Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Det finns mycket man inte vet

I går kväll satt jag och redigerade bilder. Ofta när jag gör det släcker jag taklampan, för jag tycker man ser mycket bättre när det är mörkt runtomkring. Men när jag nu på morgonen i fullt dagsljus (även om det är mulet och regnar) ser bilderna alldeles för mörka ut. Och då är frågan; vad är lärdomen? Ska man alltid ha taklampan tänd när man redigerar bilder om det är mörkt ute, eller har jag gjort något annat fel, eller tänkt fel på något obegripligt sätt? Jag vet i alla fall inte.

Inlagt 2010-07-25 12:00 | Läst 1665 ggr. | Permalink
Här kommer mina tankar för 25 öre

Frågan är väl mer: Vad vill Du visa med bilderna?
Ska de visas i mörker så är det väl rätt att ha dem redigerade i sådan miljö?
Ska de visas i dagsljus ska de kanske redigeras i en sådan miljö??

/Peter
Svar från Hundblues 2010-07-25 16:34
Det där var ett besvärligt påstående. Besvärligt för att det är så sant det du skriver. Och besvärligt för att jag inte vet svaret på frågan. I grunden vill man (jag i alla fall) göra bilderna så att de ser bra ut när man skriver ut dem. Men som så många andra bilder kommer nog även mina att mestadels visas elektroniskt. Men tack i alla fall för dina tankar. Jag skickar 25 öre med e-posten.
Kan det vara så att din dator reglerar skärmens ljusstyrka beroende på omgivningsljuset?
En sak är säker i alla fall, ögonen anpassar sig till ljuset, så det är bra att alltid ha ungefär samma belysning när man jobbar. Sedan tillkommer den eviga svårigheten med att man oftast tittar på bilder med sin egen skärm och man vet inte hur det ser ut hemma hos alla andra.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Hundblues 2010-07-25 16:36
Nix, en sådan fin skärm har jag inte. Tror jag. Och jodå, jag har också insett det där med att man nästan bara ser sina bilder på sin egen skärm. Det var lättare förr, före digitaltekniken. Eller kanske inte.
Jag gissar att dina ögon uppfattade bilderna som lite ljusare när det var mörkare i rummet. Om det är bättre att ha taklampan tänd är en annan femma, en taklampa är kanske inte det idealiska komplementet till datorskärmen. Mitt förslag är att du har en lampa som lyser upp väggen bakom skärmen, så att kontrasten mellan skärmen och bakgrunden inte blir så stor. Och att rummet i övrigt har åtminstone "läsljus". Sedan min vanliga reflexion: en riktigt bra skärm betyder mycket för bildredigeringen. Många moderna flatskärmar, t ex laptopskärmar, håller i mina ögon inte riktigt måttet. Det ska vara en högkvalitets flatskärm, så som styrs digitalt. Jag har en som jag använt i mer än sex år, och den ger fortfarande strålande bra bildvisning. Så även om den var dyr känns det inte som om det varit dyrt i längden.
Svar från Hundblues 2010-07-26 01:03
Det där med belyst bakgrund bakom skärmen låter sunt. Och lite allmänt läsljus i rummet. Jag inser mer och mer hur viktig skärmen är. Nu har jag i alla fall ju köpte en kalibreringsutrustning. Det var nog bra. Och nästa skärm jag köper ska vara en bra skärm. Den jag har nu följde ju med ett sånt där hemdatorpaket som företagen i Sverige höll på med för en del år sedan.