fotografering (och annat?) med ddarriga händer

17 mm, 28 mm, 40 mm, 50 mm, 55 mm, behöver jag verkligen alla? Och tre stycken 50 mm? Och allt för tusen spänn!

Egentligen gillar jag ju inte att ha onödiga prylar och är ingen prylsamlare, men det här är ju roligt, ju!  Inte värre än filmkostnaden om man skulle köra analogt, för att hålla sig med objektiv.

Beträffande frågan i rubriken finns det bara ett rationellt svar: NEJ!

Och ett känslomässigt: JA, det är skoj, och det gör det roligt att fotografera. Roligare? Ja, på ett sätt, lite "back to basic", där jag tar vara på det bra från det gamla och kombinerar med det bra från det nya. Och när jag skriver bra, menar jag det som jag subjektivt uppfattar som "bra". Inte något objektivt "bra". Om det finns.

Men om vi börjar från början. 17 mm har jag haft hela tiden jag har varit m4/3-fotograf, ett lagom objektiv som jag använt mycket de senaste två åren. Det har setat på kameran (Olympus PEN EP-1)  i stort sett hela tiden och i långa perioder följt mig dagligen.  Sällan har jag saknat längre brännvidder, och har jag gjort det har jag ju en större kamera också.

Några gånger har jag testat att använda zoomen som följde med kameran (14-42 mm), men det har inte varit något skoj. Känslan på något sätt. Plastigt. Autofokus, och lite bökigt att fokusera manuellt. Ingen sökare. EP-1:an är suverän med vidvinkel, och vid behov användbar för annat foto. Det hade varit annat om jag haft någon av de senare modellerna som kan ta den elektroniska sökaren.

Men hela tiden har det här med adapter och manuella objektiv funnits i bakhuvudet.

Och så, för drygt tre veckor sedan fick jag ändan ur vagnen och bjöd hem ett modernt  (ja, 70-80-tal), japanskt 40 mm + adapter från Tradera, och ett gammalt sovjetiskt Industar 50 mm/3.5.

Behöver jag då båda? 40 och 50 mm är ju ganska när varandra i brännvidd och båda två blevkorta telen på min PEN. Men de har helt olika karaktär. Speciellt Industaren som kan vara både skarp och mjuk, och få en pregnant (ful tycker en del, personlig tycker jag) oskärpa i bakgrunden. Dvs ett objektiv jag kan använda för att ge bilderna ett visst uttryck. Exakt hur får jag utforska mer. Sommaren är lång...

Men sedan var karusellen igång.

I rask takt köpte jag några objektiv till, bara för att de dök upp på Tradera  till humana priser.

Plötsligt satt jag där med 40, 50 och 55 mm, och började använda dem. Och trivdes och såg att de var lite olika till karaktären, kärvare , mjukare, skarpare, trögare, smidigare, men alla fem trevliga bekantskaper. Och alla fem lite av korta telen med en begränsad syn på världen. Plus vidvinkeln. Däremellan fanns ett glapp.

Så jag dök ner i Tradera en gång till.

När jag kom upp igen hade jag ett 28 mm i handen, en till sådan där modern japan från 70-80-talet. Den felande länken i kedjan. En vidvinkel som har blivit normal.

Men innan dess var det en annan brist som måste åtgärdas, bristen på sökare. Vägrar att använda skärmen för att ställa skärpan och vill kunna komponera med kameran vid ögat. Så då blev det en följdinvestering, en ny kamera. Köper man en utgående modell blir det billigare, så det blev en Panasonic G2. Den har snabbt blivit en god vän.

Det är nog så att Olympusen får fortsätta att vara vidvinkelkamera medan Panasonicen får ta hand om de längre brännvidderna. Och så kan de ju vara back-up för varandra, för det har jag nyligen läst att man ska ha.

Jag har också läst att Olympusvärlden kommer att ändras i morgon - det kommer visst en radda nyheter.

Behöver jag då alla objektiven, det var ju frågan. Strikt praktiskt är väl fortarande svaret NEJ. Vill jag vara utan dem? Där är svaret också NEJ. Det är för roligt att ha dem! Eller snarare, för roligt att använda dem.  Själva innehavet ger ingen större lycka, det är ju bara prylar, det är vad man kan göra med dem som är intressant.

Bilderna då, vad har de med saken att göra? Egentligen inget alls, annat än att de är tagna med nyförvärven.

Inlagt 2011-06-29 15:36 | Läst 4233 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja, vad har bilder med saken att göra? :-D En fördel med micro 4/3 tycks vara att det finns så mycket grejer till den.
Det är klart att du behöver alla. :-)
Priset är lågt, och du verkar ha fått en väldig inspiration. Det är också värt mycket.