Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Krypövningar i vuxen ålder

Det är väl helt sanslöst att man ska behöva ägna sig åt krypövningar i vuxen ålder... I dubbel bemärkelse! Och allt beror på det nya fördärvet = förvärvet. Hur som helst, här i alla fall ett ytterligare prov på vad det presterar - för övrig info - se mina tidigare inlägg nyligen.

Tar förresten tacksamt emot namnförslag på arten i fråga för någon krypbok har jag inte till hands just nu.

Nära med 100 mm. Har bara sett till att bildens liggande rektangulära format fick bli kvadratiskt för att fjärilen ska komma till sin rätta. Skärpan finns inte riktigt överallt, men övning ger färdighet...

 

Bilden nedan är ett utsnitt. Samma problem som ovan (inte skärpa överallt), men ena antennen ser man nu i alla fall.

 

Det lär inte bli några fler fjärilsbilder den närmaste tiden med tanke på väderleksrapporternas besked om sämre tider. Det är livet det.

 

 

 

 

Inlagt 2011-08-05 23:30 | Läst 2938 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Rauni.
Är det möjligen så att du har råkat trilla ned i makroträsket??
Välkommen!! Det är skojigt att återigen få skitiga knän tycker jag..nu när man nästan är vuxen.
Jag tycker om din uppnosiga fjäril..och tror att det är en Körsbärsfuks, men är ingen expert på området.
Ha det så krypigt! Allt Gott! Anders Plåtare
Svar från RHelena 2011-08-06 09:38
Makroträsket verkar väldigt spännande! På kuppen kan man bli rätt allmänbildad vad gäller de små liven, inte helt fel! Har funderat på att skaffa någon typ av knäskydd och armbågsskydd, verkar behövas. Krypig fortsättning på sommaren du med!
Alltså...jag tycker inte att bilder på fjärilar behöver ha full skärpa - tycker snarare att det är lite häftigt om skärpan bara är på viss del av fjärilen...(Säger hon som fotade fjärilar igår, och inte har en enda HEL skärpa på fjärilen..:-))

Hade sån tur att de satt still en bra stund, trots att det var mitt på dagen, och fingret låg så stilla och fint på avtryckaren...:-)

Fina bilder på den lille rackaren i alla fall..:-)
/maria
Svar från RHelena 2011-08-06 09:42
Förmodligen är det en hel konstart att få till skärpan på allt, men även att få oskärpan där den blir som snyggast. Verkar som fjärilar har lite olika karaktärer: en del är rätt svåra att fånga då de är livliga, andra är lite mer sävliga. Fjärilen ovan tillhörde definitivt den sistnämnda skaran. Eller om det bara var det att timmen var lite sen.
Men det hör väl till saken att makrobilder ska ha kort skärpedjup? Jag tittar med fascination på de "makrobilder" bilder av t.ex. stadslandskap där man fejkat ett kort skärpedjup för att få det att se ut som en miniatyr.
Det är ju lite roligt att trenderna strävar mot varandra; makrobilder ska ha stort skärpedjup och landskapsbilder kort sådant. Om det fortsätter så försvinner ju till sist distinktionerna och man vet inte längre vad man ska fascineras av.
Men oavsett det så tror jag att det är oändligt mycket svårare att ta en riktig makrobild med stort skärpedjup.

Ha det gott! /Thomas
Svar från RHelena 2011-08-06 09:48
Oskärpa är snyggt när den sitter där man vill ha den, oavsett bildtypen tycker jag. De där "leksaksbilderna" med landskap och stadsbilder verkar uppenbarligen vara en trend, kanske en bestående sådan (jmf med naivistisk måleri), men inte visste jag att det är en trend att försöka få till makrobilder med stort skärpedjup, Att det är svårt är kanske anledningen till att det kan bli en riktig hit?!
Som Anders T gissar jag på körsbärsfux (stavas det). Du kan googla på artnamnet om du är intresserad. Gluggen presterar fint i alla fall. Skärpedjupet är lövtunt, precis som man kan vänta sig. Räkna inte med att få skärpa över hela motivet när du tar makro, det är en fysisk omöjlighet. En del av konsten är att placera maxskärpa på det ställe där den gör mest nytta, så att säga.

Ska bli spännande att se hur djupt du försvinner in i makrovärlden! :-)
Svar från RHelena 2011-08-06 09:58
Tack för hjälpen med artbestämningen! Om två tycker att det handlar om en körsbärsfux så är den det! Får verkligen träna på fokuseringen. Fjärilar är inte det lättaste övningsobjektet, det handlar ju inte enbart om att se vad man vill fokusera på utan man bör vara lite snabb i hanteringen av kameran också och särskilt fokusringen. Fjärilar har inte alltid det där rätta tålamodet att sitta kvar så länge man skulle vilja.

En del makro kommer det ju bli den närmaste tiden. Har använt objektivet till lite annat också och gillar denna fotopryl skarpt, redan! Har fått ett ytterligare objektiv (35 mm) att leka med så helt kommer jag inte att försvinna in bland småkrypen.
Krypa, kräla, kravla är spännande, men mindre lustigt när krypen börjar kräla på den som kravlar. Men vad får man inte stå ut med för att få bra bilder. Börjar det sen regna också kan man bli blöt, men det kan löna sig, regndroppar är vackra även om de är blöta. Och man får verkligen skärpa sig för att det ska bli skarpt.

Men det är det värt...

Lycka till i makroträsket!
Svar från RHelena 2011-08-06 10:07
Visst, man får se upp var man kryper så man inte blir ett krypobjekt själv!

Laddar upp inför kvällen för har tänkt att ge mig på en mördarsnigel. Jag ryser lite när jag försöker titta på dem närmare, men det blir nog lättare när man har en kamera i handen. En spansk skogssnigel är visserligen inte snabb, men den är svart, och ljusskygg som den är kommer den fram när ljusförhållandena är lite klena. Sedan blir den ju lite rädd när man kommer nära och kryper ihop. Men försöka kan man ju, åtminstone som terapi för det lilla obehag jag känner inför denna varelse.
Hej Rauni!
Jag har "vuxen-krälat" i många år nu, så det kommer sig helt naturligt numera. På mitt arbete har vi vid några tillfällen per år hel- eller halvdagar för friskvård. Då har jag alltid med mig kamera och passar på att experimentera med att fotografera aktiviteterna ur alla möjliga vinklar. De börjar på att bli vana vid det. Jag brukar då få höra av mina kollegor att "tillsammans med dig känner man sig så vuxen".
Vill man ha resultat får man bjuda till lite och får inte vara så känslig för andras undrande blickar. :-)))
Jag rekommenderar varmt knäskydd och byxbenen instoppade i strumporna för att inte få fullt med myror upp längs med benen.
Tyvärr vet jag inte säkert, men lutar lite åt körsbärsfuks - samtidigt som jag känner mig tveksam till om det är en sådan.
Vänligen
Nonno
Svar från RHelena 2011-08-06 21:03
På denna korta tid som jag har varit en krälande varelse själv har jag upptäckt så mycket nytt! Bara inom en vecka har jag sett minst 7-8 olika arter av fjärilar vilket känns helt osannolikt då jag inte har något minne av att ha sett så mycket fjärilar under somrarna överhuvudtaget. Tyvärr har jag inte lyckats med att föreviga alla arterna, beroende på att jag inte iddes försöka fånga dem alla på bild förrän jag hade mitt macro. Men, idag var det fint fjärilväder och tre "nya" arter blev det! En av dem var riktigt svår för den gillade visst mest att flyga omkring, men trägen vann...

Fotonördar uppfattas nog som varandes lite konstiga människor i vissa avseenden. Kolleger som har förståelse för sådana som du är guld värda och bör inte bytas ut i första taget!
Nonno Holmström 2011-08-07 13:25
Jag har ett jättehärligt gäng med arbetskamrater, det går inte att neka. De står ut med det mesta. :-)
Visst är det som du säger, en ny värld öppnar sig med macro-gluggen. Välkommen till macro-träsket!
/Nonno