fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Det regnade i Sala

Jag åkte till Sala i går. När jag närmade mig den gamla silverstaden mörknade molnen.

Det är 2 km kvar till jag är framme. Man ser tydligt värmeverkets två skorstenar, silon som ligger på andra sidan av staden och längst till höger Norrby kyrka.

Och så ser man förstås även järnvägen.

En bild med fokus för att tillfredställa diggare av ballast, betongslipers och rälsinfästningar.

Från början byggd som Sala-Tillberga Järnväg (1875), numera trafikerad av Uvar och ståltåg bl.a. men också annat. Inget tåg i sikte här. Inte åt andra hållet heller. Det är något så ovanligt idag som en frisiktskorsning utan någon form av signaler. Sikten är minst 2 km åt vardera hållet

I en annan riktning är motivet mer agrart.

Hur var det nu, råg korta strån, korn långa strån, eller var det tvärtom? Granen har i alla fall korta barr. Det finns säkert gran i skogen borta i horisonten.

När jag kommit in till stan och parkerat kom regnet.

Med fokus på bilrutan.

Regnet gjorde att det fick bli paraplyfoto, inte att jag tog bilder på paraplyer utan foto under paraply för att hålla kamera och fotograf hyfsat torra.

Lillån.

Som sagt, det regnade.

Jag har ju bott bara ett par stenkast härifrån i några år, men ändå ser jag nya motiv fast jag redan utforskat området så noga. Kanske är det bra att tiden går så att man ser på motiven med fräscha ögon, blir inte längre hemmablind. Eller också har jag utvecklats som fotograf.  Eller så är det regnet som gör det. Eller att jag är tillfällig besökare. Det måste ju vara en turist som fotar i det där vädret.

I alla fall hittar jag nya vinklar.

Kanke hade jag inte vågat mig på, eller ens sett, en så här komplicerad komposition för fem år sedan, då var jag nog mer inne på att förenkla bilderna och isolera motiven.

Nu såg jag direkt stråket av ljus genom bilden. Men jag kan inte bestämma mig för färg eller svart-vitt, så det får bli båda.

Undrar hur den här bilden skulle bli med ett större film/sensor-format. Nu är den tagen med m4/3. Fullformat? Storformat? Jag tänker på alla detaljer i bilden.

Sedan kom jag fram till Ekeby dammar.

Regnet och ljuset gav bilden en speciell ton, som jag behöll och förstärkte lite.

Den här bilden var jag övertygad om att den skulle bli svartvit när jag tog den...

...men det var den ju inte! Den blev bättre så här.

Lumix G2+Hexanon 28mm/3.5

Inlagt 2011-07-19 21:03 | Läst 1590 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kanske skulle ett större sensorformat eller mellanformatsfilm tillföra tekniska kvaliteter. Men skulle bilderna blivit mer tilltalande för den sakens skull? Jag tvivlar! De skulle för övrigt nog inte ens ha blivit tagna :-)
Svar från janolof 2011-07-19 23:35
Givetvis ska då också bilden presenteras i större format för att skillnaden ska bli tydlig, som en stor utskrift på papper.