fotografering (och annat?) med ddarriga händer

En promenad på Kungsholmen som blev en test av ett nytt (gammalt) objektiv från Söder.

I förrgår traskade jag runt på Söder och tog bilder men mitt egentliga  ärende var att hämta upp ett objektiv som jag ropat in på Tradera för en spottstyver. I går när jag åter skulle till Söder för att fika passade jag på att testa nyinköpet på vägen.

***

Jag  började i ingenmansland, på en av stadens broar, mittemellan två stadsdelar.

Utsikt från S:t Eriksbron.

Äventyret började redan före bron. En herre med hund stannade och pratade med mig när  han såg mig och kameran. Min Olympus drar tydligen ögonen till sig och jag får förklara att visst  är det en modern digital kamera, även om designen påminner om en gammal analog.Vi hann inte prata så mycket, för han var på väg till skolan för att hämta barn, men han bodde högt upp vid en av broändarnna och brukade fånga stadens ljus från sin upphöjda position.

Objektivet då?

Objektivet är ett Hexanon 135 mm. Två hundralappar och ett par tjugor. Det tyckte jag var rimligt. I fint skick dessutom. Och adapter hade jag redan.

135 mm, det blir som 270 på fullformat. Så långt tele  har jag aldrig haft, fåglar och djur tillhör inte mina motivområden, ej heller fotboll och liknande aktiviteter.

Men, nu kommer jag på mig själv med att ljuga (fy!).  Jag har ju faktiskt en telezoom till min Canon. Det är sällan jag använder den, sedan jag hamnat i m4/3-träsket och har svårt att ta mig  därifrån  för jag trivs där.

Det visade sig att det gick bra att flanera med långt tele också, men utsnittet minskar ju rejält så man får söka utsnitten på ett annat sätt, speciellt i stadsmiljö. För det är ju ju små utsnitt det blir.

Plötsligt slår det mig att det här kan bli fixeringsbilder av typen "Var är bilden tagen"

En fördel med objektivet är att det är förhållandevis kompakt så det väcker inte onödig uppmärksamhet. 

Nackdelar då?

Fokuseringen är manuell, så fotograferandet blir långsammare. Men det kan ju också skrivas in på pluskontot: långsam fotografering --- skön fotografering

Och, som sagt, utsnitten blir annorlunda. Men jag tror det kan passa mig just nu. Förnyelse genom  något gammalt.

Bilden av omgivningen förändras. (men det gör ju omgivningen också, så det är  väl så det ska vara.)

Här är det faktiskt en kyrka med i bilden.

Inlagt 2015-01-29 09:06 | Läst 3556 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det ser ju fint ut! Hexanon, det är Konicas väl? Hade ett par Konica, et står en Konica FM bakom mig i bokhyllan. (Och nu har jag kollat, på min sitter just ett Hexanon 52/1,4). Kanske dags att sätta film i kameran?
Hälsningar/ Björn T
Svar från janolof 2015-01-30 08:46
En Hexanon 52 mm har jag också, men 1.8. Fullt användbart det med.
Vet inte om det beror på objektivet eller det du gjort efteråt men bilderna ser fina ut...mjuka, milda....något känns iaf annorlunda mot vad jag sett i dina inlägg på senaste tiden...eller tror jag bara det?
Svar från janolof 2015-01-30 08:43
Jag har inte gjort annorlunda vad jag vet så det du ser beror nog på objektivet. Och kanske på att avståndet till motivet är stort. Mycket skit i luften?