En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

Nyliga kort ... 39

Att berätta en historia.

Hösten 1989 var jag i Berlin för att plåta historia. Muren skakade, darrade och revs till sist. Framtiden såg ljus ut, fred och frihet låg inom räckhåll. Fast så blev det ju inte riktigt.

Sovjet blev Ryska federationen och i Petersburg bidade en viss Vladimir sin tid. Och där är vi idag.

Men i gamla superdiktaturen DDR jublade människor. Man stod i kö i timmar för att få komma över till väst och med egna ögon se och beundra överflödet. Plötsligt var ens  gamla Trabi inte ens värd skrotvärdet längre, trots att man hade fått vänta i åratal på att få den levererad.

Den här bilden är inte tagen 1989, snarare tio år tidigare, men den berättar ändå lite historia. På en rastplats nånstans utefter en västtysk motorväg har någon gett upp. Bilen har övergivits efter att den gjort sitt och levererat dess innehavare till friheten. Vart tog han vägen, vad blev det av drömmarna? En historia att fundera över.

Inlagt 2023-10-25 11:25 | Läst 333 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Bravo Göran! En Trabbi var en våt dröm med lång väntetid. Konstiga karossmaterial och en stinkande tvåtaktsmotor till trots. Idag har den närmast kultstatus bland bilsamlare.
Tiderna förändras, DDR gick i graven och nu är bildrömmen rent elektrisk.
Men lite nostalgi kan jag ännu minnas. De koleldade stinkande loken genom ett dimmigt DDR-landskap mellan Sassnitz och Berlin. Den delade Friedrichstrasse Bahnhof. Det politiska hyckleriet och svartväxlarna som mot slutet gav 1:10 och skötte sin hantering i stort sett öppet utan att åka fast sista åren innan muren slutligen föll. Ett samhälle och en lögn i sönderfall. Något att berätta för barnbarnen… tur att bilderna finns kvar.
Ses/per-erik
Och i ärlighetens namn kanske man ska tillägga att bilen på min bild inte är en Trabi utan en Wartburg. Också made in DDR.
/G
Jag skulle våga påstå att det varken är en Trabant eller Wartburg. Enligt mig är den en Skoda 105 eller 120. "Skodillacen" från Tjeckoslovakien var häftiga grejer på andra sidan muren då det begav sig.
Och bilden ja, det tycks vara lika överallt, skyltar hjälper inte värst mycket...

Tommy S.