fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Åkte in till stan med ett löjligt litet objektiv
ett gammalt skruttigt Industar
men bilderna blev inte skruttiga

Man har det inte roligare än man gör sig, heter det ju och förra året roade jag mig med att köpa några löjligt billiga gamla objektiv, bl.a. ett Industar-50, 50 mm/3.5, skrangligt och vingligt i alla leder känns det som, men faktiskt dugligt till att fotografera med. Det har legat och samlat damm ett bra tag nu, och idag när jag skulle in till staden ett tag, satte jag på det på kameran. Jag åkte inte in för att fotografera, men jag såg till att åka in en kvart för tidigt så jag hann med att ta några bilder längs vägen.

Kontrasten i bilderna blir låg, men det kan man ju hjälpa upp i Lightroom. Om den låga kontrasten är typisk för objektivtypen vet jag inte, eller om det är mitt exemplar som inte är exemplariskt på den punkten.

Det är ju inget snabbskjutarobjektiv, man får vrida långt när man justerar avståndet, och sökarbilden är också kontrastlös och det snabbar ju inte precis upp hanteringen. I och för sig behöver man inte ställa in skärpan den vägen, det finns både avståndskala och skärpedjupsskala på objektivet, så det gå alldeles utmärkt ändå, speciellt när det inte handlar om närbilder och man därför inte behöver så exakt avståndsbedömning. Den är ju inte så vältränad när man använder autofokus för det mesta.

Dessutom var ju ljuset ymnigt idag, med endast några få moln på himlen. Jag körde därför mest med bländare 5.6 eller 8, och när det inte handlar om närbilder så ger ju det ett tillräckligt stort skärpedjup för det mesta. Jag behövde knappast tänka på det.

Motljus var det...

...så jag prövade det. Det gick att rädda bilden genom att göra den hård. Annars såg det inte alls bra ut.

När det blev nerförsbacke gick det bättre. Med motljuset alltså, det var värre i motlut.

Objektivets brännvidd är 50 mm, så det blir ju som ett kort tele på min m4/3-kamera. Det kanske märks på utsnitten i bilderna. För mig påminner det om när jag just köpt min Olympus OM-1:a för snart 29 år sedan. Det kom inte så många objektiv hit till Sverige på en gång, så ett bra tag hade jag bara ett 100 mm att fotografera med., dvs samma bildvinkel som den kombinationen jag roade mig med i dag.

Allt går igen, eller?

.

När jag skulle dra mig hemåt igen stod solen lägre, och ljuset letade sig ner bland husen på ett annat sätt. Exponera efter högdagrarna var det nog jag gjorde här, även om jag inte riktigt tänkte så, och jag tycker att jag fick till det ungefär som jag ville ha det.

Jag blandar ganska respektlöst färg och svartvitt här i blogginlägget. Det beror på att jag visar bilderna i den ordning de kom till, och inte med tanke på något annat tema, och att jag när jag tog bilderna inte alltid (eller ska vi säga bara ibland) tänkte på svartvitt eller färg. Det var bara en del av motiven som var sådana. Jag kan ju bestämma mig senare, när jag befinner mig i Lightroom. Jag gillar den friheten.

När jag vände mig om från förra bilden såg jag istället detta och bilden blev i färg. Ljuspunkter kan man kanske tala om här.

När jag kom ner till vattnet såg jag i svartvitt.  Jo, jag tänkte faktiskt så redan i fotoögonblicket.

Även här finns en ljuspunkt i tillvaron.

Här lämnade jag det öppet om det skulle vara färg i bilden eller om den skulle bli svartvit.

Så här blev den. Det var inte mörkt ute, men solreflexen var stark. Jag exponerade därefter och fasaden blev så gott som kolsvart, men det fanns information att leta fram i Lightroom.

Åt andra hållet blev det så här...

... och så här

Sammanfattningsvis  kan jag säga att det var två trevliga fotostunder, mellan Centralen och nedre Kungsholmen. I kungliga huvudstaden förstås. Hade bilderna blivit bättre om jag använt ett modernare objektiv i stället? Vet inte. Det hade i alla fall inte varit roligare. Nu var jag långsammare i mitt fotograferande och det kändes inte fel.

Jag vidhåller att det ska vara roligt att fotografera! Annars får det vara, för min del. Men det kan ju vara olika saker som är roligt vid olika tillfällen. Fotografera där du står, med det du har för tillfället.

.

Inlagt 2012-06-17 21:47 | Läst 1191 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Du visar att det inte är utrustningen det hänger på
Trevliga bilder
Svar från janolof 2012-06-17 22:57
Tack!
Nej det hänger på ljus och motiv...