fotografering (och annat?) med ddarriga händer

En rulle svartvit 6x6 direkt i kameran, eller vad man ska kalla det, men det gick inte riktigt som jag hade tänkt mig...

Jag har ju prövat det förut, när kameran var ganska ny och jag experimenterade med dess finesser, men sedan har jag "glömt" bort det, eller kanske haft annat för mig. När jag i morse läste Martin Hertsius´ inlägg om en Hasselblads-simulator blev jag inspirerad att pröva igen. Inte på hans  noggrant utforskande sätt, utan mer på mitt ytligt prövande vis. Jag använde också ett simplare verktyg, min  gamla (ja i den digitala världen blir ju saker gamla, redan när de är ganska unga) Olympus ep-1:a.

Det handlade alltså om att göra kvadratiska svartvita  jpg-bilder direkt i kameran, och inte genom att använda råfiler som man efteråt gör svartvita och  beskär i datorn. Nu lyckades jag bara halvvägs den här gången. Det gick bättre senast jag prövade. Det som hände nu var att jag inte såg upp med kamerans inställningar, ep-1:an levererar inte  jpg- och rawfiler samtidigt, och det hade jag glömt bort. Man får välja antingen eller, och det gjorde jag, utan att veta om det.

Det som hände blev att jag fick kvadratiska Raw-filer i färg. Hälften blev rätt, eller kanske inget alls, beroende på hur man ser på saken. Efter ett par år vet jag ännu inte hur kameran fungerar! Eller handlar det om att gamla gubbar glömmer och gör fel (för ibland känner jag mig som en gammal förvirrad sådan). Bättre lycka nästa gång, hoppas jag.

Det jag gjorde var att jag lät Lightroom göra bilderna svartvita, inte med individuell behandling av varje bild utan med en standardinställning som jag återanvände på alla bilder. Någon gång gjorde jag en liten efterjustering, men det mesta är likformigt behandlat.Tyckte det var det smidigaste substitutet för det jag hade tänkt mig. Kamerans kvadrater och LR:s svartvitifiering.

Motiven är ju delvis bekanta för den som brukar följa min blogg, de finns längs den kortaste promenadvägen till jobbet. Bilderna är alltså tagna i morse.

Min absolut mest fotograferade vattenpöl. En nästan stationär pöl.

Det är inte så ofta den fastnar på bild numera, men i början av mitt bloggande fanns den ofta med i mina blogginlägg, och jag följde de ofta dagliga variationerna, så egentligen är det ett slutbehandlat motiv, men ibland snubblar jag på den igen.

Vet inte om den varit kvadratisk någon gång.

Stenig fyrkant!

Det här med kvadratiska bilder är ju en rejäl omväxling till de avlånga bilder som jag ägnat mig åt i de sanate inläggen. Längre än så här kan man väl inte komma från det avlånga?

Känd byggnad med förgrundsträd.

.

Förvriden busshållplats?

.

På något sätt ska man sluta...

... tex. så här...

Nu återstår bara att göra om och göra rätt!

.

Inlagt 2012-11-20 19:33 | Läst 1689 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Aha, är det det här som är den nya trenden...? Jo då, motiven känns igen, men bilderna är helt klart annorlunda jämfört med dina vanliga bilder. Du helt rätt i att pröva andra sätt att utnyttja fotografins möjligheter, dvs det är bra att ge sig in på "nya vägar". ;-)
Svar från janolof 2012-11-20 19:58
Att gör samma hela tiden blir tråkigt, det måste vara roligt, det är ju nöje det handlar om
Helt klart blir det spännande bilder när dom är kvadratiska, blir liksom mer foto på något sätt.... Om nu detta är en trend som Rauni skrev så har jag hängt på den länge nu.... http://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=332799 Ha en trevlig kväll!! Mvh. Johan
Svar från janolof 2012-11-21 10:11
Rauni syftade nog på mig personligen när hon skrev trend, jag har ju gjort avlånga bilder ett tag.
MvH
/J-O
Jag har en lång tid kört 1:1 formatet på min G3, raw + sv jpeg
det är kul att komponera med det kvadratiska formatet
Just nu kör jag 4:3 eftersom det passar för tillfället
Svar från janolof 2012-11-21 10:12
Jag ska kanske ta och köra med G2:an istället för att få både och ...