fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Å nu har det kommit nya Olympusar och nya objektiv, bl.a. min gamla favoritbrännvidd, måste jag köpa nytt nu...

Tre nya kamerahus och en rad nya objektiv, det är ingen måtta på nyheterna. En god sak med det är väl att m4/3-standarden verkar livskraftig, när både Olympus och Panasonic kommer med nyheter.  Jag får väl räkna mig till pionjärerna, eftersom jag köpte min PEN E-P1 för två år sedan, och jag har inte ångrat mig. Det var ju delvis ett känslomässigt val, gammal Olympus-älskare som jag var. Jag var ju lite pionjär med Olympus OM-1 för snart 40 år sedan (Oj, vad tiden går!). Sedan höll jag mig till det, så länge jag var analog i mtt fotograferande.

Det finns alltid vägval...

När jag köpte E-P1 :an, såg jag nog det som ett engångsköp, att få en liten kamera med bättre prestanda än en ren mini/pocket-kamera, att ha med mig till vardags för det vardagliga fotograferandet (och bloggandet) till och från jobbet.

Med tiden visade den sig mer kapabel än så. Glädjande. Därför är det också glädjande att systemet växer. Tydligen är det fler som uppskattar  det, inte bara en gammal nostalgiker. Och nu har det alltså kommit (eller är på väg) nya kvalitetsobjektiv med fasta brännvidder.

Min favoritbrännvidd med det gamla OM-systemet blev med tiden 24 mm, och då Olympus lilla suveräna 24/2.8. Det är inte lika märkligt idag, som det verkade vara då. Det var inte så vanligt med så pass kraftig vidvinkel, 35 mm  och 28 mm var mycket vanligare och 24 mm tyckte många var lite extremt. Det gällde att använda det rätt, så det inte blev löjliga förvrängningar.

Det jag mest använde det till var landskap. Skärpedjup handlade det om, skärpa från nära till fjärran. Idag jagar jag lika ofta litet skärpedjup. Smaken ändras, eller snarare man kan inte hålla på med samma sak hela tiden, inte jag i alla fall, jag måste ha omväxling för att hålla fotointresset uppe.

Kuopervagge

Typisk vidvinkelbild från 80-talet. Olympus OM-4, 24mm

Nu har alltså motsvarande brännvidd dykt upp för m4/3, Olympus nya 12 mm/2.0. Måste jag då inte ha den om det är min gamla favoritbrännvidd? Nja jag vet inte.  Hoppsan, priset! 8000! Nä, det är det inte värt. Speciellt inte som jag inte är säker på att jag behöver den eller skulle använda den så mycket.

Skulle jag ta den typen av bilder idag, skulle jag nog använda min Canon i stället, och där har jag en 10-22 mm-zoom, och mitt i det intervallet har jag ju en motsvarighet till 24mm. Alltså känns det onödigt med den nya 12:n.  Klarar mig nog ändå.

sofforna

Vidvinkelbild från 2000-talet, Canon 10-22 mm.

Men det har ju kommit en ny gedigen 45/1.8 också (eller kommer lite snare i år) för bara 3000 kronor. Kan inte den vara något då? Nä, jag köpte ju nyligen en 55/1.8  för en tiondel av priset. En av de stora fördelarna med m4/3 är ju möjligheten att återanvända gamla gedigna manuella objektiv.

Återanvändning av 55 mm på m4/3-kamera.


Gammalt blir som nytt på m4/3!

.

Inlagt 2011-06-30 17:50 | Läst 4157 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ja, dessa vägval! När man lever på blygsam skatteåterbäring blir man ibland bunden för lång tid till de vägval man gjort. I alla fall när det gäller utrustning. När jag köpte min Nx100 tittade jag också på Micro 4/3-alternativen. Men tänkte inte så mycket på att den standardiserade fattningen öppnade för en större värld. Nu har jag visserligen inte så stora krav på att ha många olika gluggar. Men visst vill jag ha pannkakan och en teleglugg som komplement till den trevliga kitzoomen. Och förstås den elektroniska sökaren. Men varje framtida komplettering bygger mig fast ytterligare i det system jag valt. Ack ja! Inte så att jag är missnöjd med mitt val, men det är ju omöjligt att låta bli att fundera. Hoppas Samsung satsar mer, de verkar veta vad de vill.
Svar från janolof 2011-06-30 21:03
Det finns adaptrar även för Samsung, har jag sett, så att använda gamla billiga objektiv bör inte vara omöjligt. Ett tele är ju det som är enklast att skaffa den vägen, en gammal normal blir ju porträtt-tele.
Nu börjar man bli sugen på en 4/3 kamera.
Fast kanske bättre att arbeta med OM1 och OM 4?
Men den snabbare återkopplingen med digitala kameror är kul.
Måste nog fundera ett tag till.
Svar från janolof 2011-07-01 10:49
Fundera inte! Skaffa dig, det är roligt. Och lättare att bära med sig :)
Javiist men vilken kamera? Det finns så många att välja på...