Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Det var det jävligaste, det hade jag ingen aning om

Har ju egentligen inte fotat så där vansinnigt mycket, så nästan varje fotograferingstillfälle bjuder på nya överaskningar. I går hade jag att ta några porträtt inomhus i dålig belysning. Jag använde därför 50mm f/1,8 som är det ljusstarkaste jag har. Och när jag tittar på bilderna såhär i efterhand upptäcker jag till min fasa vilket tasktigt skärpedjup jag fått med största bländaren. Att det var litet visste jag, men inte att det var så litet så att ena ögat blev skarpt men inte det andra. (Objektivet saknar ju skärpedjupsskala) Inte rikitgt vad jag tänkt mig. Nästa gång måste jag blända ner några steg eller skaffa bättre belysning. Och set till att jag har ögonkontakt med personen i fråga.

Inlagt 2010-01-21 22:28 | Läst 2087 ggr. | Permalink
Hm, en annan skulle säga att det är just det välfokuserade minimala skärpedjupet som är en av bildens fina kvaliteter... !
Fint porträtt!
Svar från Hundblues 2010-01-22 07:00
Också en tanke. Men eftersom det var tänkt mer som ett dokumenterande foto av typen "så här ser han ut" så känns det lite fel att inte hela ansiktet är skarpt. Men vi säger väl att det var precis så här jag hade tänkt bilden. Man ska inte underskatta efterkonstruktionens användbarhet inom konsten :)
Spännande bildexperiment, och mycket lärorikt. Som du kanske ser så är 50 mm rätt kort för porträtt (motsvarar väl ca 75 mm i småbild; ideala porträttobjektivet ansågs förr i tiden vara 90 mm i småbildsformatet). Man bör således vara försiktig med att gå för nära. Det är inte bara skärpedjupet som blir problem då, utan också perspektivet, som är en aningen förvrängt i din bild. Så har det skarpa ögat blivit en smula större än det suddiga. Vad man kan lägga till är att skuggorna blivit hårda med den belysning du valt. Ibland vill man ha det så i porträtt, ibland inte. Men man bör vara medveten om det.

Med lite större fotograferingsavstånd hade du nog kunnat utnyttja den stora bländarens korta skärpedjup, så att hela ansiktet fått jämna skärpa men bakgrunden förblivit diffus.

Även om bilden kanske inte representerar ett färdig resultat, så ger den en god grund för fortsatta experiment.
Svar från Hundblues 2010-01-22 07:07
Jo, jag vet att 50 mm är kort, men det objektivet är ljusstarkt. Jag ska helt klart backa nästa gång, för "nästa gång" kommer att inträffa. Det är ett dokumentationsarbete av alla besökare i ett visst sammanhang.

Valt och valt belysning? Jag har inte så mycket valt, utan tagit det som finns Föreningen ville inte köpa mig två-tre studioblixtar med tillbehör för runt 10000 kronor, så det fick bli IKEA-lampor i stället för runt 200 kronor. Men jag tycker nog inte att skuggorna är så besvärande hårda. Visserligen skulle jag vilja använda en reflexskärm för att lätta upp skuggsidan en aning, men jag kan leva utan den också.
"Föreningen ville inte köpa mig två-tre studioblixtar"
Det behövs inga studioblixtar för det där inte. Det går alldeles förträffligt bra med vanliga småblixtar. Blir dock dyrare än två IKEA-lampor men frågan är om de lamporna kommer att räcka.
Vill du komma billigt undan med blixtar så kan du köpa begagnade Nikon SB-24 för ca 400kr/st (SB-25,26,28 är bättre men lite dyrare). Sen kan du trigga dem med pc-sync kablar, kostar omkring hundralappen, eller med slavtändare. Kika på kaffebrus.com, de har en del billig utrustning. Kan du få loss en budget för stativ och paraply också så blir det jättebra, t.ex. http://www.kaffebrus.com/portabelt-studioset-for-hot-shoe-blixt-paraply-239.html
Men det är väl så att man tager vad man haver... Tänkte bara att jag skulle poängtera att man inte behöver köpa en massa superdyra studioblixtar för sådant här.
Vill du veta mer så gå till http://www.strobist.comLäs igenom "Lighting 101".
Lycka till!
Svar från Hundblues 2010-01-22 10:44
Håller helt med, men jag vill för eget bruk också ha studioblixtar för runt 10.000 SEK.

Dock vill jag inte ha Nikonblixtar,jag har ju en Canon. Men jag ska titta på länkarna. Tack för tipsen.
"Dock vill jag inte ha Nikonblixtar,jag har ju en Canon"

Njae :)

Alltså enda anledningen att ha en Canonblixt om du har en Canonkamera är för att kunna använda TTL mätning. När man kör så här och triggar med sync-sladdar så kör man helt manuellt och då går det att köra vilken blixt som helst...så länge som blixten går att ställa manuellt OCH har en ingång för sladd (går iofs att köpa till en dyr tillbehörsko till blixten för att få detta). Problemet med Canonblixtar är att de inte har någon sync-ingång. Det är bara den senaste 580EX mkII som har det och den kostar ju som en studioblixt.
De gamla Nikonblixtarna går att ställa manuellt, har en sync-ingång och är kraftfulla och även billiga. De är med andra ord mycket bättre än Canonblixtar för detta ändamål. Det finns också en del nyproducerade Vivitarblixtar och några andra märken (t.ex. på kaffebrus) som går att få för 500-1000kr men då tycker jag nog Nikonblixtarna är av bättre kvalité för det priset.

En annan fördel med småblixtar jämfört med studioblixtar är att de är portabla. I min fotoryggsäck har jag tre blixtar med radiosynkutrustning, paraplyer, paraplyhållare, 2 blixtstativ etc. Så med andra ord går det att ha en komplett "studio" med sig vart man än går. Sen är grunderna i ljussättning detsamma med småblixtar som med studioblixtar så vill man komma igång utan att det kostar skjortan så är det ett jättebra sätt. Sen i.o.m. att det är så portabelt så brukar det för de flesta innebära att man använder utrustningen mer. Det kan t.ex. vara att man tar med sig lite grejer till midsommarfesten eller studentmottagningen eller vad det nu kan vara för att ta några bilder.
Svar från Hundblues 2010-01-26 23:41
Det är väldigt mycket värdefull information du kommer med här. Jag har fått en hel del att tänka på. Jag tackar ödmjukast för alla goda råd och länkar.
Just ja, tänkte ju posta en länk också. Dessa filmer är lite kul. Inspirerande om du vill hålla på något med "on location" foto.
http://www.youtube.com/view_play_list?p=CF49F3316EBB9144&search_query=bert+stephani&rclk=pti