En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

Höst och vinter och Maier

Hösten fruktar och vintern hatar jag. Så jag måste tända små fyrar i mörkret. Ljuspunkter som säkert ska hjälpa mig vidare genom de svåra tider som väntar. Resor är ett exempel på överlevare. Och bra fotografer.

Så i november far jag ett veckoslut till Amsterdam. En fantastisk plats som påminner om att vi faktiskt föds som fria varelser och dessutom kan leva så. Och när det sen är som allra jävligast, i februari, så blir det Dominikanska Republiken för att fira bröllop. Inte mitt eget dock; det stod för snart 34 år sen.

Hopp finns alltså. Och igår upptäckte jag dessutom en fotograf, en kvinna, vars bilder omedelbart träffade mitt hjärta. Vivian Maier hette hon, och ni kanske vet precis vem jag pratar om? Fast det visste inte jag. Hon var en total nyhet för mig. Jag hade aldrig hört talas om henne.

Vivian Maier var en sann strövare. Hon arbetade som barnflicka i New York och Chicago och på sin fritid vandrade hon runt på stan med sin kamera och tog bilder. Mer än 100 000 negativ finns bevarade.

” I would describe her as one of those photographers that simply follows their own curiosities, wherever they lead. She didn’t have assignments or a specific agenda to promote; she was doing this for herself. That is the most interesting aspect about her intentions as a photographer,” säger hennes "upptäckare" John Maloof i en intervju.

Han ropade in en stor del av hennes produktion för några år sen på en auktion och har därefter vigt sitt liv åt att gå igenom hennes arkiv och skanna negativen. Han driver också en blogg om henne på: http://vivianmaier.blogspot.com/

Vill man titta på Maiers bilder - och jag lovar, det vill man - så finns ett stort urval på hemsidan.

Här kommer några av mina strövarkort, från Japan.

Hiroshima, Japan

Tokyo, Japan

Tokyo, Japan

Kyoto, Japan

Nara, Japan

Inlagt 2011-08-17 07:12 | Läst 1137 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vivian är sedan upptäckten en av mina fotografiska idoler. Undrar bara om det finns fler såna bildskatter gömda och glömda i världen? Kul att du också hittat hennes bilder!