Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Ärligt talat......

Jag har just kommit till den insikten att jag nog borde uppgradera mitt bildbehandlingsprogram från Photoshop Elements 5 till något modernare. Men vad? Elements 7? Lightroom? CS4? Med tanke på vad programmen kostar är svaret ganska givet; Elements 7 förstås. Vem fan bland oss amatörfotografer slänger ut närmare 20.000 SEK på CS4?  Men när jag tittar runt i fototidningar verkar alla photoshopguider var skrivna just för CS4. Och därför funderar jag så här: Hur många bland Sveriges amatörfotografer kör CS4 (eller CS3 för den delen), och hur många har pröjsat fullpris den den programvaran? ¨

Ärligt talat.....jag undrar om inte en stor del amatörfotografer sitter på illegala nedladdningar av CS4, eller möjligen har utnyttjat sina barn till att köpa den extremt billigt med CSN-kortet. (Rent praktiskt kan jag också välja något av dessa alternativ, men komemr jag att göra det?)

Inlagt 2009-09-14 12:14 | Läst 1591 ggr. | Permalink
Jag är amatör, och jag har CS3 med betald licens. Jag tänkte länge att Elements och PaintShop Pro duger, "riktiga" Photoshop är alldeles för dyr. Men så fick jag ett erbjudande från Adobe att uppgradera Elements till CS3 för halva priset. Jag slog till, och för runt 3500:- blev jag photoshopare "på riktigt" ;-)

Tyvärr har väl Adobe inte kvar det erbjudandet längre, men 20.000 behöver det inte kosta. Om man väljer engelsk version och nöjer sig med nedladdning kostar det SEK 8 869,50, priset kopierat från Adobe för en stund sedan.

Om man sedan "behöver" stora Photoshop, det är en samvetsfråga ;-) Elements eller till exempel PaintShop Pro från Corel räcker långt. Mycket långt...
Svar från Hundblues 2009-09-14 22:26
Du har rätt, det behöver inte kosta 20.000. Och jag blir inte en bättre fotograf bara för att jag har ett dyrt bildbehandlingsprogram.
Gimp kanske...??
Gratis och bra....
Svar från Hundblues 2009-09-14 22:27
Vad är Gimp? (Förutom gratis och bra alltså)
Kan fortfarande tycka att det är synd att man som glad amatör utan komersiella intressen inte kan köpa Photoshop CS4 till studentpris. Visst man kan förstå att företagen vill vänja studenterna vid en viss programvara innan de börjar att arbeta och då kanske påverka arbetsplatsen när programvara ska köpas in, men ändå.

/Gunnar
Svar från Hundblues 2009-09-14 22:30
Jag håller med dig, men det gör dessvärre inte Adobe. Förmodligen har dom en ganska väl genomtänkt prisstrategi som syftar till att ge företaget maximal intäkt. Dom behöver helt enkelt inte sälja CS4 billigare än dom redan gör.
Jag är amatör och har en egenbetald cs4, uppgraderade från min likaledes fullprisbetalda cs ;)
-affe
Svar från Hundblues 2009-09-14 22:31
Det gläder mig.
Lightroom. Jag använder LR i de flesta fall. Har mycket av PS-funktionalitet t.ex RAW-behandling och konvertering. Dessutom får du ett katalogprogram.
/John-Erik
Svar från Hundblues 2009-09-14 22:33
Poäng. CS4 innehåller alltså ingen katalogfunktion? Då måste man ju komplettera med Elements eller Lightroom. Besvärligt. Men billigare.
Vad i all världens dar är det som får alla svenska fotografer att tro att Photshop är världen? Jag har jobbat med PC och bildbehandling i snart 20 år och *aldrig* haft Photoshop i min dator. I många år körde jag med Paintshop Pro, ett mycket prisvärt och bra program. Men sedan jag började jobba mer omfattande med digitalfoto har jag övergått till ACDSeePro. Bibbles är också ett bra alternativt. Släng Photshop i väggen, det är inte bäst, bara dyrast :-)
Svar från Hundblues 2009-09-14 22:37
Marknadsförarna på Adobe har uppenbarligen lyckats väl, eftersom de flesta av oss tror att Photoshop är världen. Jag har egentligen aldrig provat något annat än adobe-baserade bildbehandlare, så jag har inget att jämföra med. Men photoshop (i alla dess olika skepnader) har en stor fördel jämfört med de flesta andra program (samma fördel som windows har över apple, och VHS hade över sina konkurrenter); De är marknadsledande uttryckt i marknadsandelar. De flesta använder photoshop så det är lätt att hitta litteratur, det är lätt att få hjälp, etc. Därmed absolut inte sagt att det tekniskt och funktionellt skulle vara bäst. Eller ens bra.
Tack alla för era kommentarer. Även om gratissnyltarna har avstått från att kommentera inlägget, ger mig ändå mängden svar visst hopp om livet. Det är uppenbarligen inte bara jag som gärna vill göra rätt för mig och betala för programvaran, oavsett om det är PSE, LR eller CS4.