Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Kaféernas Rolls Royce eller Kan det bli bättre?

Dagens fika begicks på i mitt tycke Sveriges bästa kafé. Guide Michelin klassar ju restauranger med en, två eller tre stjärnor, och de uttyds enligt följande. En stjärna;värd ett stop. Två stjärnor; värd en omväg. Tre stjärnor; värt hela resan. Med detta betygssystem får Flickorna på Skäret tre stjärnor.

När jag får frågan om vilka kaféer jag tycker är bra brukar jag säga att det beror vad man är ute efter. Vill man ha det godaste kaffebrödet, det största utbudet, den fräckaste lokalen eller den gemytligaste stämningen. Beroende på vad man söker blir svaret olika. Flickorna på Skäret har dock allt. Utom möjligen låga priser. När man fikar där gäller det att äta lite för mycket. För då vet man att man käkat så myckte man kunde. Det är ju väldigt tråkigt att gå därifrån och inte säkert veta att man inte kunde få ner en kaka till. Jag vet inte hur många gånger vi varit där och fikat, vi talar nog i alla fall om bortemot 20 gånger. Men det är nästan aldrig som det har varit dåligt väder, så det är därför nästan alltid bedårande vackert där. Att fånga det vackra på bild och sedan förmedla det vidare är däremot ingen enkel sak. Som jag försökt genom åren.

Inlagt 2011-07-12 10:07 | Läst 1060 ggr. | Permalink
Åhhh....nostalgi....Här var vi varenda sommar när jag var liten! Tillbringade mina somrar i Skåne förr om åren, och ett besök hos Flickorna på Skäret hörde till traditionerna! Vi kommer troligen att åka genom Skåne om ett tag, får nog rycka med mig gubben dit - tycker du inte?

/maria
Svar från Hundblues 2011-07-12 10:15
Om möjlighet givet är det näst intill straffbart att inte åka dit. Hälsa honom det :-)
Marols 2011-07-12 10:17
Haha....det ska jag! :-)
Tack för trevlig och frestande läsning.
Som infödd Skåning svider det att erkänna att denna lilla kak-oas inte har besökts än.
Men semestern hägrar och en av de första punkterna på agendan är en tur till Flickorna på Skäret.
Mkt trefliga bilder.....jag köper hela paketet rakt av tack vare dem och din text!!!!!

Trevlig sommar!

/J
Svar från Hundblues 2011-07-12 20:52
Kul att du gillar bilder och text. Klart du måste till Skäret och fika. Och kanske fotografera. Men glöm inte att publicera dem här på fotosidan sedan :-)
Det var väl hit gamle kungen alltid gjorde minst ett besök under sina sommarvistelser på Sofiero?
Det var också där han blev "påkommen" av en nyfiken fotograf med att doppa kakorna i kaffet. Då hade kungen svarat: det är inte fint, men det är gott! ;-)

(Jag brukar också doppa när jag besöker Flickorna!)
Svar från Hundblues 2011-07-12 23:33
Så var det ja, gamle kungen brukade åka dit. Det kommer jag ihåg nu att jag läst. Jag är inte så förtjust i att doppa kakorna i kaffet, men för mig är det en ren smaksak och har inget att göra med vad som anses vara fint. Om det är ofint att doppa kakorna i kaffet kanske jag skulle börja med det :-)
Om nu rätt ska vara rätt, och det tycker jag det ska vara, så heter caféet "Flickorna Lundgren" - som förvisso mycket riktigt ligger på (vilket man säger om fiskelägen) Skäret.
För att gå vidare i namnfrågan heter den intilliggande gästgivaregården (skånska) "Rut på Skäret", som en av systrarna Lundgren grundade på 1960-talet.

För övrigt tycker jag att ovan nämnda café är högt överskattat - men det lockar sommarboende och andra turister. Det är ju bra.
Svar från Hundblues 2011-07-12 23:40
Klart att rätt ska vara rätt. "Flickorna Lundgren" står det på skylten som hänger vid entrén. På kassakvittot och på sin egen hemsida skriver dom "Flickorna Lundgren på Skäret". Så vad som är rätt är lite svårt att veta, men att "Flickorna på Skäret", som jag skrev är fel, det är i alla fall säkert.

Att Rut på Skäret härstammade från samma familj visste jag faktiskt, men henne har jag aldrig besökt.

Som du läst i mitt inlägg delar jag inte alls din uppfattning att kaféet är överskattat. Deras bakverk står i en klass för sig, dom serverar ingen översötad läsk utan bara egengjord saft och det finns en omsorg om både kunden och den svenska fikatraditionen i allt de gör, från putsningen av kopparpannorna till betjäningen. För mig är Flickorna Lundgren på Skäret det bästa jag känner till i fikaväg i Sverige idag.
Kalasbilder från ett av sveriges finaste Caféer, om inte till och med det finaste, det kan väl knappast bli bättre än så här, jag har besökt flickorna flera gånger, av mig får dom hela fem " kannor " .

Hälsn. Leif M
Svar från Hundblues 2011-07-12 23:42
Trevligt att du gillar bilderna. Jag går självklart med på fem kannor om vi ska uttrycka oss på det sättet.
Ett av de många svenska smultronställen som jag faktiskt missat. Hur kunde jag missa ett sådant ställe? Jag ser på nätet att det är riksberömt och var gamle kungens favoritfik!
Svar från Hundblues 2011-07-12 23:45
VA???? Har du missat detta? Jag tror du redan nu ska förlänga din nästa vistelse i Sverige med minst en vecka för att ta sånt som du missat. Säg till i tid, så kan vi göra sällskap till de viktigaste kaféerna.
EGW 2011-07-13 22:45
Om du fortsätter i samma stil som hittills lär inte en vecka räcka :-D