fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Det blev stan efter regnet och jag slapp de starka kontrasterna en söndag tillsammans med alla turisterna

Efter regnet i går bestämde jag mig i morse för att åka in till stan igen, och se hur den ter sig utan sol och skugga, i mera jämnt ljus.

Redan när jag kommit ut från Centralen såg jag skillnaden, här brukar det ju vara hiskeliga kontraster mellan de vita husen i bakgrunden och de mörkare delarna i bilden. Mu var det så grått så det fick bli svartvitt.

 

När jag kom till hörnet vid Sergels torg dök det upp huvuden och människor lite överallt, både verkliga och speglade och huvudlösa konstgjorda.

 

Regnet hängde fortfarande i luften och det föll små droppar, och det var mest jag och turister verkade det som. Kanske inte så konstigt klockan tio en mulen söndagmorgon i semestertider.

Här var i alla fall ett par som rustat sig för vädret, eller var de på väg till fontänen.

 

Med morgonfika, på språng.

 

När jag kom till Sergelgatan behövde jag inte fotografera, för där fanns det redan fotografier. Dessutom, mina allra första bilder med min allra första kamera tog jag just här. Jag hade vunnit en kamera och åkte in till stan för att köpa film. Tretton år tror jag visst att jag var...

 

Framme på Hötorget var det söndagsmarknad.  Det visste jag inte att det brukade vara, eller rättare sagt jag läste det i en blogg här på Fotosidan nyligen, och innan dess visste jag inte. Jag tror det var det som styrde mig hitåt.

 

 

När jag tog den här bilden blev jag förvånad över att mannen med mattan till vänster inte kom med på bilden, han syntes ju i sökaren!

Det var då jag insåg att kameran fortfarande var inställd på 6 x 6 efter mina tidigare fyrkantiga experiment. Så det kan ju hända att någon av de tidigare bilderna också blivit oavsiktligt beskuren, det beror ju på om jag använt sökaren eller displayen och det vet jag inte, jag brukar växla efter vad jag tycker är bäst.

 

Men den sista bilden har rätt format!

En modig bokförsäljare som lägger upp böcker trots att dropparna fortfarande hängde i luften.

Någonstans här upptäckt jag också att jag glömt ett objektiv hemma, jag hade bara  med mig min PEN + 17 mm. Inte bara förstås, den räcker långt, men jag hade ju tänkt testa zoomen och dess möjligheter till kort skärpedjup. Det får bli en annan gång. Men först ska vi klara av den här promenaden, det kommer mera...

Inlagt 2010-07-25 18:02 | Läst 1175 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
1. Vilka fantastiskt fina färger du fått! Detta ljus är underbart att fotografera i.

2. Bildkomposition i kvadrat är lite annorlunda. Särskilt bilderna med paret i blåa regnkläder och med kvinnan som hastar fram med sin kaffemugg väckte min spontana bildlust. Bilden med fotoutställningen på Sergelgatan blev också jättebra, i alla fall när jag förstorade den.

3. Vad bra att du bara hade 17 mm gluggen med dig! Den passar ju utmärkt för ett sådant här bildreportage.
Svar från janolof 2010-07-26 07:23
1. Ja, man slipper besvärande kontraster. Å andra sidan finns inga skuggor som bildskapande element.
2. Kvadrater är annorlunda. Men jag ser inte det ii genomsiktssökaren, så det gäller att använda displayen.
3. 17 mm är perfekt för sådant här.