En webblogg av David Elmfeldt kring fotosidan.se, foto, community och annat mys.

Dags att testa nya breda visningen av ett blogginlägg

För att visa dina blogginlägg bredare så gå till Blogginställningar och välj Utseende: Ny bred layout.

Gå sen till dina blogginlägg (alltså INTE listan utan själva inlägget) och se hur det ter sig. Återkom med vad ni hittar för knas.Inlagt 2019-09-18 10:50 | Läst 1787 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Hittade inget knas, ser bra ut.
Fast bildtexten hamnade indragen på sidan och då jag försökte redigera för att flytta den så ligger texten i början på bildkanten där jag vill ha den. Går tydligen inte att ändra.
Svar från David Elmfeldt 2019-09-18 12:56
Just! Bildtexter måste justeras också! Fixar det!
Ser riktigt bra ut :). Man kan ju undra om det hade varit bättre att ha texten vänsterjusterad än som den är nu mer i mitten. Men bildvisningen är mycket bättre.

Behövs + för förstorning, jag upplevde nog på min skärm att bilden blev mindre med + men jag använder en Ipad
Svar från David Elmfeldt 2019-09-18 12:56
Förstoringen är lite speciell. Den bli liksom nästa tvärtom på mindre skärmar. Det beror på att funktionen räknar ut bredden men också att det skall finnas rejäl marginal. Det märks inte på desktop utan enbart på mindre skärmar. Inget man kan göra ngt åt just nu tyvärr.
Margareta Cortés 2019-09-18 13:10
Jag sitter vid en stationär dator med stor skärm (21 och 25 tum) och även där blir bilden mindre om jag förstorar. Men finns ingen anledning att förstora nu när bilden fyller hela skärmen.
pdahlen 2019-09-18 13:13
Det kanske beror på hur stor bild man laddar in, mina är 1600 i bredd, om man laddar in största möjliga tillåtna så kanske den blir större vid förstorning? Eller om den redan tar upp hela skärmen så vet jag inte :)
ztenlund 2019-09-18 13:40
Om den blir större beror på bildens upplösning och hur mycket utrymme som finns i webbläsarfönstret. När man förstorar bilden så anpassas den alltid så att hela bilden ryms både på höjden och bredden, plus viss marginal.
Plustecknet/skruvskallen ligger på fel ställe (både Firefox och Chrome på Win10) en bra bit in från högerkanten i bilden. Textens justering, kommentarsvält etc är inte centrerade i förhållande till bilden och sidan utan ligger lite till höger om mitten.
Svar från David Elmfeldt 2019-09-18 13:59
Jajust! Tack! Pillat lite till!
WOW David det blir godt nog några enorma bilder här på min iMac skärmen. Och det kommer att bli mycket scrollen/rullning om en massa bilder publiceras i ett inlägg. Försvinner åtkomsten till medlemmarnas arkiv? Jag använder dem om jag har varit borta från bloggen ett tag och skulle vilja se vad NN har skrivit på sistone.
Vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag antar att det kommer att vara frivilligt om man väljer det ena eller det andra utseendet? Jag behöver bara testa den färdiga produkten.
Svar från David Elmfeldt 2019-09-18 15:54
:)

Arkivet finns kvar via bloggens startsida. Detta gäller enbart ett enskild inlägg.
Det är helt frivilligt. Man måste själv slå på det.
Erik Madsen 2019-09-18 16:02
OK jag fick reda på det, men det var ändå inte så uppenbart för en dum dansk :-)
Hälsningar. Erik
Text till bilder skulle jag vilja se tydligare kopplat till respektive bild. Nu får man fundera varje gång till vilken bild en text hör, den uppe eller den nere.
Svar från David Elmfeldt 2019-09-18 21:30
Hej! Förstår! För att vi skall kunna göra det riktigt snyggt så måste man använda Stilar på text-element. Se punkt 2 i detta dokument https://www.fotosidan.se/blogs/flatljus/ny-bloggeditor-blogg-skrivar-verktyg.htm
Jag gjorde lite tester med laddningstid på en blogg ”blommor o bin” med 100 bilder, med mitt fasta bredband såg jag ingen skillnad, det gick på bara några sekunder. När jag laddade den gamla layouten till min mobil via ett 3G modem så tog det ung 45 sekunder och med den nya layouten en minut extra. Så jag antar att om man tittar på bloggar via mobilen så kommer laddningen att bli längre pga bildfilerna är större
Svar från David Elmfeldt 2019-09-18 18:04
Det är samma bildstorlek som används. Men det är 1200px så det blir ganska tunga om mkt bilder i samma inlägg.
Jag tycker inte att det är så snyggt med den nya bredare bildvisningen. Det är mera vilsamt för öga och bilduppfattning om det finns lite "grejer" runt bilden. Det funkar som någon slags inramning.
Svar från David Elmfeldt 2019-09-18 18:03
Då är det bara att du använder den ”gamla” layouten för din blogg. :)
syntax 2019-09-18 19:09
Det är ju inte själva grejen, utan alla bloggar som jag tittar på, där jag nu tycker att jag får en sämre bilduppfattning. När bilden avviker från det vanlig rektangulära storleksförhållandet och är lite högre, eller kvadratiska bilder, ser jag inte hela bilden samtidigt - vilket är ett krav för en rimlig bilduppfattning.
Svar från David Elmfeldt 2019-09-18 21:16
Bloggen är ganska personlig och det är prio att fotografen känner att blogginläggen kommer till bäst rätt. Så det är nog fotografen som får ha tolkningsföreträde om vad som anses passa bäst. Sen har jag full förståelse för din vinkel.
Erik Madsen 2019-09-19 15:53
Hej David.
Jeg er tilbøjelig til at give Peter ret - for engang skyld hihi :-)
Kvadrat og højkant´s billeder (portræt) egner sig ikke til det nye layout. Eller også er der noget, som jeg ikke forstår ?
Mvh. Erik.
Tycker det funkar fint, gillar att man inte behöver förstora bilderna för att se dom i "fullformat", det är bara att rulla vidare bloggen och läsa texten allteftersom den kommer
Erik Madsen 2019-09-19 15:59
Tll Björn: Bara der inte er 25 till 30 bilder i samma blogg. För då kommer det antagligen ta lång tid att bläddra igenom. Slutligen, jag har just skrivit till David: Kvadrat och højkant s bilder (stående) är inte lämpade för den nya layouten. Du ser inte hela bilden på en gång, du måste bläddra i själva bilden!
Hälsningar. Erik.
Kom på att det står inte längre i bloggen vem som skriver, eftersom högermarginalen är borta, man borde få in namnet i början eller slutet av bloggen. Går man in från förstasidan så visas inte namn eller profilbild heller innan man går in i bloggen

När det gäller stående bilder så skulle man göra någon begränsning i bredd
Erik Madsen 2019-09-20 19:58
Hej Peter så skal din dumme danske ven fortælle, hvad du skal gøre - klik på (i denne bog) på "Flatljus" (bloggens navn). Hvis det var det spurgte om ?
Mvh. Erik.
pdahlen 2019-09-20 20:17
Erik, men det är många som inte har skrivit ut namnet i undertexten. Såg t.ex Jans senaste blogg och i den kunde man inte se vem som är utgivare. I min står det ifs Peter
Erik Madsen 2019-09-20 20:26
Ja men du har helt ret. Det er også derfor jeg f.eks.skriver sådan i mit eget blogindlæg:

Det må förväntas att arbete kommer att göras för att förbättra text utseendet.

Der bliver vist nok viderudviklet på projektet også med det du efterlyser.

Hav en god aften.
//Erik//
Kan du inte snabbt ordna att namnet kommer med i bloggen med den nya layouten, finns bloggar man läser nu där man inte har någon aning vem som är utgivare
Svar från David Elmfeldt 2019-10-08 22:13
Jag tar och kikar på det!
light 2019-10-09 07:10
Det kanske skulle räcka med profilbilden?
pdahlen 2019-10-09 07:40
Vill nog ha namnet, bloggarna sprids med vinden genom tex Google och man hittar sin blogg lite varstans, borde vara ett namn på den kan jag tycka.
light 2019-10-09 09:49
Jag tänkte mig en klickbar profilbild, och klickar man på den kommer man till sin egen sida, där även namn finns. Men du har kanske rätt.
Förut kunde jag ladda upp bilder i bloggen med 900 pix i höjd och de såg likadana ut i bloggen som när jag såg dom med windows fotovisare eller i ps på datorn, Nu ser dom luddiga ut i bloggen. Vad beror det på? Måste man lada upp dom i någon optimal pixelhöjd/bredd för att de ska visas utan luddigheten?
Svar från David Elmfeldt 2019-10-10 11:51
Länka til inlägg så skall jag se om se samma som dig.
Nils Bergqvist 2019-10-10 12:06
Titta på min sista blogpost. Det spelar ingen roll om jag har bred eller extra bred layout. Nånting har hänt.
Nils Bergqvist 2019-10-10 12:09
Jag ser när jag jämför bilderna, att när den visas på fotosidan så visas den lite större än på fotovisaren. Då blir det luddigt.
Nils Bergqvist 2019-10-10 12:19
Jag skulle tro att om jag laddar upp dom i lite större pixels höjd (samma som dom visas i på det nya blogupplägget) så kommer det bli rätt? Så frågan är hur mycket jag ska öka med?
Nils Bergqvist 2019-10-10 14:18
Nu har jag mätt med tumstock. Med windows fotovisare ser jag en bild som är 41,7cm bred. Med fotosidans fotovisare ser jag samma bildfil med 43,7cm bredd. Alltså 2 cm bredare, trots att det är samma bildfil. Ni får försöka lösa detta på något sätt?
Nils Bergqvist 2019-10-10 15:20
Jämför blogpost 366 med samma bilder på min bildblogg på blogger: https://nbfotosweden.blogspot.com/2019/10/rathenower-optische-werke-visionar.html
Nils Bergqvist 2019-10-11 12:25
Precis när jag lagt in en blogpost om detta, så upptäckte jag vad som var fel (så jag tog bort den). Fotosidan visades i 110% medan facebook, blogger och de andra visades normalt i 100%. Fast jag undrar varför det blivit så. Kan olika sidor visas med olika upplösning? För jag tog skärmdump på bilderna samtidigt efter varandra och då var fotosidans bild större. Mycket märkligt?