fotografering (och annat?) med ddarriga händer

När dagarna blir kortare sänker sig mörkret redan innan man kommit hem.

Det börjar bli en annan sorts fotografi nu. Då tänker jag inte på höstfärger och sådant som ger en kort glans åt världen utan att mörkret sakta kommer smygande in i bilderna, inte minst på eftermiddagen. Man får inte vara kvar för länge på jobbet om det ska finnas något ljus kvar. Lite hjälp kan man ju få av ljuset i fönstren som ger lite liv åt de mörka huskropparna.

Snart är det väl dags att för säkerhets skull packa ner enbensstativet i väskan, på väg till jobbet, men än så länge räcker det med fri hand. Det gjorde så i går i alla fall. Men det beror förstås på när man går hem från jobbet. Jag gick kvart över fem  och de här bilderna är tagna strax efter.

Det är höst och kajornas årstid. Det finns gott om dem här och några förirrade sig in i bilden när jag siktade in mig på gatubilden. Med något snålare exponering än förra bilden (avsiktligt) blev det en något annorlunda stämning än i förra bilden.

Utanför mässlokalen satt ett gäng som ville vara tidigt på plats när mässan öppnar  dagen efter.

Undrar om de fick en kall natt?

Sett från andra hållet kan vi ana fler kajor i bakgrunden.

Blickarna går förstås också upp mot hotellets resliga väggar.

Och på andra sidan motorvägen hittar jag en annan bebyggelse, en skola inklämd mellan motorvägen och järnvägen.

Det finns planer på att riva skolan och bygga en ny (Förhoppningsvis i omvänd ordning), men det har uppstått konflikt kring det grönområde som då måste offras.  Vad det ska bli här i stället? Nära Kista och motorvägen. Höga markpriser. Det blir nog något högt. Men då kommer nog inte jag längre  gå här så ofta.

Sedan stoppade jag ner kameran i fickan, eftersom jag visste att en tråkig sträcka skulle följa under min vandring hemåt.

Det är skönt med en kamera med antiskak i huset när det blir så här mörkt. En av bilderna är tagen med 1/6 s och ett antal med 1/15 s, på fri hand och utan stöd. Jag har använt min Olympus PEN ep-1 som bara har en skärm (ej vinklingsbar) att titta på, vilket begränsar möjligheterna. Och raka armar kör jag inte med, det blir för skakigt. Och vidvinkel var det, det syns väl på bilderna.

Inlagt 2012-11-01 10:18 | Läst 1243 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det blir en annan stämning i bilderna och du har helt rätt i att det också blir en annan typ av fotografi under denna del av året. Det ständiga mörkret, även på dagtid, ställer helt enkelt större krav på både utrustning och kreativitet. Gillar den näst sista bilden, den sticker ut och färgerna är härliga (nästan lite undervattenskänsla faktiskt).
Hälsningar Lena
Svar från janolof 2012-11-01 10:53
Förstår vad du menar, nästan som att simma bredvid ett stort vrak kanske?

Jag ser det som en utmaning(?) att fortsätta i mörkret med enkel utrustning. Då får man testa kreativiteten...
Snygga och stämnigsfulla bilder!
Gillar färgerna i bild nr. 1 och 2.
Ha det fint idag!
//ewa
Näst nedersta bilden var ruskigt häftig!