). Mer än rätt att krypa till korset alltså och exponera sig själv också, varför inte i en väldigt märklig utstyrsel, på väg till jobbet by cykel härom morgonen. En mobilkamera duger förvånansvärt väl till pormaskfotografering också... eller åtminstone gör Nokias N8 det.

 

Vid Islandsfallet, samma bild som jag visade häromdagen i en mindre naturtrogen version, mobilredigerad. Här en riktig version.

 

En rymdfigur på väg genom Stadsparken denna kalla morgon. Skidglasögon funkar lika bra i snöfall i skidbacken som i snöfall på väg till jobbet med cykeln. På kvällen blev utstyrseln än mer märklig med en blinkande lampa på hjälmen... (mina cykellysen blir stulna hela tiden så en lampa på hjälmen har blivit lösningen). Uppskattar vintern mer och mer nu när den är här. Det ska vara lite besvärligt, det hör till. Det gör inget att det är kallt, men blåsten, som idag, kan man ju vara utan.

 

Studenternas idrottsplats denna magiska morgon när det både snöar och solen går upp.

 

 

Postat 2012-02-06 23:09 | Läst 2472 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Dagnys fotofika ur min horisont

Den här horisontlinjen är det inget fel på, vacker som bara den, vår utsikt vid fotofikat på Fotografiska museet.

 

 

 

Bengt G.

 

Kurre E och Per H.

 

Ett glatt gäng som hade trotsat den bistra kylan - ylletröjornas dag. Var det en slump att ALLA tjejer i sällskapet har sina rötter norröver...? Någon av herrarna också.

 

Lena P

 

Kurre E och Per H igen.

Ewa hade sådan fin mimik.

   

 

Björn R - det var ett heligt ögonblick när jag fick hålla hans analoga Leica i handen och ta en bild!

 

Richard och hans alter ego. That's me! påstår han på fullt allvar.

 

     

Ytterligare en mimikens mästare - Kurt E.

 

 

Ett par bekanta herrar, men det fanns annat intressant folk på plats också.

 

Bekanta nunor igen.

 

Lenas syrra, Richard, Kurt och Bengt - på andra sidan Björn och Affe.

 

Den mest fotade mannen i sällskapet förevigas av Lena. Jag satt bredvid Affe så han fick vara i fred för min del, i stort sett i alla fall.

 

Bengt är förundrad över senkomlingen Jesper som i sin tur är väldigt förundrad över något annat.

 

Ord överflödiga.

Som sagt, vyn var det inget fel på.

 

Det blir ingen rapportering här om vad jag tyckte om självaste Corbijn. Såg på vännernas bilder att jag behöver nog sova mer och jag tänker börja mitt nya liv omgående! Eller njaa, eftersom klockan hann bli rätt mycket ändå så får jag nog skjuta upp nystarten till i morgon... Och Corbijn får vänta.

 

 

PS. Har lite "angst"; jag tenderar att döpa om folk lite korsan och tvärsan i mina fotofikarapporteringar och i värsta fall missa någon också - snälla, säg till om så har skett denna gång... DS.

 

 

 

 

 

Postat 2012-02-05 23:53 | Läst 3883 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Från Uppsala till Stockholm

Visst var det fint idag med kylan och sååå vackert också! Snudd på lite för vackert...? En fin dag annars också med lite annorlunda Dagnys fotofika - på Fotografiska. Min dag fortsatte sedan i full fart i Stockholm med shopping av livets nödvändigheter: bl.a. riktiga dansskor (finns att få tag endast i Stockholm och i Örebro) och födelsedagspresenter till dottern som i morgon med sin födelsedag ska påminna oss föräldrar om att vi också blir äldre... Dagen avrundades med Inkautställningen på Östasiatiska som obs! är öppen bara någon dag till.

Fotofikabilder lägger jag ut i morgon förhoppningsvis. Kanske även något slags eget omdöme om de utställningar som pågår på Fotografiska just nu.

Men bilder måste det ju bli här ändå. Vinterbilder från mobilen, inte helt verklighetstrogna efter diverse konster jag har utsatt dem för i min N8. 

 

Först ut en Uppsalavy vid Islandsforsen från i torsdag. Ymnigt snöfall rådde, till den grad att jag hade utrustat mig med skidglasögon för att kunna cykla till jobbet. Om jag minns rätt var det solarisering jag lade på bilden.

 

Stockholm idag - vyn mot Gröna Lund från Stadsgårdskajen, precis utanför Fotografiska museet.  Månljus fick bli effekten här och sedan även lomo som jag är väldigt förtjust i. Kanske skulle bilden varit lite ljusare? På den lilla mobilskärmen är det alltid lite svårt att avgöra vad som är bäst.

 

Men här har jag nog tagit i lite väl mycket... En utsikt från Stadsgårdskajen också, men mot Gamla stan. Solarisering. Husen vid vattnet är alltid fina här, men nu är det isflakens mönster som är det mest spännande att se på.

 

Isflak utanför Stadsgårdskajen, med serieteckningsstil.

 

 


 

Postat 2012-02-04 23:38 | Läst 3243 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Dagnys fotofika - klädkod denna gång!

Oj vad tiden går! Det är redan dags för Dagnys fotofika igen! Som ni har noterat av några notiser här på FS så flyttar Dagnys fotofika tillfälligtvis till Stockholm denna gång. Inbrytning till nya fotografiska jaktmarker! Massor med foto lovas! Vacker utsikt lovas! Kaffe lovas! Kaffebröd lovas!  Intressant folk lovas! Gamla och nya ansikten lovas! Bloggare och icke-bloggare lovas! Fotointresserade av allehanda slag lär dyka upp på stället! Klädkod gäller för ovanlighetens skull!

 

 

Dag och tid: lördagen den 4 februari kl 11.00.

Träffpunkt: Fotografiska museet i Stockholm, receptionen ungefärligen kl 11.00.

OBS! Klädkod - pälsa på er! Köbildningar förekommer vid museet på lördagar och söndagar, ibland långa sådana... SMHI lovar fortsatt sibirisk kyla så bäst att rusta sig. Förhoppningsvis/sannolikt skrämmer kylan bort många så att vi fotofikare har bara att kliva rakt in för att skåda intressanta foton, mingla och fika. 

 

 

Postat 2012-02-03 08:46 | Läst 1510 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera