fotografering (och annat?) med ddarriga händer

"Betraktaren får inte förvänta sig att identifiera föremål utan fastmer själstillstånd"

 

Ja det skrev jag om i går,  detta att upplösa formerna för att förmedla det inte uppenbart synliga, och istället försöka fånga andra dimensioner och upplevelser av världen runt oss.

Idén är ju inte ny. De målande impressionisterna började upplösa världens konturer för mer än hundra år sedan. Ljuset var inte längre bara en belysning av scenen, utan det som allt bestod av och övergick till i bildernas uttryck. Man skulle som betraktare inte längre känna igen föremål och personer utan fångas av annat, av upplevelser, ljus och musik. Konstnären skulle fångas av ljusets och ljudets vibrationer och försöka återge det.

Inspirerad av en tidningsartikel gav jag mig ut på jakt efter upplösliga former, och fortsättningen på promenaden kommer här.

I stället för att utnyttja teleobjektivets oskärpa övergick jag till att försöka upplösa världens konturer med vidvinkel. Ett mer hopplöst företag kan synas, men söker man, så söker man. För det är sökandet i sig som är det viktiga, målet intresserar mig inte så mycket för det känner jag inte till. Det är okänt, liksom vägen. Det är så skönt att famla (inte i mörkret men i ljuset).

 

Vidvinkelförsök 

Lågtgående sommarkvällssol fångad i vidvinklig oskärpa och sedan överdrivet skärpt efteråt, för att återskapa vissa strukturer.

 

Samma plats, samma tid, bara lite annorlunda.

 

 

Avdelningen plågsamma bildförsök: att bara göra bilden oskarp gör ingen människa glad. (Antar jag.)

 

 

Man måste kanske tänka på innehåll och komposition, även i en oskarp bild. I alla fall med vidvinkeln, för det blir bara oskarpt, och ingen upplösning av motivet. Elementen i bilden är fortfarande identifierbara. Eller?

 

Åter till telet

Röda blommor upplösta i formen. En bild att betrakta, inte för att identifiera ingående objekts exakta utseende och art, utan för att uppleva, känna och kanske njuta.

 

Sommarljus. Fångat kvällsljus med sommarstämning. Upplösta objekt. Vad? Är det intressant?

 

Undersökningen av världen med oskarpa ögon kommer säkert att fortsätta...

Inlagt 2009-06-30 08:02 | Läst 4089 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?