Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Den röda tråden, hur ser den ut?

På fotomässan i Stockholm 2010 höll Göran Segeholm ett föredrag, som han inledde med att visa en massa bilder, och så uppmanade han publiken att försöka komma på den röda tråden i bildserien. Svaret var att den röda tråden var att det saknades en röd tråd. Göran menade att om det inte finns en röd tråd i det man fotograferar är det svårt att själv se om  och hur man utvecklas som fotograf. Den röda tråden behöver naturligtvis inte vara ett motivområde, det kan lika gärna vara en stil, ett anslag.. 

För att komma vidare i mitt eget fotograferande har jag börjat fundera på vad min röda tråd skulle kunna vara? Vilka motiv är jag duktigast på? Vilka motiv är roligast att fotografera? Vilka bilder är roligast att titta på? Vilka bilder får jag mest beröm och bekräftelse för? (Njae, det där sista vill man nog inte erkänna att det spelar någon som helst roll, men det gör det nog, både hos mig och hos många andra som håller på med någon form av skapande verksamhet.)

Jag gick igenom mitt bildarkiv på jakt efter bilder som jag av något skäl tyckte om. Detta var vad jag kom fram till.


Göteborgs hamn i  mars


Vällingby centrum


Jordbrukslandskap  i Sörmland 


Drottninggatan i Stockholm mitt i julhandeln 


Hyreshus i Simrishamn 


Uppländsk väg 

Och vad är då den röda tråden i dessa bilder? Ingen aning. Men det är inte svartvitt, människor, landskap eller stadsmiljö. Jag kan inte se något gemensamt anslag eller stil i bilderna. Kanske Sverige, kanske någon form av tidlöshet eller helt enkelt vardagen såsom den kan se ut. Inte vet jag.

Inlagt 2012-08-09 09:49 | Läst 1961 ggr. | Permalink
Man behöver nog bestämma sig innan vad den röda tråden ska vara i ens bilder. Antingen innan bilder tas eller när man väljer ut bilder ur ett arkiv. Ett igenkännande kan ju vara en viss typ av redigering, återkommande komponent i bilderna osv. En slags upprepning med variation, kan man säga. :-)
Svar från Hundblues 2012-08-12 15:30
Jodå, så långt är jag med, men det gäller bara att hitta den röda tråden. Urvalet i denna bloggpost är ju helt och hållet gjort med magkänslan, och min tanke var att om man hittar den röda tråden i bilderna så är det nog min röda tråd..
Jag ser avtryck från människan i alla bilder. Det verkar som att du haft en förkärlek för att fånga stora vyer, gärna lite ödsliga. Med undantag för drottninggatan känns det som att du velat fånga ensamhet och avskildhet, kanske även drottninggatan visar nån sorts ensamhet.
Kort sagt: Människans känsla av att vara liten och ensam i den stora världen.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Hundblues 2012-08-12 15:32
Tack Thomas. Jag tror nästan du har slagit huvudet på spiken som man säger. Avtryck av människan ödslighet är ord som jag direkt kan relatera till.