fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Nu blev det snurrigt och skakigt, mest skakigt tror jag, och garanterat oskarpt men roligt

Jag körde längs några småvägar idag, när jag åkte hem från mitt besök hos min mor i Vallentuna. Jag gör det ibland (om jag har kameran med) för att se om jag kunde hitta några motiv  eller någon fotoinspiration. Jag stannade först och misslyckades. Jo jag tog några bilder, men nä, jag visste nog redan när jag tog bilderna att det skulle bli tråkigt resultat. Det blev det.

Jag stannade lite senare igen och där kändes det lika tråkigt, mest handlade det nog om ljuset, precis som på första stället. Men så kom jag att tänka på vad jag gjort här förut någon gång och då lossnade det.

Medan jag bodde kvar i Sala, innan jag återvände till storstadsregionen, ägnade jag mig en del åt det här och fick in den rätta knycken i händerna,  för det hänger mer på vad man gör med dem än vad man ser med ögonen i själva fotograferingsögonblicket (som ju gärna blir längre än ett ögonblick). Egentligen var det väl fortfarande lite för ljust för att vara optimalt, men uppenbart fungerade det i alla fall.

Man kan väl säga att jag rockade loss lite där bland buskar, gräs och träd. Men inte så mycket med fötter och kropp, mer med armar och händer. Skaka är det svåraste tycker jag, rotera eller svepa är enklare tycker jag, men kanske banalare. Ingenting är givet på förhand och det ökar bara nöjet och sätter fart på experimentlustan.

Idag hade jag ett kort tele på kameran och det är inte det jag är mest van vid för bilder av den här typen, jag har mestadels använt vidvinkligare doningar, t.e.x  ett måttligt vidvinkelobjektiv.  Är det för vidvinkligt kan det bli svårt  för att objektivet fångar in för mycket och bilden blir splittrad.

Allt hänger på händerna och vilka rörelser man får till. Vill man kunna upprepa resultaten gäller det att få händerna  att komma ihåg. Tänker man för mycket går det ofta galet, har jag märkt, men man ska nog inte försöka undvika det galna helt, för ut ur det dyker plötsligt nya uttryck upp.

Att var lekfull är inte helt fel. Kanske behövs lekfullheten för att man överhuvudtaget ska kunna hålla på med det här, men framförallt kan den plötsligt ge nya oväntade resultat, och ibland är de riktigt lyckade.

Nu vill jag inte påstå att just de här bilderna är några höjdare, de är bara ett axplock av de exponeringar jag gjorde idag. De mediokra och totalt misslyckade får ni inte se. Kanske skulle några av dessa bilder också fått gå samma väg och kanske har jag valt så många bilder för att antyda variationsrikedomen. Flera är ju tagna på samma plats och på i stort sett samma motiv (om man nu kan kalla det för motiv när det massakreras såhär). Egentligen brukar jag ju inte gilla när det är så här många bilder i ett blogginlägg, det blir lite svåröverskådligt.

Vad har jag gjort med bilderna efter fotograferandet då? Inte så mycket, egentligen inte så mycket mer än vad jag gör med vilken annan bild som helst, men jag kanske i genomsnitt drar lite mer i spakarna. Förut har jag alltid använt Photoshop för att göra i ordning bilder av den här typen, så det här är första gången jag använt Lightroom, och det gick det med.

Det jag gjort med de här bilderna är att justera exponering och hög-/lågdagrar samt justerat lite färgmättnader, men som sagt lite mer än i en vanlig bild. Själva bilden uppstår ju i fotoögonblicket, men det är inte alltid den blir riktigt synlig förrän efter dessa justeringar, och kanske inte ens då.

Det kanske enklaste sättet att få till bilder är att rotera,  alltså att snurra på kameran.

Att skaka är svårare, tycker jag. Kanske behöver man då även ett visst mått av tur. I alla fall känns det så ibland.

God afton på er allihop!

.

Inlagt 2012-09-22 20:37 | Läst 1701 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det är visserligen vackert Jan Olof, men drick inget mer nu!

/nic
Svar från janolof 2012-09-23 10:15
Nä det har du rätt i, då blir man kissnödig.

Ha det bra!
/J-O
Oj, skulle inte tagit sista glaset vin
Roligt med lekfulla bilder
Svar från janolof 2012-09-23 10:16
mmm, det är roligt att ha roligt...
Härligt abstrakta bilder! Jag gillar sånt! =)
Svar från janolof 2012-09-23 10:18
Jag hade en period för 6-7 år sedan som jag gjorde mycket sådant här. Man måste hålla igång, för att inte tappa handlaget, men de här blev ju hyfsade.
Roligt att du gillar.
Grönt är skönt! :)
/ Lena
Svar från janolof 2012-09-23 10:19
Vad skönt att det är skönt...
Tack /J-O
Jag gillar ju sånt här, nr. 4, 6 och 9 är riktigt lyckade!
Gonatt!
Ewa
Svar från janolof 2012-09-23 10:20
Kan tänka mig att det här är i din anda.
God förmiddag/J-O
Noteras att du har hamnat i den årliga skakiga perioden igen! Det verkar vara en obotlig åkomma och varje skov kanske blir värre...? Eller? Som tur är är resultatet nöjsamt för oss betraktare!
Svar från janolof 2012-09-23 10:22
Det är nog obotligt, men lindrigare med tiden. Återfallen är inte så täta.
Tack/J-O