En webblogg av David Elmfeldt kring fotosidan.se, foto, community och annat mys.

Ny bloggeditor (blogg-skrivar-verktyg)

Nu släpper vi en ny version av blogg-editorn, alltså hur det ser ut när man skriver och redigerar ett blogginlägg. Den är i princip samma funktioner som innan men tydligare och renare utseende.

Edit:

När du läst nedanstående så finns två inlägg till om funktionalitet:

Så ställer du in bild som visas i listor och vid delning till Facebook
Bättre stöd för att lägga in flera bilder samtidigt
Ytterligare finslipningar av infogning av bild

1. Nytt blogginlägg

Så här ser det ut när man står på ett nytt blogginlägg. Samma fält som tidigare men redigeringsrutan ser annorlunda ut.

2. Stilar

Vi har skapat upp fem stycken stilar som man kan använda för att få till ett fint blogginlägg. Du hittar dessa under Format - FS Bloggar.

3. Infoga bilder. 

Att lägga till bilder är av det viktigaste momenten och här har vi försökt förenkla och renodla. Man kan lägga till bilder på tre sätt, uppladdning av en (1) bild, uppladdning av flera bilder samtidigt (multiuppladdning) och det sista sättet är att välja en befintlig bild i något av dina album på Fotosidan.

Bilduppladdning börjar med att du klickar på bild-ikonen i verktygsraden. Du får upp en popup och Källa (bild) fältet har till en höger om sitt fält en foldersymbol. Klicka på den.

5. Ladda upp / infoga bild

Du kommer nu till popupen där du kan välja mellan de tre valen Ladda upp ny (enskild bild eller multiuppladdning), Välj uppladdad (här visas uppladdade bilder) och Välja bild ur album (på Fotosidan).

6. Välj bild ur album listar din album

Du klickar på rätt folder och bilderna i foldern visas.

När du klickar på en av bilderna så ser du att fältet överst får en kod-snutt. Det är lite otydligt men det är enda indikationen just nu på att du valt en bild. Klicka Ok.

7. Ladda upp ny bild

Vill du ladda upp en ny bild så väljer du Ladda upp ny bild-fliken (till höger finns en länk för Utökad uppladdning. Klickar du på den så kommer du till Multiuppladdning).

Välj "Välj fil"-knappen och leta rätt på bilden på din hårddisk. Klicka sen på Ladda upp-knappen.

8. Välj bild

Du hamnar nu på Välj uppladdad fliken där du ser alla bilder du har laddat upp. Välj bildstorlek. Stor ger en stor bild som ligger från kant till kant i inlägget, medan Tumnagel ger en liten bild. Välj och klicka ok.

9. Bekräfta vald bild

Efter du klickat ok så möts av popupen för bildkälla. Klicka ok. 

10. Bilden är nu infogad i inlägget.

12. Multiuppladdning - flera bilder samtidigt

Välj bildikonen igen och klicka på folder-symbolen för källa. Välj Ladda upp ny och Utökad uppladdning. Där väljer pekar du ut dina filer på hårddisken och väljer sen Ladda upp. Du får information om hur varje bild laddas upp. När det är klart så hamnar du på fliken där du ser alla bilder och väljer sen att infoga en bild i taget i inlägget.

13. Radera uppladdad bild

Om du laddat upp bilder som du inte vill ha kvar som val att infoga, välj då Underhåll-filer-länken som ligger under tumnaglarna på Välj uppladdat fliken. Då får du en kryssruta per bild och kan radera genom att välja Spara i botten.

Frågor? Funderingar?

Vad tros? Funderingar? Frågor? Skriv ett svar här vettja :)

Inlagt 2018-08-24 16:35 | Läst 1241 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Nu har jag testat funktionen att ladda upp flera bilder samtidigt. och att få in flera i ett svep fungerar så att jag fick in ett fler tal till ett formulär där jag sedan ska välja vilka bilder som ska laddas upp. Men sedan går det bara att klicka i att välja en bild i taget till själva bloggformuläret. Jag trodde att det skulle gå att få in alla som jag valt genom att markera dessa. Dessutom så försvinner den lilla blå rutan att klicka på för uppladdning (eller vad det står på den) ner under bildrutan. Ser bara att det ska finnas en ruta där inte vad det står i den.
Jag har ändvänt datorn, inte mobile eller surfplatta. Trots att jag markerat var jag ville ha bilden så hamnade den överst i inlägget.

Som det nu är utformat i editorn blev det bara krångligare och fler klickar än vad det var förr. dessutom så finns ingen funktion för att ta bort bildenom det blir fel.
Svar från David Elmfeldt   2018-08-25 08:07
Tack för feedback!

1. Ja man kan bara välja infoga en bild i taget just nu. Vi kan kika om man skulle kunna få in fler bilder samtidigt.
2. Kan du ta en skärmbild ang det där med "..försvinner den blå rutan.." och maila till redaktion@fotosidan.se så skall vi kika vad det är som går fel.
3. Det där med att bilden hamnar överst försöker jag återskapa men lyckas inte. Mina bilder hamnar där markören står i texten. Vad kör du för webbläsare?

/David
Pixelstorleken är bra att veta för stor, normal och tumnagel. Jag har inte provat ännu men att ladda upp bilder direkt från telefonen gjorde att all text försvann i den gamla editorn.
/MA
Svar från David Elmfeldt   2018-08-25 08:09
Tack för feedback! Jag vi kan kanske lägga till det. Vi tänkte att det inte var viktigt veta men det är kanske inte så dumt ha de infon där!

/D
Nu har jag även testat via surfplattan och där kommer bilden på rätt ställe i inlägget, altså där jag markerat att jag vill ha den och popupprutorna hamnar med all text synlig. Men fortfarande så blir det fler klickningar än i tidigare version.
Eftersom jag har mina bilder i datorn eller eller i de externa hårddiskar som inte går att koppla till surfplattan, så måste jag då först gå till datorn för att lägga in bilderna i massuppladdningen, sedan plocka fram surfplattan för att få in bilderna där jag vill ha dem i blogginlägget.
Så förenklingen blev bara krångligare.
Svar från David Elmfeldt   2018-08-25 08:13
Tack igen för feedback! Blir lite osäker här men detta problemet - att surfplattan inte kan ha dina bilder - är det något som uppstod med den nya editorn?
Margareta Cortés   2018-08-25 08:35
Jo visst kan surfplattan ha mina bilder, men jag har mina bilder i den stationära datorn. Läggar jag in några bilder som hamnar i massuppladdningen så hittar jag dem om jag går i via surfplattan. Men jag har ju inga bilder i min surfplatta att lägga in. Så om jag ska få det att fungera nu så får jag först lägga in bilder via massuppläggning i datorn. Sedan gå till surfplattan och göra resten. Känns som en omväg än vad det var förr.
Svar från David Elmfeldt   2018-08-25 08:49
Jag förstår inte riktigt ändå så frågar detaljerat. Förstår jag dig rätt:

- du sitter vid datorn och massuppladdar bilder
- bilderna kommer in men du ser inte dem på datorn
- men går du till plattan så ser du dem?

Isåfall tror jag att det bara är att efter du massuppladdat och bilderna sugits in så hamnar man på Ladda upp ny-fliken. Klicka då på fliken Välj uppladdad så ser du bilderna. Att du ser bilderna direkt på plattan om du använder den beror på att fliken Välj uppladdad är default-fliken.
Margareta Cortés   2018-08-25 08:58
Nä, där missuppfattade du, jag förklarade nog fel.
Jag ser de bilder jag laddar upp via datorn, både i datorn och surfplattan.
Från surfplattan kan jag inte ladda in bilder eftersom de är i datorn.
Men om jag laddar upp någon av dessa bilder via datorn så hamnar de överst i mitt blogginlägg...hur eller var jag än lägger markören.
Lite irriterande eftersom en blogg läses uppifrån och ner så vill jag ha bilderna i rätt ordning och med texten över bilden. För då slipper man skrolla ner för att läsa texten och sedan upp igen för att se bilden som hör till texten.
Svar från David Elmfeldt   2018-08-25 09:37
Jag svara på de två felrapporterna var för sig:

"Från surfplattan kan jag inte ladda in bilder eftersom de är i datorn."

Det har ju inget med Fotosidan att göra. Jag använder Google Drive för att komma åt bilder från datorn på andra enheter. Kan det var en lösning?

"Men om jag laddar upp någon av dessa bilder via datorn så hamnar de överst i mitt blogginlägg...hur eller var jag än lägger markören."

Vi skall kika på det. Har svarat en kommentar nedan om samma fel. Det har med webbläsaren att göra. Testa Google Chrome så skall vi kika vad felet är.
Margareta Cortés   2018-08-25 10:01
Jo, jag förstod att det inte har något med fotosidan att göra att jag inte har bilderna i surfplattan. Jag vill inte heller ha dem där.
Utan problemet är att jag inte kan lägga in bilderna från datorn där jag vill ha dem i blogginlägget.
Men när jag fått in dem i det nya editorprogrammet så kan jag via surfplattan fortsätta med mitt inlägg.

Alltså, jag vill inte blogga via surfplattan utan från datorn där jag har ordentligt tangentbord och stor skärm så jag ser ordentligt vad jag gör.

Dessutom tycker jag att det blev en massa onödigt klickande för att få in bilder i ett inlägg i det nya systemet. Bra att få dit flera på en gång, men ändå underlättade det inte.
Svar från David Elmfeldt   2018-08-25 11:28
Ok! Då är vi överens om felet :) En tillfällig lösning är att använda Google Chrome (en av de bäst fungerande webbläsarna med minst fel i) där bilden hamnar där markören är. Så skall vi kika vad som skapar att bilden lägger dig överst.
Margareta Cortés   2018-08-25 12:22
Ska kolla på den, men med en dyslexi så vill jag ha svenskt rättstavningsprogram, tror inte det finns i det.
Hoppas du kan fixa så det fungerar för alla webläsare.

I det tidigare programmet kunde man högerklicka i blogginlägget och få upp "ta bort" det har försvunnit nu. Måste gå via ctrl och c, "Klistra in" har aldrig fungerat.
Margareta Cortés   2018-08-25 12:49
Såg nu att ångrapilen har försvunnit
ztenlund   2018-08-25 16:46
"Ska kolla på den, men med en dyslexi så vill jag ha svenskt rättstavningsprogram, tror inte det finns i det."

Det går att få i Chrome, men jag vet inte hur bra det är då jag aldrig har testat.
Margareta Cortés   2018-08-25 18:05
OK! Fast varför krångla till det och lägga in ett till program i datorn när Edge fungerade så bra innan.
De bilder man matar in hamnar alltid överst i bloggen.. även om det överst är en skriven text.. texten knuffas ner och hamnar alltid under bilden.. Varje ny bild hamnar hela tiden överst och knuffar ner allt som tidigare matats in i bloggen.. så kan vi inte ha det! En bild ska givetvis hamna där jag har ställt 'markören', och ingen annanstans.. Jag har använt 'Edge' i Windows så som jag brukar..
Hälsn!
Svar från David Elmfeldt   2018-08-25 08:15
Nä så skall vi inte ha det :) Kan du testa att använda Chrome för att se om det blir rätt då? Så skall vi leta vad problemet är med Edge.
Erik Madsen   2018-08-25 12:29
Jeg anvender Apples "Safari" browser og der fungere det som tidligere - billeder lægges hvor jeg har markøren. Jeg har ikke testet med at lægge flere fotos ind i en arbejdsgang, det plejer jeg ikke at gøre.
Undskyld at jeg blander mig.
Mvh. Erik/DK.
Hej David.
Jeg ved godt at det er tarveligt at sige, men oven på den sidste tids "problemer" - kunne man/jeg fristes til at bruge et gammelt udtryk: "if it isn't broke don't fix it". Jeg forstår godt ambitionen om at gøre siden bedre og at ville tilbyde flere muligheder. Det er altid en svær balancegang med risiko for at skabe uforudsete problemer. Jeg kender til den slags problemer med It og computere fra mit arbejdsliv.
Med mange venlige hilsener fra Erik i Roskilde/DK.
Jag har samma problem som andra, att bilderna alltid lägger sig först, före text och andra bilder som redan finns i inlägget. Jag använder också Edge, så det är ju redan känt.

Det jag egentligen önskar, är att kunna bläddra bland förstorade bilder i förhandsgranska-läget, precis som man kan när inlägget är publicerat. Det skulle underlätta att kolla igenom bilderna och se så att de verkligen ser ut som de ska och förstoras på rätt sätt innan jag publicerar.

Hälsningar, Bjarne
Varför är det så stor skillnad på hur bilder återges på bloggens förstasida jämfört med om man klickar på bloggen?

Här är ett exempel:
https://www.fotosidan.se/blogs/evacentergren/industrilandskapet-2.htm

Bilden på bloggens förstasida (alltså samlingssidan med alla bloggar) är helt igensotad i lågdagrarna.
ztenlund   2018-08-25 17:02
Finns det någon annan som ser så där illa ut?

Ett annat klassiskt problem verkar annars fortfarande grassera. Här får jag bilden kraftigt avhuggen i både Firefox och Chrome:
https://www.fotosidan.se/blogs/lassekoll/dagens-bild-testbild.htm
Svar från David Elmfeldt   2018-08-27 11:51
@Martin Det var ett fel i css:n som missade just den instansen av hur bilder kan ligga. Fixat nu https://www.fotosidan.se/blogs/lassekoll/dagens-bild-testbild.htm
Svar från David Elmfeldt   2018-08-27 11:52
@Lars Här ser jag ingen skillnad mellan dem. Maila gärna en skärmbild till redakion@fotosidan.se så kan vi kolla!
ztenlund   2018-08-27 11:56
Det är tydlig skillnad på dem för mig också, men jag har inte sett någon annan som är så (dock ej letat särskilt).

Nedskalad bild som vissas i bloggarnas samlingsindex (nu på sida 2):
https://obj.fotosidan.se/obj/cache/13/1386716ad376f181200a09bf26c0106e.jpg
Den som ligger i själva blogginlägget:
https://obj.fotosidan.se/obj/cache/4e/4ecdea478d4a465af359aa93f585b745.jpg
Av ren nyfikenhet eftersom jag inte kan kolla: går det fortfarande att ta upp koden?
Det är ju ett bra sätt, om man begriper lite av den, att reda upp när redigeraren fått spader eller sådant som nu verkar hända där saker inte hamnar i den ordning folk vill.
Varför finns det ingen bild av presentationen på bloggsidan av min senaste blogg Några nyheter från Lindesberg
Mvh/Stig Cannermo
Ny funktionalitet för att lägga in flera bilder på en gång i ett inlägg:

https://www.fotosidan.se/blogs/flatljus/ny-funktionalitet-for-att-lagga-till.htm
Jag gjorde ett test-inlägg och skulle radera det då jag upptäckte att i läget att definitivt radera finns ingen info om vilket inlägg jag är i färd att radera. Namn på inlägget vore det minsta jag ville ha. Nu sker det med nästan förbundna ögon. Visst, man ska klicka rätt i listan i steget innan men raderna ligger tätt och det är inte såå svårt att klicka snett och sen ... Just det!
Man kan ju också tänka sig att få se inlägget och då med radera-knapp.


En allmän synpunkt är att det känns väldigt yxigt och hemgjort. Begränsade resurser säkert och visst, det fungerar. Jag har inga goda exempel att referera till just nu, exempel på smidiga användargränssnitt. Det borde finnas färdiga paket "där ute" att integrera. Som blir billigare och bättre än att göra allt själva.
Några synpunkter/idéer.

Formuläret "Infoga/redigera bild":

- Det känns konstigt att man kan klicka på filväljarknappen för fältet "Länkas till". Det är ev OK att kunna redigera URL-en för hand t.ex. en URL till en artikel där bilden ifråga finns. Men vad är tanken med att välja URL med filväljarknappen? Det kan bara leda till en bild, samma eller en annan. Ta bort filväljarknappen här.

- Fältet "Källa" kan byta till "Bild"


Formuläret "Infoga/redigera bild"/"Generella"/"Infoga/redigera bild":

- Lägg uppladdning från URL som egen flik i gruppen med Ladda upp ...

- URL-fältet högst upp ska inte vara skrivbart. Det är ut-fält för info. (Jag missförstod och klistrade in en bild-URL (stoor bild) där och visst, det fungerade ju också och inlägget såg bra ut. Bilden hölls innanför ramen. Men då kunde jag ha klistrat in URL-en direkt i formuläret innan under "Källa".

- Multi/enkel: enkeluppladdning behövs inte. Behåll bara multi men lägg till URL-fältet, och där går det givetvis bara att ladda upp en (om man inte kan skriva in en lista). Då slipper du också ensa det spretigt olika formulärsutseendet enkel/multi. Syns tydligt om man klickar fram och tillbaka enkel/multi. (en del av det hemgjorda intrycket, charmigt eller kluddigt)

- Välj uppladdad: slå ihop att välja en eller flera. Flera räcker. Man kan välja en där.

- Ensa orden "multi" resp "flera"

- I "Välj uppladdad"/"Flera" och sedan "OK" så läggs bilden/bilderna direkt i inlägget och "Infoga/redigera bild"-formuläret blir kvar. Jag kan förstå om du hoppar över det då det ju inte rymmer ref. till fler än en bild men det blir lite konstigt.
Som väl är kan man dra och släppa bilder inom inlägget. Särskilt viktigt när man väljer in flera (men även i fallet med Edge som enl. ovan inte lägger bild(er) vid markören).

- ESC avbryter ett popup-fönster men bara vissa. Det första tror jag det var.

- TAB för att flytta till nästa fält, knapp, flikväljare fungerar delvis men kanske inte många som navigerar så.
(Det tycks som att man kan TAB'a till flikarna men man ser inte vilken som är vald förrän man trycker )

- Albumbilder: pekaren indikerar inte vad man kan klicka på och välja. Man ska ju klicka på bilden. Klick på texten väljer inget. Otydligt! Endast URL-fältet uppdateras (och det tog ett tag innan jag upptäckte det). Med många bilder och en bit ner i listan så ser man inte URL-fältet så då vet man ingenting. Bara att hoppas. Otydligt som sagt.


"Skriv blogginlägg":

- Åh! Jag upptäckte att man dra det inre editeringsfönstret så det blir större. En snabbknapp för att få det så stort som hela det aktuella inlägget syns vore fint. Då slipper man scrolla både det yttre och det inre fönstret separat. Man scrollar det yttre och når hela inlägget!

- I förhandsvisningen kan man inte bläddra mellan förstorade bilder. Iofs inte så viktigt.

- Aj då! Efter förhandsvisningen har inre fönstret återgått till startläget. Där tappade jag det förstorade inre fönstret. Och inte gick det att vänsterklicka (eller motsvarande) på Förhandsgranska-knappen så man får det i ny flik/fönster (och därmed behålla fönsterförstoringen i sin flik).


FS skulle ha nytta av en UX-kunnig. Kostnadsfråga säkert. Man kan uppleva siten som charmigt hemgjord eller på sina håll lite svår.
Svar från David Elmfeldt   2018-09-01 09:30
Tack för feedback! Uppskattas! Bloggen är inte så effektiv för detaljerade svar så flyttade ut dina förslag till https://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?p=2216105#post2216105
Det fungerade bra än jag inte läste hur jag borde göra.
Fortfarande inte fixat problemen med Edge? Vald bild hamnar överst nu också...! Inte kul! /Tommy.
Hur ändrar man textfärg numera?
Hej!
Har samma problem som Margareta. Det inre editor-fönstret är för litet. Ser inte den blå OK-rutan och kan inte lägga in vald bild. Håller med tidigare skribenter att det blev en oherrans massa extra klickande. Ger upp nu!
Krångligt när man måste lägga in en bild i taget från ett album man laddat upp på FS. Det borde gå att lägga in fler bilder samtidigt från ett album.