** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Männen samlades, det stormade fotografiska stormar, men jag gick hem och väntade på jordens undergång

Ja, det var ju fotofika på Ellens/Tårtan igår och jag hade funderingar på att ta mig dit efter att ha tagit en sväng till jobbet för att utföra en del nödvändigheter, men när jag var klar med det kände jag att vägen hem nog var den bästa. Riktigt så återställd var jag inte.

Lika bra var kanske det, av de reportage jag sett verkade det vara fullsatt. Dessutom ser det ut att behövas könskvotering, det var många gubbar och några yngre män, men kvinnor? Men det var ingen nyhet, i och för sig. Kanske passar tiden bäst för pensionärer.

Istället gick jag mot bussterminalen för att se om det fanns någon som ville köra mig hem.

Dagen var inte långt liden, men redan började mörkret falla. Utan snön hade det varit ännu värre(?). Fast ur fotosynpunkt är det ju inte allt för illa, ihop med alla lampor som tändas kan ju gråhet och skumrask bli riktigt stiligt . Gult och grått är inte helt fel i rätt kombination, rent estetiskt alltså.

Man behöver ju inte ha så märkvärdig utrustning heller för att ta sådana här bilder idag. Tänk så mycket enklare det har blivit i den digitala världen. Jag känner ingen längtan tillbaks till det gamla kemiska fotograferandet, timmarna i mörkrummet, slaskandet med kemikalier och (lite mindre påfrestande) monterandet av diabilder. Nu kan jag mer ägna mig åt bilderna, och åt bloggandet och därigenom får jag mer utrymme för mitt skapande. Inte minst är det roligare! Visst kan jag beundra och uppskatta vad andra åstadkommer med traditionell teknik, men det är inte min grej.

Medan jag långsamt tog mig hemåt i snöslasket pågick, förstår jag, debattens vågor kring ett kommersiellt fotografiskt etablissemang i huvudstaden. Jag är inte förvånad, mitt intryck av och min känsla för Fotografiska har alltid varit vacklande. Okej, där har visats mycket bra bilder och mycket har jag inte sett, och kanske är jag bara en gammal surgubbe, men det har inte känts rätt. Inte min stil alltså, och på sistone har jag hållit mig därifrån, men jag har hållit käften och lyssnat när andra varit entusiastiska. Har ju inte haft något att komma med än en diffus känsla.

Tyvärr, får man väl säga, verkar det ju inte stå helt rätt till...

Bilderna är alltså från igår, före och efter busstrippen hem. Olympus ep-1 +lumix 14 mm. Iso 200 och 800. Fri hand. Mer behövs inte.

Julen närmar sig och jordens undergång(!?). Ta det lugnt bara!

.

Inlagt 2012-12-20 12:26 | Läst 2087 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Gillar dina bilder idag J-O!! Som du säger, gult och grått är en fin färgkombination. I varje fall när det gula håller sig trovärdigt. Annars får jag problem, men det är så klart subjektivt. Tycker dock att du fått till en bra balans här!!
Ser undergången på din sista bild, och är det inte värre än så, så kommer vi väl snart ut ur den... ;)

Vad gäller tjafset om Fotografiska, så kan jag i sig förstå och känna sympati med Ewa och Micke. Säkert har det gått fel, något som jag tror att de och andra fotografer kan lära sig något av framöver. Och jag är säker på, att även Fotografiska lär sig av detta. Jag ser det som ett utslag av att det gått "för bra", hur något nu kan göra det. Men ändå, effekten blir kanske att man en stund tappar det etiska perspektivet, och det affärsmässiga, men som säkert kommer att rättas till nu. Samtidigt, handlar det säkert också om att ha bra överenskommelser/avtal. Och jag tror inte att någon betvivlar att det finns ett detaljerat sådant mellan LaChappele och Fotografiska.

I mina ögon är Fotografiska en Stor tillgång för Fotografiet i Sverige. De har satt foto på kartan igen och väckt intresset. Sedan de startade så har ju bl a Moderna och Nationalmuseum kört fotoutställningar vilket också är kul!!
De som skriker om "kommersialismen" och sånt skräp, tycker jag ska besinna sig lite.

Med vänlig hostning,
Peter :)
Bra ljus och fina färger i Dina bilder! Ja, den digitala fotografin är kul och revolutionerande, men ibland smyger jag till mörkrummet på grund av att den svartvita mörkrumskopian är speciell och förmedlar ett gammalt hantverk :-)
När det gäller Fotografiska så har jag ingen synpunkt på den kommersiella sidan, men man skall hålla avtal, eftersom en verksamhets ryggrad är att hålla avtal - även muntliga. Och så skall man till konstens förmån hellre fria än fälla om något är oklart.
Mvh
Wolfgang
Fina bilder Jan-Olof!
Ha det gott!