fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Sand å sånt

Jag har åkt förbi där så många gånger, hundratals, ja tusentals gånger, och ofta har jag tänkt att där borde det gå att fotografera. Ja det gör det ju överallt, men mer nyanserad borde tanken kanske formuleras som att "där finns det nog motiv, former att fånga".

Häromdagen passerade jag där igen, nej jag passerade inte,  jag svängde av, snirklade in, körde runt, kom fram, parkerade och strövade dit. PEN + vidvinkel var med. Ljuset och vädret var hård kontrast och solen var obarmhärtig mot den enamme törstande ökenvandraren. Åtminstone kunde man få den känslan i all sanden. Grus i dojan var väl inte heller omöjligt.

 

Grus och sand och singel, sten och bumlingar, rullstensåsen genomtuggad och omskapad av människan till ett nytt landskap, ett stort fult sår i naturen tycker många, men visst finns det skönhet här.

 

Som gammal fjällfotograf kände jag igen mig här, samma formspråk, samma letande efter  former och vinklar och kompositioner, samma sökande efter förgrunder, men en helt annan skala. I stället för att flytta sig några hundra meter, eller kilometrar, för att hitta bra vinklar, kunde man ta några steg i sidled, och för att komma in i nästa dalgång krävdes varken dagsmarsch eller övernattning.

En vattenpöl i stället för sjö. Det tar inte några timmar att runda sjön och vandra över slätten,  bort till bergets fot. Tio sekunder är gott om tid.

 

Lite mera färg kanske...

Solen gav inte bara spännande skuggor och kontraster i bilden, den gjorde ju också varje gruskorn till en liten lysande prick, som hade en tendens till att bli störande jättepixlar i den färdiga bilden. Det problemet lär minska i annat väder.

 

 

Gillar man inte sand och grus så finns det även mänskliga lämningar att studera.

 

Kalla det en liten koll, en spaning, en förstudie, en möjlighetsanalys eller vad du vill, men nu vet jag att det går att ta bilder  här.

Äntligen. Efter så många år  av undran.

Men, man ska nog välja tidpunkt för sitt besök, här pågår fortfarande aktivitet.

Inlagt 2010-07-30 11:07 | Läst 6116 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Med kameran kan man ständigt upptäcka något nytt där man kanske gått förbi tidigare. Dessa bilder passar nog i genren sunkfoto :-)
Svar från janolof 2010-08-02 18:00
Den sista kanske kan tillhöra det sunkiga, men inte resten tycker jag, ett vackert landskap, dessutom inte övergivet, utan använt.