Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Fungerar verkligen fotosidan som det var tänkt?

För en tid sedan ville jag ha lite omdömen om en bild. Utan att tänka så mycket på det skrev jag ett blogginlägg med bilden, och fick några kommentarer. Sedan slog det mig att om man vill ha kommentarer på en bild är väl tanken med fotosidan att man ska lägga bilden i en pool. Då gjorde jag det, men då fick jag bara en kommentar. Slutsats, vill man ha kommentarer på en bild ska man inte lägga den i en pool, utan man ska publicera den i en blogg. Det var väl inte riktigt så det var tänkt. Slutsatsen kanske inte är helt vetenskapligt underbyggd, men redan innan jag la bilden i en pool kände jag på mig att det inte skulle bli så många kommentarer, så jag tror att äver om jag går mer vetenskapligt tillväga kommer jag att komma fram till samma resultat.  Hmmmmmmmmmmmmmm

Inlagt 2011-01-04 22:54 | Läst 1955 ggr. | Permalink
Du har inte tänkt på att sättet vi kommunicerar kanske ändrats ??
Svar från Hundblues 2011-01-05 08:23
Jo Stefan, det är precis det jag funderade på. Därav detta inlägg för att få höra andras syn på saken. Bengt Björkholm är inne på samma sak i sin kommentar, så tanken är nog inte helt fel.
Att kommentarer uteblir kan bero på många saker, men man brukar få mer kommentarer själv om man är mer aktiv i sitt eget kommenterande. Enkel mattematik, om alla skulle kommentera en bild för varje dom själv la upp skulle det i demokratisk anda räcka till en kommentar per bild. Nu är det ju inte demokratiskt, tack och lov, så vissa bilder får flera kommentarer och andra färre. Men tumregeln är att ju mer aktiv man själv är ju fler kommentarer kommer man också att få, sedan kan man givetvis tycka vad man vill om detta.

Ibland kan det också vara så att det inte finns så mycket att säga om bilden, oavsett om den är bra eller dålig ;)

-affe
Svar från Hundblues 2011-01-05 08:33
Alf du är en första av många att påpeka att man får fler kommentarer på bilder i pooler ju flitigare man själv kommenterar. Ni är många som har den erfarenheten. Och det gäller uppenbarligen mig också. Jag är inte så flitig att kommentera, och jag får inte så många kommentarer. Och delvis tror jag det är som Rauni Melin skriver längre ner. Man måste vara "en i gänget" för att få kommentarer. Sen finns det ytterligare ett problem, som Ernst-Göran berör i ett eget inlägg i sin bloggg, vi (läs Per Östberg) är inte så duktiga på att ge kommentarer. Jag är fortfarande nybörjare inom foto, och jag behöver få kommentarer mycket mer än att ge kommentarer för att utvecklas. Men jag ska kanske prova att ge mer kommentarer så får vi se om jag får mer kommentarer också.
Är det inte så att vi fullständigt dränks av bilder här på fotosidan så om man ska få kommentarer på sina bilder så måste man "nischa" sig genom att lägga bilden i rätt pool annars försvinner man i mängden.
När det gäller bloggandet så är det lättare att få uppmärksamhet genom att sätta en rubrik som fångar och ha en bild som sticker ut lite. Konkurrensen om uppmärksamheten är mindre (tror jag) när det gäller bloggande än upplagda bilder.
Några tankar från - Leif
Svar från Hundblues 2011-01-05 08:36
Din tanke tror jag mycket väl också kan vara en förklaring till varför det är lättare att få kommentarer på bilder i ett blogginlägg än om man lägger bilden i en pool. Men det slår mig nu att bloggen har en stor fördel. Där kan vi lägga flera bilder som hänger ihop, och så kan de som vill kommentera säga att "bild nummer tre gillar jag verkligen, den har ett underbart ljus". Bloggen blir mer som att skjuta med hagelbössa, alltid är det nåt som träffar någonstans.
Ett sätt att få kommentarer är att vara generös och kommentera mycket själv.
Det funkar. Jag har fått145 kommentarer på min nio senast upplagda bilder.
Svar från Hundblues 2011-01-05 08:41
Som sagt, flera kommentarer är inne på detta tema. Jag är benägen att hålla med. Men det finns en viktigt skillnad mellan dig och mig, som också visar på ett annat fenomen. Du är en ganska duktig fotograf, de bilder du lägger upp håller väldigt hög klass. Det kan man inte säga om mina bilder. Och uppenbarligen är det så att bra bilder är de som får mest kommentarer. De uslaste bilderna som verkligen skulle behöva kommenteras får sällan kommentarer. Vilket är synd, men inte så konstigt.
Mja alltså det är en jäkla massa bilder på FS i omlopp Per.
Jag själv ligger alltid på fler givna kommentarer än mottagna men ända räcker inte tiden till.
Det går liksom inte av "magic" att folk hinner/orkar kommentera alla bilder...

Kör hårt o lycka till!

mvh Tommy
Svar från Hundblues 2011-01-05 08:44
Sant. De som var med för många år sedan när fotosidan startade brukar väl säga att det var annorlunda då. Dom var inte så många på den tiden.

Jag kör hårt, och annpassar mig till verkligheten (dvs lägger bilder i bloggen för att få kommentarer) och lycka till själv.
Den erfarenhet jag har säger också att flitigt eget kommenterande lönar sig, många kommenterar tillbaka. Själv har jag vanan att "tacka" en som har kommenterat min bild genom att inte bara tacka för kommentaren utan även genom att kommentera vederbörandes bilder. Försöker också göra det seriöst, dvs inte bara något simpelt typ "fin bild".

Poolerna kan vara rätt hopplösa, beroende vilka pooler det är frågan om och vem man själv är. Vissa pooler verkar också ha blivit tummelplatser för "finsmakare". Var med i en sådan ett tag. Hur flitigt jag än kommenterade i denna specialpool så föll inte bilderna någon i läppen, annat än möjligen efter en mycket lång tid efter att jag hade lagt in dem. Kändes helt enkelt som jag inte var något "namn" i dessa kretsar och då struntade man i mina bilder....

För övrigt tycker jag att det kan vara ok att lägga in en bild här på bloggen också för en kommentar. Varför inte om man känner så? Får man svar så finemang!
Svar från Hundblues 2011-01-05 08:50
Att tacka genom att kommentera en bild tillbaka är en bra gest. Så har jag också gjort. Men ibland har jag känt mig lite billig när jag gjort det. Det har verkat så genomskinligt. Men egentligen är det nog det bästa sättet att tacka. Jag ska genast återuppta den principen. Tack för tipset.

Som jag skrivit i ett tidigare svar på en kommentar, jag tror det ligger mycket i det du säger att man måste vara "en i gänget" för att få kommentarer. Kanske inte överallt, men jag känner när jag tittar i vissa pooler att det är ett fåtal personer som lägger in bilder och de kommenterar varandra bilder flitigt. Inget fel i det, det är ju underbart att tillhöra ett sånt gäng. Men lite tråkigt för oss som står utanför. Och som du säger, det är väl helt OK att lägga en bild i bloggen också för en kommentar. Det tänker nog jag fortsätta med. I synnerhet om det är flera bilder som hänger ihop som man vill diskutera kring.
Om väldigt många fler börjar blogga och alla ber om kritik på sina bilder i bloggen, då kommer nog trängseln att bli stor även här och möjligheten till respons minska precis som i bildpoolerna.
Det är väl bara att passa på så länge möjligheten finns. :-)
Jag gör som Rauni här ovan, motkommenterar, och det har fungerat himla bra. Man måste vara aktiv i kommenterandet själv också.
Vänligen
Nonno
Svar från Hundblues 2011-01-05 08:56
Sant, mycket sant. Och när trängseln blir för stor på bloggen också, får kanske Fotosidans ansvariga fundera på nya sätt att skapa diskussion kring bilder. (Detta absolut inte sagt som någon kritik av Fotosidans ansvariga, utan mer sagt i tron att det kommer dom nog att lösa.) Jag ska i alla fall försöka börja kommentera mer för att se om det hjälper.
Hejsan!

Jag skrev en kommentar här, men den blev så j*vla lång att jag tog bort den igen :-)

Jag gjorde helt enkelt en bloggpost av den:

http://www.fotosidan.se/blogs/saltspring/58384.htm
Svar från Hundblues 2011-01-05 09:02
Ja att du inte skulle kunna hålla fingrarna i styr, det räknade jag med :-) Och du vet ju också vilken bild som har föranlett detta inlägg. Och jag kan inte låta bli att säga; Vad var det jag sa?
Vi har ju det här med Ping-Pong effekten...
Ger man själv många kommentarer, så får man ofta många kommentarer tillbaka...
Vad det nu innebär för bilderna...? ;)

Och det är nog som du säger, bloggarna har tagit över en del på FS....
Det här ligger nog också i tiden,
man får i en blogg även via text visa hur klurig man är, och även visa upp sina bilder! ;)
/B
Svar från Hundblues 2011-01-05 09:06
Som jag skrev i svaret till Björn Wångblads kommentar, en viktigt skillnad mellan mig och många andra är just bilderna. Bra bilder får många kommentarer helt enkelt. Och som sagt, det kanske ligger i tiden att bloggarna lite grann tar över rollen från poolerna. Och som jag varit inne på in några tidigare svar, i bloggen kan man skicka med en större textmängd än om man lägger bilden i en pool.
Mm, man kan spekulera angående att få bildkommentarer. Jag spekulerar att det handlar om tillfälle och bildinnehåll. Dvs, att en bild som kan tilltala många. Och att dessa många, tittar på just den bilden när den blir inlagd.

Samtidigt vill jag spekulera att det kan handla om en kulturgrej, dvs att fler medlemmar är aktiva i bildpooler. Jag får uppfattningen om att det en liten grupp "stammisar" i respektive pool.

Jag tror även att där är många fler bloggare/bloggläsare än vad där är medlemmar i olika bildpooler. Därav fler kommentarer av en bild som publicerats i en blogg istället för en bildpool.
Jag tycker väl själv att det är mer utvecklande att titta på och kommentera andras bilder än att få kommentarer själv. Om de egna bilderna håller kan man egentligen bara avgöra själv, kommentarer är mer att betrakta som att de når fram även till andra tycker jag.
-affe