Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Hösten är vårens preludium

Det är synd att hösten, på grund av sin placering före den mörkaste och kallaste av årstider, har något ödsligt och olycksbådande över sig. Det gör hösten svår att njuta av. Det vore mycket bättre och hösten låg direkt efter våren. Eller varför inte helt enkelt avskaffa vintern så vi har årstiderna vår, sommar, höst, och så vår igen. Placeringen av hösten alldeles före vintern gör det lite svårt att njuta av allt det vackra som hösten ändå erbjuder. För egentligen är det rätt fint att gå upp tidigt på morgonen, gå ut i skogen och sätta sig och äta frukost när solen letar sig upp över trädtopparna, sjöröken böljar över sjön, en korp kraxar i fjärran och det frostiga gräset glitter i det första solljuset.

En promenad på kungliga Djurgården kan också vara fint. I alla fall i början, innan det hunnit ut så mycket folk, och innan solen kommit för högt upp på himlen. Då kan man sitta på en stubbe ovanför Isbladskärret och dricka en kopp morgonkaffe. En och annan hundägare och morgonlöpare möter man då, men i övrigt är det ganska lugnt och skönt.

När jag åkte hemifrån noterade jag att det nog är hög tid att ta in trädgårdsmöblerna. Till min stora glädje upptäckte jag att det är fler än jag som ännu inte gjort det ännu. Jag vet inte om dom som inte gjort det tänker på den estetiska upplevelsen vi som promenerar på Djurgården har av deras oförmåga att iordningställa trädgården för vintern, men det är liksom bara att tacka och ta emot.

Det är något speciellt med höstlöv i solsken. De har liksom en magisk dragningskraft som gör att det är väldigt svårt att låta bli att fotografera, även om man bara har en iPhone med sig. 

 

Inlagt 2017-10-21 14:05 | Läst 1041 ggr. | Permalink
Riktigt fina höstbilder oavsett kamera, speciellt den första har rätta känslan.
Svar från Hundblues 2017-10-24 07:12
Tack så mycket. Det är ju lite olika stämningar i den första och de övriga bilderna. Bägge stämningarna kan ju sägas representera hösten, men den första kanske inte är fullt så övertydlig. "Bilder" med klara mättade varma färger ser vi ju i överflöd på hösten, både i verkligheten och på bild.
Jag håller helt med. Hösten är en magnifik årstid - liksom den första av dina bilder (dom andra kanske skulle vinna på att slås av lite på färgmättnaden, så att dom kom ungefär i paritet med den första).
Svar från Hundblues 2017-10-23 21:48
Tack för att du tog dig tid att läsa och kommentera. Nu kommer du in på en väldigt spännande fråga inom bildbehandling. Faktum är att i ingen utom den första bilden har jag dragit på någon mättnad. Och jag hävdar att bilderna ganska väl visar hur det såg ut. Så på ett sätt skulle jag kunna hävda att bilderna är rätt behandlade. Men bildbehandling handlar ju om så mycket mer än att återge verkligheten, vilket gör det extra spännande att diskutera. Jag har nu dragit i både mättnad och temperatur på bilderna, men jag kommer inte fram till något annat än att jag ändå är rätt nöjd med hur de ser ut. Men jag tror ändå att jag förstår hur du tänker.
Hösten kan också betyda frukt, skörd, svamp, bär, nötter... mat helt enkelt. Det finns ungefär fem gånger så många fåglar som på våren. Hösten är överflöd.
Svar från Hundblues 2017-10-24 07:07
Även om jag räknar mig till den sista generationen där majoriteten hade en släkting som var jordbrukare, så har jag inte riktigt känslan av att hösten är en "skördetid", men jag förstår ju vad du menar. Vad gäller fågelmängden hade jag ingen aning, men jag tycker mig höra betydligt färre fåglar på hösten än på våren. Tack för att du tog dig tid att läsa och kommentera.
Fina bilder, även med mobilen.. Hösten är egentligen vackrast är min åsikt! Känner igen flera av motiven från Djurgården, där promenerar jag också då och då..
Hälsn!
Svar från Hundblues 2017-10-23 21:35
Tack för kommentaren. Efter att ha sett en utställning i somras med bilder tagna med en iPhone 4S fick jag mig en tankeställare om detta med kameror. Jag jobbar rätt hårt med att komma bort från tanken om att det krävs en bra kamera för att ta bra bilder. Nu har jag kommit så långt att jag i alla fall törs gå ut med bara en iPhone i fickan.
Bild 2 ser vackert inbjudande ut!
Svar från Hundblues 2017-10-24 07:09
Bra, för det var liksom meningen :-)
Tack för att du läste och kommenterade.