Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Jag känner mig som en jävla Scott Kelby

På min andra blogg (jodå, man kan ha flera) publicerade jag härförleden några bilder från en kvällspromenad. Bilderna är inte så märkvärdiga (det är därför dom inte blivit synliga här, men jag får väl publicera dem i detta inlägg då, men jag gör dom små), men en läsare av bloggen, och tillika bekant, som nyligen fått sin första systemkamera tyckte dom var fina och undrade hur man tar såna här bilder.

         

Vad svarar man på det? Jo, använd stativ och trådutlösare, välj ISO 100, välj bländarförval, blända ner två steg från största bländaren, sikta och tryck. Glöm inte att fotografera i RAW så det går lättare att photoshopa sedan. Och då känner jag mig som en jävla Scott Kelby. Hans pedagogik går ju ut på att förklara hur man ska göra, som om Scott vore ens fotokompis som man frågade när man stod där med kameran, "Hur gör jag". Då svarar han ungefär så som jag gjorde. Att lära ut varför man ska blända ner två steg, varför man ska ha så lågt ISO som möjligt, varför man ska ha trådutlösare, hur bländare, slutartid och ISO hänger ihop, det är bara tramsigt. Grundläggande kunskaper är tråkigt, det är mycket roligare att veta vilka knappar man ska trycka på, men man behöver inte veta varför. Inte riktigt min pedagogiska inriktning, men ibland trillar man dit i sina svar.

Fast jag har också försökt förklara just hur bländare, slutartid och ISO hänger ihop för henne också.

Inlagt 2010-01-04 20:40 | Läst 1003 ggr. | Permalink
Det är nog vad Svensson vill veta. Inte varför och hur dom olika värdena samverkar. En rak väg bara.

Jag är nog kanske lika dan, köper jag nåt på IKEA och kommer hem kollar jag sällan igenom instruktionsboken eller så bläddrar jag förbi texten för att snabbt som attan se slut resultatet och snabbt slänga ihop skiten. Men jag blir biten varenda gång i baken. Jag lyckas nästan alltid få dit någon bit fel. Varför? Jo jag läste inte noggrant och ville ha den snabbaste vägen.

För eller senare blir Scott Kelby´s läsare bitna i baken. Jag har iofs läst två-tre böcker av honom och funnit en del användbara tips. Även om böckerna känns lite fånigt formulerade.
Svar från Hundblues 2010-01-04 23:25
Hur kan jag känna till hans pedagogik? Jo, även jag har läst hans böcker, och även jag har funnit några användbara tips. Han böcker om Photoshop är faktiskt bra tycker jag, men böckerna om fotografering kan man nog hoppa över. Jag tänker inte bli biten i baken av Scott Kelby, och jag ska göra vad jag kan för att skydda mina foto-kunskaps-törstande vänner från det också.

PS Jag brukar försöka följa alla stegen i IKEAs bruksanvisningar
Vinternattsbilder kan vara mycket suggestiva. Bild nr 2 är framför allt den jag gillar. Jag undrar om det är pedagogiskt svårt att förklara varför man gör sådana bilder just på detta sätt. Det som kan behöva förklaras lite utförligare är kanske nedbländningen. Vet inte om jag själv skulle tänkt på det.
Svar från Hundblues 2010-01-05 09:03
Och jag vet inte om nedbländning behövs. Men man läser ju överallt att skärpan blir bättre med ett par stegs nedbländning. Jag har inte noterat det själv ännu (har inte heller gjort några egna studier och jämförelser).

En annan intressant fråga man kan ställa sig är hur just dessa bilder är tagna. Har jag följt mina egna instruktioner? Inte ett smack. Full bländaröppning, ISO 1600 (max på min kamera), frihandsfotografering och objektiv med bildstabilisering.
Haha, jasså, du har fuskat! Jaha, Scott Kelby har jag aldrig läst, och inte lär jag göra det heller. Han fuskar antagligen han också :-)
Svar från Hundblues 2010-01-05 21:50
Strunta du i Scott, du missar inget. Men när jag köpt min digitala systemkamera för ungefär två år sedan och törstade efter att friska upp mina fotokunskaper från den analoga eran och spä på dem med digitala kunskaper, var Scotts böcker de första jag sprang på. Och så klart han fuskar, annars vore han dum.