fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Dags att sluta med de här kvadraterna snart? Jag har ju samlat på mig ganska många. Dags för en utvärdering?

 

Nej inte utvärdering, det tycker jag är tråkigt, men några reflektioner och tankar kan jag kosta på mig.

Det är nu en dryg månad nu sedan jag började med  mina kvadrater och hela den tiden  har jag kört med kameran inställd på kvadratiskt format, så jag får färdiga kvadrater i kameran och ser det kvadratiska formatet i sökaren. Men i övrigt raw-format som vanligt. Vad har jag då lärt mig av detta?  Ja inte så mycket  rent kunskapsmässigt (annat än att det går), men en del svårformulerade motivmässiga erfarenheter har väl trillat in.

Många gånger har det känts bra  med det begränsade utsnittet  i horisontalled, som att fånga en färdig bild på direkten och inte behöva beskära efteråt.  Många gånger har det gett mig en skön känsla  när jag tagit bilderna och vid flera (många?) tillfällen gjort livet enklare för mig. Men det är också tillfällen då jag avstått från att ta  en bild, eftersom jag inte lyckats knö in  motivet i kvadraten.

En bild som jag tyckte passade bra i  en kvadrat, jag hade inget behov av att få med mer i sidled. En bild som kanske blivit sämre i liggande format  eller som hade behövt beskäras.

Nästa bild, som är tagen på nästan samma plats, bara någon  meter från den föregående.

Den visar på något jag har uppskattat flera gånger  med det kvadratiska formatet (även om detta inte är det bästa eller mest typiska exemplet). När jag valt lämpligt utsnitt i horisontalled får jag  med mer i höjdled än om jag använder liggande format. Det tyckte jag passade  här.

Och en tredje bild  som kanske inte visar något speciellt formatmässigt utan bara råkar vara  tagen samtidigt som de  andra två.

Det här inlägget innebär inte att jag kommer att sluta med kvadratiska bilder i bloggen. Jag har flera iordninggjorda  kvadratbilder som bara väntar på att få komma in i ett blogginlägg. Kanske blir det också inlägg om kvadratens lämplighet och olämplighet ur min personliga synvinkel. Kanske inte. Kanske  ställer jag om kameran till liggande format igen. Vi får se. men sluta promenera med kameran gör jag inte!

En överbliven kvadrat som bonusbild. Lördagsgodis?

.

Inlagt 2015-08-29 10:22 | Läst 3029 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Kvadraten är verkligen ett fint blogg format. och det lung som dessa bilder ger.
Tack för dessa och ser fram mot fler kvadrater!
Micke
Svar från janolof 2015-08-29 14:32
Det kommer att bli fler kvadrater, jag har ett antal på lager, men du kommer nog också att få se rektanglar, jag behöver variation..
Tack/J-O
Hej Jan-Olof! Kul att se dina kvadrater liksom dom funderingar du har. För egen del är jag nog väldigt konventionell i formatval, det blir mest liggande rektanglar. Egentligen tror jag inte formatet "as such" ska ha så stor betydelse för bilderna annat än att vissa motiv passar bättre på höjden, på tvärs eller som du nu fyrkantigt, helt enkelt för att det stämmer med bildens innehåll. Däremot tänker jag att nu när du i förväg redan bestämt dig för att fota kvadratiskt blir du mer observant på hur du komponerar bilderna och det tror jag är bra! Hälsningar/ Björn T
Svar från janolof 2015-08-29 14:29
Du nämner några av de tankar jag hade med formatet, utöver att testa inställningen i kameran: att se vilka motiv som passar och hur man kan hantera de övriga (och vilka man måste lämna därhän.)
Tack/J-O
Att bryta lite slentrian var nog också en komponent.