Korn och Pixlar

En ljus idé. HPD (DIY)

Det är kul när en fundering leder till något i slutändan.
Förutom själva bildskapandet så är utrustningen och tekniken bakom fotografi och videofilmning kul att syssla med.
DIY "Do It Yourself" eller HPD "Hop Plockade Delar" kan ibland vara en lösning när tillbehör fattas hemma eller inte finns att få tag i.


Prylar till hemmagjord hållare "Gelklämman" för filter till blixten.

 
Godox tillverkar och säljer billiga och funktionella kopior av blixtar, studiolampor, tillbehör mm. 
Men när de gör egna grejor blir det en del brister.
För seriöst arbete med blixt så krävs det ett filter (gel) för att kunna korrigera färgen på blixtens ljus som är dagsljus 5600 K (Kelvin grader).
Då behövs filter med olika färgtemperatur som man sätter på blixten (eller framför blixten t.ex i en softbox)
Ett orange filter CTO "correction temperature orange" sänker färgtemperaturen till ca 2800-3000 K. Då får blixtljuset samma färg som vanliga glödlampor och LED-lampor. En klar fördel om man önskar samma fina färgskala i hela bilden i vanlig rumsbelysning.

Ett problem med Godox är att de inte har några filterlösningar till några av deras annars utomordentliga studioblixtar som AD300/400.

 

Studioblixt Godox AD300 med min "gelklämma" som passar bra på blixtens reflektor.
Det oranga filtret gör så att blixtljuset får samma färg (temperatur) som vanliga glöd och LED-lampor.

 
 
Två olika ringar som passar till gelklämman. En ring från ett Cokin polfilter och en anpassningsing 77mm. Glaset och trådringen behövs inte.

 
Jag har saknat möjligheten till att sätta filter på studioblixten och fick en idé när jag rotade igenom diverse tillbehör i garderoberna.
Ett polfilter från Cokin råkade passa perfekt på blixtens reflektor och det gick att ta bort glaset för att komma åt det viktiga - ringen.
Ännu gladare blev jag när jag senare kunde konstatera att det gick att göra en filtehållare klämma med hjälp av ytterligare en ring typ anpassningsring 77mm.

 

"Gelklämman" består av 2 ringar ihoptejpade med gångjärn av reparationstejp.  En samling korrektionsfilter för andra ändåmål rotade Sven på Photax fram åt mig. 

 

Min klämma med gel. Ett set består av 16 filter. De viktigaste är orange CTO och blått CTB i olika styrkor. De är 77mm breda i kvadrat och råkar passa fint över blixtens reflektor med hjälp av klämman. Gel är plastfilm och vanligtvis finns gelen i stora ark som man får klippa till så att de passar för olika ändamål som softbox, reflektor, blixthuvud etc.
Mitt set  SA-11T är avsett för andra prylar än blixtar men råkar passa ändå.

Med hjälp av klämman är det enkelt att montera eller byta filter och jag behöver inte tejpa på själva gelen för att få dit den på blixten.

 

"Blandljus" Nu får blixtljuset och lampljuset från golvlampan samma färg med hjälp av CTO-filter på studioblixten. Blixten är slagen upp i det vita taket så ljuset reflekteras runt nästan i hela rummet. Färgtemperatur inställning i kameran är 3000K.

 

Kostnaden
Ringarna till klämman kommer från pensionerade filter som är avskrivna för längesedan.
Filter set Godox SA-11T  kostar 119 kr hos Photax

Postat 2024-02-16 08:45 | Läst 306 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera