fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Bäst före-datum som fotograf?

Affes inlägg om fotografer och bäst före-datum, fick mig att åter fundera på  mitt eget fotograferande. när passerade det bäst före, eller har det till och med gjort det flera gånger? Samtidigt har jag upptäckt att jag snart firar 10 år på fotosidan och jubileer brukar ju kunna väcka retrospektiva tankar. I alla fall fick det mig att blicka tillbaks på min tid här, genom att bläddra igenom de bilder jag har liggande i mina album. Många av dem kanske har passerat gränsen för bäst före, andra kanske håller än.

Medlemsskapet fick mig att skaffa en dia-skanner  och jag skannade in gamla dia och la upp på FS, men snart insåg jag att en digitalkamera var vad jag behövde, och då var cirkusen igång. Jag började ströva runt i omgivningen till där jag bodde i Sala och tog andra sorts bilder än jag gjort förut. Den här till exempel. Jag upptäckte att det inte behövdes vilda fjäll för att fånga ljuset, utan att man kunde fånga det mer finstämt i hemmamiljön. Tack för det fotosidan och digitaltekniken.

I kvällssolen

Jag upptäckte också den här trenden med "skakisar", dvs bilder tagna med lång tied och kamerarörelse(r). Det var något jag helt missat, eftersom jag varit helt borta från fotograferingen (undantaget familjebilder) i ett antal år, och inte heller läst fototidningar. Att t.ex. Ernst Haas ägnat sig åt liknande fotografering decennier tidigare var jag ännu mer ovetande om.

Afton i skogen

Jag övade ganska mycket på det här, föra att få in den "rätta knycken" och känslan i händerna, för det var ju de som gjorde jobbet. Givetvis hade jag både förebilder och påhejare på fotosidan, annars hade det inte gått.

Det var någonstans här i mina funderingar som Affes "bäst före" kom in i bilden, i alla fall i min tolkning av begreppet. Hur länge håller det att göra sådana här bilder? Jag är ju inte samlare, så det var inget skäl att fortsätta, ej heller lever jag på mina bilder, så jag slipper tack och lov att ha ett bildarkiv. Alltså är det dags att sluta, när jag kan det här,  och gå vidare till andra bilder. Bäst före är uppnått. Det var roligt medan jag lärde mig, därefter är det en teknik som jag kanske återvänder till ibland för nöjes skull, men att sedan producera långa serier av sådana här bilder bara för att jag kan, det roar mig inte.

Snöväder?

Men det jag upptäckte var att man kunde snurra på kameran, och det återvänder jag till i bland. Till exempel till midsommar, då jag brukar fira genom att skapa en midsommardans av prästkragar.

Tittar man på bilderna är det, tycker jag, bilder som är bra i sin kraft av bilder, inte för att det är någon viss teknik som använts . Tekniken är bara en väg till bilderna. Nöjet är att skapa. Och det går att använda vilken kamera som helst, bara den klarar av tillräckligt lång exponeringstid. Men ett tips är att göra det i skymning eller gryning, när det inte är så ljust. Midsommar i Norrland är kanske inte bästa valet.

.

Inlagt 2013-02-08 09:13 | Läst 1331 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Härliga bilder, men det blir ändå den första som blir favoriten. Gillar det fina ljuset och färgerna i bilden lite extra. Visst finns det bäst före för de allra flesta. Det är som du skriver att när man känner sig mätt på en viss typ av bilder, så brukar man söka sig ut på nya stigar inom fotograferandet. Ibland återvänder man, då man kanske har låtit en viss typ av bilder få vila under en tid och tycker det är kul att ta upp den typen av bilder igen. Ibland så kanske har man lärt sig något nytt och nu vill kombinera gammalt med nytt. Jag kan bara hålla med dig att det stora nöjet är att skapa och känna att man utvecklas.

/Gunnar
Jag har ofta besökt din blogg, och funderat om jag åtminstone någon gång i mitt liv skulle få se en bild som faller mig i smaken i din blogg. Och så plötsligt händer det - som om man hade vunnit en miljon i triss - det ploppar upp inte bara en utan tre underbara bilder!

Jag är chockad.

Hur som helst, grattis till tre utsökta bilder.
Svar från janolof 2013-02-13 15:42
Vad roligt att jag hittade något som passade även din smak!
Hoppas det händer någon mer gång, fär det är ju trevligt att glädja folk.
Jag är nog inte så såld på skakisar men visst kan det bli effektfullt ibland. Dit snöyrväder ser ju precis ut så där som det känns när man hamnar mitt i virvlande snö och blåst. Mest gillar jag den första bilden och den har definitivt inte passerat något bäst-före datum.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder med härliga färger! Bäst före datum ... jag hoppas bara på utveckling framåt. :-)
Ha en fin söndag!
ewa