** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Inte bara kyla och kalla fingrar ställer till det för fotografen så här års, det är ljuset också.

Minus nitton var det i morse, och då sitter dessutom min termometer på övervåningen (men utomhus!), där det oftast är något varmare  när det är kallt. Jag noterar att samtidigt har en del kända köldhål i norra Sverige nästan plusgrader. Uppochnervända världen?

Om det var riktigt lika kallt när jag gick hem från jobbet igår vet jag inte, men det var tillräckligt kallt för att det skulle vara kallt om fingrarna (ja, jag vet, jag är tjatig, jag skrev om det i går med). Jo jag hade vantar på, det gick bra medan jag bara tar bilder. Avtryckarknappen är tillräckligt stor.

Besvärligare är det om jag vill göra något annat, ändra någon inställning t.ex., då måste åtminstone högervanten av och då blir det kyligt om den handen, framförallt om fingrarna. Undrar om det har med ålder och blodcirkulation att göra? Nitton grader kallt var ju en baggis en gång i tiden.

Hur är det med ljuset då?

Det börjar skymma och himlen rodnar, samtidigt som ljusen tänds i husen och även gatubelysningarna går igång, alla olika i sin ljuskaraktär. Det är inget som ögat störs av, när man går där, men det kan ju ställa till det för fotografen, eller kanske snarare för kameran. Färgtemperaturer och sådant eleände. Motiv som ser bra ut för det förlåtande ögat kan bli gräsligt när kameran fångar det.

Dessutom är det där med färgtoner inte det jag är bäst på, inte så att jag är färgblind, men nyanser är svårt.

Balansen mellan ljust och mörkt är också svårt...

... i alla fall om man vill att huset ska synas och inte bara vara en svart klump.  Och detta utan att använda Photoshop, som inte ingår i mitt normala arbetsflöde, och som inte längre roar mig att använda. Jag vill skapa så mycket som möjligt i fotoögonblicket, med en lätt justering i Lightroom. Då är det som roligast. Den insparade Photoshop-tiden kan jag ju använda till att blogga och det roar mig mer, och att ha roligt är nog mitt enda mål med fotograferandet.

Men det är klart, exponerrar man efter himlen och låter förgrunden bli svart, får man ett annat tryck i himlen.

Var det  så här det såg ut? Eller var det så här jag upplevde det? Eller var det så här det blev? Det är inte så enkelt att veta.

Kanske är det bättre att rikta kameran åt ett annat håll.

Egentligen är det nog såhär det ser ut, utan de där tillfälliga färgexcesserna som den nedåtgående solen ger. Här är i alla fall temperaturen den rätta. Kanske inte färgtemperaturen är  exakt, men känslan av kyla tycker jag finns där.

.

Och kanske svartvitt är det rätta för att få snön att bli någorlunda vit.

Inlagt 2013-01-19 12:38 | Läst 1772 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag tycker du fick till färgerna bra :)

När det är så här kallt är de små annars så trevliga kamerorna inte världsbäst att hantera. Min D3 är inga som helst problem att hantera med tjocka skidhandskar, men Nexen är lite bökig t.o.m. med ganska tunna "finhandskar".
Svar från janolof 2013-01-19 16:58
Jag är ju inte direkt missnöjd med färgerna ;) Jag lyckades undvika den där riktigt blå diakänslan.
Anders F. Eriksson 2013-01-19 17:18
Den blå diakänslan jag ville ha fram i mitt blogginlägg idag alltså :)
Svar från janolof 2013-01-19 18:06
Just den ja! Jag hade redan läst ditt inlägg när jag svarade, så jag hade en referens ;) Det kommer nog blå bilder från mig också...
Anders F. Eriksson 2013-01-19 18:09
Hehe, jag misstänkte att det var något sånt som låg bakom ;)
Härliga färger!! =)
Härligt ljus med fina vinterfärger! ha det gott!