fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Bild och blogg igen
Konflikt eller komplement

Reflekterade över det häromdagen, men jag fick inte sagt det jag tänkte, eller funderade på, när jag började skriva. Associationer och tankar och ord drev iväg texten åt ett annat håll medan jag skrev och det märkte jag, men lät det så förbli, eftersom det tydligen fanns andra ord och tankar som behövde bli sagda och uttalade. Eller så blev det bara trams, bloggtramserier.

Bilden. Det var därför jag blev medlem på Fotosidan. Usch vad tiden går, redan fem år sedan. Då hade jag stagnerat i mitt fotande och mitt medlemsskap här innebar en nytändning. Då handlade det ju mycket om att ta en bra och vacker bild och inhösta en massa kommentarer och fylla egot med självtillfredställelse. Med tiden blev bilddiskussionerna under bilderna mer viktiga. Men hela tiden handlade det om bilden, bilden som solist, bilden som en solitär som man visar upp. Och visst, bilden är fortfarande viktig.

Fotosidan gjorde ju också att jag fick upp ögonen för andra maner, andra bildtyper, andra sätt att fotografera. Jag började ta suddiga bilder, rörde på kameran, sökte nya motiv, etc. Utvecklades helt enkelt. Men fortfarande handlade det om bilden. Att ta en bild.

Under dessa fem dryga år jag varit medlem har jag i flera perioder varit frånvarande här, lågaktiv, passiv, icke-fotograferande, och sen har jag kommit tillbaka. Och varje gång har Fotosidan ändrat sig. Vuxit förstås, men framförallt har kulturen ändrats. Och varje gång med resultatet att jag har agerat på ett nytt sätt. Det gamla har inte fungerat. De gamla relationerna är borta (med några undantag) eller har ändrats och med det aktiviteterna.

Vad har hänt med mig då. Jo, det jag upplever nu är att jag är mer undersökande i mitt fotande och många gånger mindre fokuserad på Bilden (den med stort B) och mer tittar på bilderna (som ett sammanhang?). Och vad har Fotosidan med det att göra? Ja, dels är det här jag har min bas, eller vad jag skall kalla det, och dels har bloggen och mitt bloggande bidragit. Jag upptäckte berättandet i somras. Och plötsligt fotograferar jag annorlunda. Och jag gör det så gott som dagligen. Och det är här som detta med bild och blogg kommer in. De hänger ihop i mitt berättande, och även om det ibland blir nästan inga ord och ibland nästan bara ord, så finns där ett samspel. Ibland ger storyn bilden, ibland föder bilden berättelsen.

Men så var det det här med konflikten som dök upp. Finns det i detta en konflikt mellan att ta den bra Bilden (med stort B) och att berätta (blogga). Och det var det som var grundidén bakom förra blogginlägget. Om jag kommit närmare pudelns kärna denna gång vet jag inte, men jag har i alla fall formulerat frågan. Men jag upplever ingen konflikt själv.

Förra helgen tog jag en rad bilder som fokuseade enbart på bild och inte på berättelse, och de har inte hamnat här i bloggen. De flesta ligger bara i min dator, men några har hamnat i bildpooler på fotosidan.

Den här t.ex. (som inte skall ses så här liten). Klicka gärna på bilden!

 Eller den här

Jag upplever inte någon konflikt mellan dessa två sätt att fota. Snarast kompletterar de varandra. Pressen att ta bilder minskar när jag har vardagsfotograferandet, och besviklesen när de bra bilderna inte blir bra uteblir nästan, eftersom jag ju har mitt vardagsfotograferande. De är ett komplement till varandra. Men ändå finns tanken där. Tänk om det är en konflikt...

Men det är klart, tänk om alla vardagbilder också blir bra bilder. Men den ambitionen har jag inte. Det skulle bara vara knäckande. Dubbel press. Vardag  OCH  bra.

 

Inlagt 2008-09-27 10:36 | Läst 2099 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Mycket intressant och trevlig läsning!
Själv tycker jag konflikten ligger i att inte uppfattas som man hade tänkt sej med sin bild!
Vissa bilder tål att kommenteras tekniskt. Men vissa bilder har inget med teknik, komposition eller skärpa att göra.
En bild kan ha ett nästan existentiellt budskap.
En dikt i bild. Man vill nästan läsa fotografens tankar och inte titta på kompositionen (detta trista ord) ;-) .
//Lola