fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Bilder av det som är?
Eller bara foton med 14 mm?

Bilder av det som är. Några av orden har jag lånat från Affes blogg: "av det som är".


Jag tycker att de små orden fångar in mycket av det som jag just nu tycker är essensen i mitt fotograferande,just bilder av sådant som jag ser just då, upplevelsen av det som är i  just det ögonblicket. Kanske har jag då också fångat något av just det som är.

Kanske finns det lite av zen i det tänkandet, fokuserandet på nuet som en väg, där själva nuet är viktigare än resultatet, även om resultatet är beroende på närvaron i ögonblicket.

Det som är, det är.

Jag tycker det finns en underbar enkelhet i orden "bilder av det som är", en  enkelhet som fångade mig direkt när jag läste dem. Jag tror att det är vad jag vill göra, ta bilder av det som är, även om jag  förut inte haft tillgång till just de orden. Tack för dem Affe, även om jag har brutit ur dem ur sitt sammanhang och gett dem min egen tolkning. Men är det inte så man bygger upp sin visdom, man hittar ett frö här och ett frö där, och smälter ihop det till något eget.

Jag är inte så mycket för färdigsmälta sanningar utan vill gärna forma mina egna (när det inte gäller ren logik, förstås).

"The power of now" skrev Eckhart Tolle om jag inte minns fel. När jag är där är fotograferingen som skönast. Förhoppningsvis leder det då också till bilder som är hyfsade, kanske bilder av det som är.

De flesta av mina bilder nuförtiden är nog ett försök att avbilda något jag ser eller upplever just då, i nuet, men tiden kan jag ju inte fånga. Finns då ögonblicket kvar i mina bilder, blir det bilder av det som är, eller är det bara en blek avbild av något som var?

Nuet är här och det är bara att hoppas att vi också är det, men det förflutna (dået ?) försvinner i våra minnens töcken och oskärpa.

Bilder från gårdagen, till och från jobbet, med Panasonic 14 mm (nyinskaffad), så kanske var det bara objektivtest och inte bilder av det som är, eller var det kanske bara bilder av något som var just då? Det kan vara svårt att veta för fotografierna är ju ändå alltid bara en blek avbild av verkligheten och som måste tolkas.

Ibland är det skönt att tänka lite...

.

Inlagt 2012-08-29 07:06 | Läst 3683 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
"The Power of now"...- det är häftigt! (Att vara på väg till Ica för att handla mat, med kameran dinglande över axeln...men, så sker den där förtrollningen, man ser och känner något...och höjer kameran...och plötsligt har det gått två timmar och man väcks av mobilen och en ilsken tonåring som undrar när det egentligen blir middag?)
För mig är det så att jag kan tycka att lite av den där värdefulla "här och nu-känslan" kan finnas kvar i bilderna...men förmodligen är det bara jag som ser det...

Och den svartvita bilden gillar jag...
/ Lena
Svar från janolof 2012-08-29 19:36
Det var visst mycket laddning i de där orden... (även om det inte riktigt var det Eckert skrev om). Tack för berättelsen.

Den svarvita blev lie extra, bättre än jag kunde tro när jag tog bilden.
Fint inlägg och tack själv J-O.
Tycker nog att vi har en ganska långtgående samsyn på fotografins innersta väsen. :)
-affe
Svar från janolof 2012-08-29 19:32
Tack Affe!
Utan ditt inlägg hade inte den här texten kommit till...