Reflektioner och upplevelser

fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Det långsamma återvändandet till bloggens värld

Det är egentligen alldeles för varmt och svettigt att blogga just nu, men det är ju inte vädret och sommaren som gjort mig avhållsam, det var ett haveri, en dator som gav upp, som låg bakom och  som    gjorde mig litterär i stället och böckerna blev allt. En gammal bokmal inom mig vaknade till liv och plötsligt var kameran, fotandet, bilderna och bloggen helt ointressant och orden tog tag i mig, inte de jag skapade själv utan de som fanns i böckerna.

När jag sitter och läser har jag aningen ryggen mot fönstret och låter det naturliga läsljuset  sila in över axlarna, eller omvänt med ansiktet mot fönstret och artificiellt ljus, beroende på väder, vind och tid på dygnet.

Ibland kan jag då se något, när jag lyfter läsblicken från boken för att vila den lite, och detta något kan bli till en spontat fångad stämning i en lika spontan  läspaus.

Fast jag då egentligen slutat att fotografera, blev det ändå en bild ibland vid  sådana tillfällen.

Läspaus häromdagen.

Och just nu när jag skriver detta hör jag att Tor är arg igen och låter Mjölner  jobba hårt ovanför  mitt huvud, men det renderar ingen bild, det är mer en ljudupplevelse, som bitvis framkallar minnen av andra åskväder man  råkat ut för genom åren.

Nu har det blivit varmt och fuktigt igen.

En annan läspaus.

.

Postat 2014-07-30 13:31 | Läst 3099 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ibland dyker oöverstigliga hinder upp, kan det kännas som...

.

De kan  plötsligt resa sig som en mur framför en

Man kanske känner sig instängd och och inlåst och vet inte vart man ska  ta vägen.

.

Kanske till och med famlar man  i mörkret.

När jag för snart två månader sedan tog ovanstående bilder, anade jag inte vad som väntade mig när jag kom hem: en  havererad dator som inte längre var samarbetsvillig. Ok då, jag är inte den som är den, jag slutade fota och slängde mig in i böckernas värld: läsa, äta, dricka, inte minst det sista i sommarvärmen, och lite promenerande för att inte bli tjockis igen. Hade tänkt ta mig både till Gnesta och  Säter för att njuta av bilder, men  ställde in kalaset, när jag kände  att värmen blev lite för mycket för mig.

.

Men nu har jag  åter kontakt med  det vidunderligt stora  nätet igen och och besitter en ny apparat som kan omvandla mina infångade synintryck till bilder, men både bild och blogg kommer  nog framledes att få konkurrens av boken,  när jag nu återupptäckt läsandets sköna konst.

.

Postat 2014-07-29 18:08 | Läst 3391 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sommarvärme, utan snus och dator, då kan man väl försmäkta om man inte har annat sällskap.

Ok, snuset klarar jag mig utan, det var bara för att få en litterär referens, värmen är lite mer påfrestande, och datorn är inlagd på sjukhus för  undersökning, så den är inte heller till  någon hjälp. Alltså åkte jag till grannkommunen och vattnade blommor och passade på att låna dator. Drack vatten gjorde jag också för att inte försmäkta.

I går  rann jag ut i Atlanten  med Rhens vatten, efter  en lång läsresa, som fortfarande har en flod kvar. Jag har redan konstaterat att min strejkande dator  ledde in mig på bokmalens spår, ett spår som blev upptrampat tidigt i mitt liv, men som jag långa tider irrat mig bort ifrån. Det började  med Guillous norska järnvägsbyggartrilogi, tjockromaner som jag skrev om sist, och som jag skam till sägande inte läst förut, trots att dottern bor i Bergen. Det blev ren sträckläsning, ja jag sov och åt också, av ren förtjusning för att ha återupptäckt läsandets glädje. Nu måste jag bara  lägga händerna på del två och tre också, men jag vet inte  vem som gömt dem var.

I läspausen blev det istället 1300-talets  Frankrike (innan det blev Frankrike) och Morgon  i Jenin, som åter dök upp i sinnet när jag läst dagens morgontidning.

När jag sedan satte igång att städa i bokhyllan, eller var det sortera och stuva om jag gjorde, trillade det ur saker, inte bara olästa böcker och lästa böcker som jag insåg att jag kanske borde läsa om (och sådant som jag inte riktigt förstod  varför det fanns där). En tidtabell för "Empire Builder" från förra århundradet, en turistkarta över Västmanland, där jag till min glädje ser Ransta by är utmärkt, fast jag är van att skriva Ranstaby i ett ord, och så en nynorsk beskrivning av Borgund Stavkyrkje.

"Tömmeret ...vart hogge..."

Jag gillar en del av de nynorska uttrycken, kanske för att det minner mig om uttryck från barndommen, havve vörte edänne, och liknande.

Jo, det går att blogga utan bilder, även fast det är varmt.

Postat 2014-07-12 16:56 | Läst 3174 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Blogg utan bilder, som mat utan kryddor, tjockromaner och döda språk.

Min döda (?) dator bara står där och än har jag inte  orkat bry mig i sommarvärmen och söker skydd mot solen bakom en bok. Nja inte riktigt, jag promenerar också, men utan kamera och bilder, jag ser verkligheten som den är och inte inramad av fotots skarpa gränslinjer mot verkligheten, men uppenbarligen har jag fortfarande ett behov av att forma orden och meningarna.

Men blir då inte en fotoblogg ande- och smakfattig om den inte kryddas med bilder? En del gillar svagt smaksatt mat, andra tycker det blir tråkigt och vräker på mycket, vid matlagning som i bloggvärlden. Detta åt ena eller andra hållet, text med bilder eller bilder med text.

Själv började jag blogga här, för textens skull, för att få skriva, men sedan har det varierat över tiden, ibland har bilderna tagit över, ibland har orden dominerat, och det tror jag de kommer att göra ett tag framåt, skrivklådan har kommit åter, skrivandet och språket är ju faktiskt något som följt mig genom större delen av mitt liv

.

Tjockroman?

Ordet minns jag från sjunde klass, där vi i svenskan fått i uppdrag att gruppvis göra ett litet framträdande, i form av ett nyhetsprogram i TV (eller något sådant) och där en av sketcherna, för det var nog sådana det blev, byggde på hörselfel och förväxling mellan chockroman och tjockroman. Minns jag rätt var det en chockerande roman det handlade om. Det kom en del sådana vid den tiden.

Men ordet tjockroman  dök upp för mig nu, när jag som datorlösing slutat bära  kameran med mig på mina promenader och alltså ser världen som den är och inte som potentiella bilder och får tid över när jag inte behöver  trixa med dem. I stället läser jag, har börjat beta av olästa boktravar, bland annat tjocka romaner.

.

Döda språk?

Det datorlösa bloggandet har fört mig till det närbelägna biblioteket, som vänligt nog tillhandahåller fria surfdatorer, så där sitter jag nu och plitar ihop detta blogginlägg, och är jag på ett bibliotek, kan jag ju inte låta bli att titta på böcker, och det var där jag snubblade på de döda språken.

Men jag tror jag spar språken och romanerna till senare.

 Ha det skönt i sommarvärmen, själv tycker jag att det är aningen för varmt (Gammal gubbe?)

Postat 2014-07-10 12:47 | Läst 2974 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En fotograf utan dator och Internet, är det något att ha idag?

Plötsligt har jag hamnat där, internetlös och datorlös, häromdagen när jag kulle starta datorn lät den som vanligt, såg ut som vanligt men sedan stirrade bara  en fånig blå skärm mot mig, och jag var isolerad från omvärlden, i alla fall den datorberoende omvärlden.

Värre var det rent fotografiskt, ingen ide att fotografera, när jag inte kan ta hand om resultatet, sitter här och känner mig som en gammal svartvitfograf som slängt ut mörkrummet genom fönstret och druckit upp kemikalierna.

Ingen idé att fotografera känns det som, bara fyller minneskort som jag inte kan ta hand om. Men det var kanske någon mening med det också, nu har jag ändrat skepnad  och återtagit en av mina tidigare skepnader, bokmalen och kastat mig över de olästa bokhögarna.

Och mail klarar jag ju nödtortftigt med mobilen. Men Lightroom har den ju inte...

Postat 2014-07-07 13:55 | Läst 3554 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera
1 2 Nästa