Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Hur många kameraväskor får man ha?

I förrgår köpte jag mig en kameraväska. Den femte i ordningen. Varför ska det vara så svårt att hitta den optimala kameraväskan? Kanske för att den inte finns. Det kanske behövs olika kameraväskor för olika tillfällen. Jag vill ju gärna tro det. Annars skulle jag ju framstå som en fullständig idiot, som har kameraväskor till ett värde motsvarande just precis det vidvinkelobjektiv jag så gärna skulle vilja ha.

Den senaste väskan var en Think Tank Retrospective 30, och just nu känns det som om jag mot all förmodan hittat den optimala väskan. Den verkar rymma hur mycket som helst, men väger ingenting i tomme, så den passar både när man ska ha med sig hela utrustningen och när man bara ska ha en väska som extra väderskydd ifall det skulle börja regna. Eftersom det är en axelväska kanske det blir lite tungt att bära hela utrustningen i den på längre promenader, men då får jag väl helt enkelt använda min kameraryggsäck, en Lowepro Vertex 100 AW.

Utöver dessa lite större och mer rejäla väskor äger jag också en Scandinavian Photo Väska Foto Slr Stor och en Lowepro Terraclime 100. Två mindre väskor som är lätta och bra, men har lite olika nackdelar. Den förstnämna halkar alltid av min axel. Troligen är jag vanskapt och det har inte Scandinavian photo tagit någon hänsyn till. Den andra väskan glider inte av, men den är faktiskt lite för liten. I alla fall när man ska ha ner ett kamerahus med extra batterigrepp monterat.

Sedan har jag ytterligare en väska, men jag har ingen aning om vad för sort. Jag har nämligen lånat ut den till min svägerska på obestämd framtid. Den väskan växte jag ur för några år sedan, och dessutom satt den inge bra på axeln.

När jag var ute i garaget härförleden hittade jag min gamla kameraväska från  min tidigare fotoperiod. Den väskan borde vara inköpt någon gång runt 1983 eller 1984. Himla bra väska var det minns jag. JAg noterade att på den, liksom på kameraremmen till min gamla analoga kamera fanns det hållare för filmburkar. Det ser man inte så ofta på kameraväskor och kameraremmar nu för tiden. Däremot ser man små fickor för minneskort. Frågan är vad dessa små fickor kommer att vara ersatta med om ytterliger 30 år.

Inlagt 2012-01-04 12:52 | Läst 2030 ggr. | Permalink
Med hållare för filmburkar.
Med vänlig hälsning
Svar från Hundblues 2012-01-04 18:19
Så kan det vara, vem vet :-)
Saknar foton på gamla väskan... :-)
Svar från Hundblues 2012-01-04 18:20
Självklart kan jag fixa det, tänkte jag, och stegade ut i garaget med kameran i högsta hugg. Men hur obegripligt det än kan låta, så hittar jag inte kameraväskan. Jag kanske mindes fel tänkte jag, och letade i det intilliggande förrådet, men inte heller där hittade jag någon väska. Beklagar.
Provat billingham hadley?
Svar från Hundblues 2012-01-04 18:22
Har aldrig hört talas om dem. Men när jag googlar hittar jag bilder på fina väskor som verkar rätt bra. Man kanske skulle köpa sig en.
Seapic 2012-01-04 22:19
Ja j har en hadley PRO, mycket nöjd har m9 med en glugg på plats för flera objektiv, en pocket bok, ipad får lätt plats går att stoppa ner en 13" macbook oxå.i funkar perfekt som handbagage på flyget med mera oxå
Anders F. Eriksson 2012-01-04 22:48
Jag har en Hadley Small som "handväska" där jag förvarar min X100, iPad, plånbok, nycklar och diverse annat. Snyggaste väskan på marknaden :)
Jag tycker det är lustigt att läsa att det är fler som har samma dilemma. Jag skaffade själv en Thinktank Retrospective 5 som blev min 4:e väska. Den känns underbar. Den är diskret och den rymmer mycket av min utrustning (Pentax K-5 och Limited-gluggar). Jag har faktiskt trots detta sneglat på en 30 för att rymma lite mer vid de tillfällen man önskar det. Blogga gärna lite bilder som visar utrymme etc.
Svar från Hundblues 2012-01-04 18:41
Jasså, vi är i alla fall två som är likadana. Skönt att höra. Bilder? Näe, det känns för pretentiöst. Men på Scandinavian Photos hemsida har dom en ganska bra video som visar hur den ser ut. Den finns här: http://www.scandinavianphoto.se/product/item.aspx?iid=11413418
x-country 2012-01-04 20:04
Kå! Tack för länken. Peace out!
Det är klart att man behöver mer än en väska. Det är ju inte alltid man behöver släpa på hela utrustningen, men det kanske man ändå frestas att göra om man bara har en enda väska som rymmer det mesta.
Även jag är "vanskapt" så att remmen riskerar att halka av. Därför bär jag alltid mina axelväskor med remmen diagonalt över kroppen sen ca 35 år tillbaka.
Svar från Hundblues 2012-01-04 18:43
Remmen diagonalt över kroppen, det gör jag med min minsta väska, det fungerar bra. Med lite större väskor tycker jag det blir otympligt, men det är ju enda sättet när axeln lutar åt fel håll. På min nya väska verar dock remmen ha så pass hög friktion så den inte kanar ner. Tror jag.
Tänk om man fann en väska som passade en. Sista inköpet vart en midjeväska som faktiskt är underbar, det är en Thinktank, men det jag önskar mig är en rygga som man kan ha både utrustning och matsäck m.m. men den är inte uppfunnen än (tror jag).
Olle 2012-01-04 16:39
Flera tillverkare gör ryggsäckar med ett nedre fack för kamerautrustningen och ett övre för t ex matsäck. Jag har en sån modell från Lowepro. Fast just min modell tror jag inte tillverkas längre. Men ibland är säkert en sån onödigt stor och då passar din midjeväska bättre.
Svar från Hundblues 2012-01-04 18:45
Midjeväska har jag aldrig tänkt på. Däremot finns det väl, eller i alla fall fanns, något som hette fotoväst. Men en ryggsäck som både rymmer mat och kamera skulle jag gärna vilja ha.Och helst då en som är större på insidan än på utsidan.
Lustigt, jag sitter i detta nu och surfar runt efter ny ryggsäck då jag tycker mig ha vuxit ur den jag har nu. Men den optimala väska fortsätter lysa med sin frånvaro. Man får fortsätta att byta allt eftersom tiden går antar jag :)
Svar från Hundblues 2012-01-04 18:46
Ja det är bra, fortsätt leta och köp väskor, så jag inte behöver känna mig så ensam i den här branchen.
Man kan inte ha för många kameraväskor! (Åtminstone intalar jag mig själv det med tanke på min egen samling ...)
Svar från Hundblues 2012-01-04 18:47
Jag träffade en gång en man som samlade på Vespor. Han levde efter devisen att "för många är inte tillräckligt många". Det kanske är likadant med kameraväskor.
Hur många kameraväskor får man ha?

Hur många som helst bara antalet inte överstiger frugans antal handväskor...
Anders F. Eriksson 2012-01-04 22:46
Aj då... det passerade jag för länge sedan (fast hustrun är inte mycket för väskor)
Svar från Hundblues 2012-01-05 12:51
Sant. Fast jag är i samma situation som Anders
Tänk, jag har bara en kameraväska nuförtiden. Jag hade förr en gammaldags kameraväska i galon, då när nästan alla såg likadana ut. Fyrkantig boxmodell med en ficka på utsidan. Men den är sedan länge försvunnen. Nu har jag en i hölstermodell (man stoppar ned kameran med gluggen nedåt), som rymmer min stora systemkamera med zoomen monterad. Min lösning på det där problemet är i övrigt att aldrig ta med så mycket utrustning. Det har funkat hittills. Men jag håller korpgluggarna öppna. National Geographic har en väska/ryggsäck som verkar bra, men den är inte helt vattentät. När behovet dyker upp får jag väl ta mig en funderare igen.
Svar från Hundblues 2012-01-05 12:55
Jag tar inte heller med mig så mycket utrustning. När jag går på stan sitter en 28-105mm på kameran och så vill jag ha med min 50/1,8 för att kunna fotografera där det är lite mörkt. Och så vill jag kunna stoppa ner alltihop i väskan om det skulle börja regna. Det låter som enkla kriterier att uppfylla, men det är det inte. Den självklara lösningen är såklart att skaffa en Leica M6 med en 35:a eftersom man kan ha den om halsen under jackan.