fotografering (och annat?) med ddarriga händer

En kyrka, en kamera, fyra objektiv,
2 x 4 bilder,
blev jag något klokare av det?

Jag tog med mig kameran när jag åkte och hälsade på min gamla mor i dag, och efter besöket tittade  jag in på kyrkogården. Med mig hade jag fyra olika objektiv, mina fyra nyinköpta manuella trader-objektiv, och så zoomen til min Olympus PEN. Ytterligare tt försök till utvärdering!

Brännvidd 40-50 mm på objektiven. Jag tog några bilder med ett objektiv, och sedan bytte jag till nästa och tog några bilder... etc. De yttre förhållandena hann alltså inte ändra sig särskilt mycket. Bilderna  är i stort tagna direkt ur kameran och förminskade till bloggformatet. Ingen skärpning.

Manuell fokusering, utom med zoomen där jag använde autofokus.

Däremot kom jag ju inte ihåg exakt vilka bilder jag tog, så utsnitten är lite olika.

Objektiv 1

Jag tog bland annat en bild av ett kyrkfönster.

Och när jag gått en bit bort tog jag en liten överblicksbild (eller var det en ögonblicksbild), på några som passerade.

Objektiv 2

Några minuter senare, samma fönster, men annat objektiv.

En översikt, utan människor.

Objektiv 3

Nu hade det gått några minuter till, så jag hade glömt vilket fönster  det var, så det blev ett annat fönster.

Och översiktsbilden glömde jag också, så det får bli en begränsad översikt.

Objektiv 4

Ja, jag har valt två exempel här med, snarlika de föregående...

Kyrkan då?

Det är Vallentuna kyrka.

Och blev jag nu något klokare?

Jag vet inte det. Jag får nog pröva mera. Alla ärfortfarande fullt funktionsdugliga. Men det blev i alla fall några bilder från kyrkan och kyrkogården.

Vilka objektiv det är?

1. Industar 3.5/50

2. Konica 1.8/40 mm

3. Domiplan 2.8/50 mm

4. Zoom, ca 40 mm

Inlagt 2011-06-12 21:40 | Läst 919 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
En sak tycker jag är klar, Olympus-zoomen står sig mot de andra utan vidare. Sedan är det lite svårt att jämföra, eftersom bilderna är så olika. Du borde sätta kameran på stativ nästa gång, och ta samma motiv och utsnitt med de olika objektiven. Speciellt skulle jag velat se hur väggen med murade stenar och fönster hade blivit med Domiplan. Runstenen tror jag är ett bra objekt för jämförelse också, ungefär på det håll du tog den med Domiplan.
Svar från janolof 2011-06-13 10:19
Ja visst står sig zoomen gott, så man kan ju undra varför jag köpt objektiv för flera hundralappar ;) Förmodligen för att det är skoj och jag gillar att använda dem. Det känns mer som att jag gör lite mer av jobbet och inte kameran. Visst borde jag vara mer systematisk, men då blir det så tråkigt! Det ska vara ett nöje och inte ett jobb...

...men nå'n gång kanske lusten faller över mig...
Struntar fullständigt i vilka objektiv och vilka bilder hör ihop; uppskattar mer det humoristiska i det hela även om det humoristiska är knappt urskiljningsbart i historien, kan endast skönjas mellan raderna.... Visst var det ett medvetet val att "blanda ihop korten" här? Håller med EGW om att man kan ju hålla sig till samma motiv och utsnitt om man gör en sådan här jämförelse"seriöst", på fullt allvar. Vad det nu är. Bildserien och texten är ett ytterligare bevis på att en historia kan kramas ur var man än rör sig! Tack för det!
Svar från janolof 2011-06-13 10:28
Nja, valet var nog omedvetet, det bara blev så, och jag försökte göra det seriösare i efterhand, och på "fullt allvar" kan jag nog inte göra det, då blir det en tråkig berättelse...

...men vem vet...