** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Foto bloggen

Allt möjligt.

Tålamod lönar sig

Tålamod lönar sig. Två fiskare som vet det.

.

.

.

Postat 2019-08-13 07:59 | Läst 883 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Stockholm - Göteborg 11 minuter

Fort ska det gå minsann. Det tyckte fransmännen och engelskmännen på 70-talet och lät bygga ett jet drivet överljudsplan för passagerare likt de militära snabba jetplanen. Concorde blev namnet och cruise hastighet mach 2 lika med dubbla hastigheten för ljudvallen (ca 2200 km/h).

Det tog 3:30 att flyga London - New York mot de vanliga 7-8 timmar. I slutet av 90-talet kostade en enkelbiljett denna sträcka ca 50 000 Kr.

År 2003 avvecklades den fortsatta trafiken med Concorde på grund av höga kostnader att hålla den uppdaterad och i trafik.

.

.

.

.

.

.

Postat 2019-08-11 13:57 | Läst 2020 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Pohtiolampi Osprey center i Finland

På min resa i Finland har jag nu stannat till några dagar på Pohtiolampi Osprey center i Kangasala. Det är ett ställe som drivs av en stiftelse som forskar och jobbar för att skydda fiskgjusen. På detta ställe har man möjlighet att hyra något av deras gömslen för att studera dem på nära håll.

Den bästa tiden för detta är egentligen på höstkanten då mängder av fiskgjusar samlas här inför sin flytt till varmare breddgrader. Man kan förstå det då man har en fiskodling på området som aldrig sinar på mat till fiskgjusarna.

Här kommer några bilder jag fångat under dessa dagar jag varit här.

.

Det dök aldrig upp så många olika fiskgjusar vid dammen utan det var en ihärdig gäst som jag kallar den "röde baronen". Han var mästerlig på att fånga fisk, ett riktigt flygaräss så att säga. Han hade troligtvis ett bo med ungar någonstans som han fiskade till. Här kommer en serie på honom.

.

.

.

.

.

Det fanns gott om trutar och fiskmåsar också i området. De gjorde allt de kunde för att köra bort inkräktare när de inte själva försökte fånga en fisk. Vilket oftast gick väldigt dåligt och slutade för det mesta med plaskande och tomhänta.

"Jag vet det blev ingen fisk sluta stirra!"

.

Någon som däremot visste hur man fiskade var gråhägern. Kanske den ibland gapade lite för stort dock.

.

Småskraken var också en flitig besökare i dammen.

.

Även en kärrhök gjorde mig sällskap på dagarna.

.

Nu kommer några bilder tagna med mobilen som visar lite från inne i gömslet. Fint gömsle med alla bekvämligheter.

Sängplatser om man känner för att vila lite. Gott om fönster med spegelglas att spana igenom.

.

El fanns indraget.

.

Anordningar för att montera kamerautrustningen på.

.

På utsidan gömslet.

.

Postat 2019-07-16 18:25 | Läst 2400 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Tack Nikon för smarta funktioner!

Satt ikväll och gick igenom lite kvällsbilder jag fotat senaste tiden. Och ve och fasa så upptäcker jag en "död" pixel på bilderna. En ljus prick och ibland grön. Inget fel på skärmen så jag gjorde ett test genom att ta bilder med linsskyddet på och nu hittade jag 3st "döda" pixlar...

Efter att ha snyftat en stund så forskade jag på nätet om döda pixlar samt vad ett sensor byte kan kosta. Hittade ett tips om att använda "sensor rengörings" funktionen i kameran. Fantastiskt! Gjorde två stycken körningar efter varandra och tog mig sedan en titt och alla "döda" pixlar var borta. Tack Nikon!

.

Bilderna bör ses förstorade. Klicka på dem.

Före

.

Efter

.

Postat 2019-06-15 00:34 | Läst 2095 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Dagen D 75 års jubileum

Många har en dålig uppfattning om vad dagen D handlade om. Det är starten på Europas befrielse från Hitler som då hade ockuperat och tagit över stora delar av Europa. Koncentrationslägren och utbredningen av det nya tyska samhället var i full gång.

Usa och England samt de övriga västallierade ser en möjlighet att via Frankrike och Normandie ta sig in i det starkt ockuperade Europa och stoppa tyskarna och få slut på det hela.

Det är 75 år sedan och vi har mycket att tacka av dem som kämpade och stupade. Det har kunnat se mycket annorlunda ut i Europa och i vårt samhälle om det inte vore för dem.

I år under 75 års jubileum av dagen D har 30 talet gamla flygplan av de ursprungliga 800st från 1944 samlats i Duxord England för att åter igen flyga över den engelska kanalen in i Normandie och släppa fallskärmshoppare.

Några bilder blev fångade.

.

.

.

Detta var det ledande planet under dagen D. Fortfarande i mycket bra skick 75 år senare.

.

.

.

.

"Daisy" vår svenska DC3a. En av fallskärmshopparna som under detta jubileum är med på Daisy är Warren Johnson som är brors barnbarn till Lambert Johnson som flög med Daisy på dagen D för 75 år sedan.

.

Mycket regn och blåst under jubileums dagarna. Men så är det ju England också.

.

Ett par stycken av de svenska fallskärmsjägarveteranerna som var på plats och skulle utföra hopp.

.

.

Postat 2019-06-07 21:02 | Läst 1058 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 17 18 19 Nästa