fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Oomkullrunkeligt lakoniskt

Jag gillar ord. De kan vara fascinerande. Ordbruket ändras med tiden. Ord och uttryck som förekom i tidningar och böcker när jag växte upp har blivit obsoleta idag. Mossiga med andra ord.

Mossigt?

Lakonierna i det antika gGrekland var kända för att uttrycka sig kort och koncist. Lakoniskt.

Ett träd som med tiden blivit obsolet.

Inlagt 2015-09-24 09:33 | Läst 1377 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Av någon anledning så kommer jag ihåg ett ord från "lumpen": "kulsprutemantelnskylvattenpåfyllningshålskssruvmutterbricka"
Svar från janolof 2015-09-24 16:31
Den militära terminologin var en språkvärld för sig!
Kom genast att tänka på ordet "framfallstupstockstående". Hämtat ur vår lärobok i Gruppträning av Ulla Reuterborg. Inte heller alldeles självklart. Översatt: med händer och fötter i golvet med rumpan i vädret, vilket var en utgångsställning för gymnastiska övningar. Jag skriver var, då jag inte intar denna nuförtiden. Har själv blivit något obsolet. Ord är roligt. Har aldrig lyckats peta in oomkull........ ordet i någon text. Själv samlade jag på fula ord såsom balja och örngott. Vackra ord tycker jag att ehuru, oaktat, änskönt, är men inte så brukliga numera.
Svar från janolof 2015-09-24 16:36
Stupstockstående, det ordet kommer jag ihåg, men inte vad man gjorde. Är balja och örngott fula? Örngott var till och med kvar till omröstningen om svenskans vackraste ord.
Och så finns det dom som bara jobbar en gång om året: förstamajtalarstolsuppsättare. ;-)
Svar från janolof 2015-09-24 18:04
Det ordet lär du inte hitta i SAOL!
Eller när någon frågade två nygifta kvinnor vilket som var det första svenska ortsnamn de kom att tänka på efter bröllopsnatten.
Den ena bruden svarade Morgongåva, och den andra Njutånger. ;-)