fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Enkelhet i bilden

Jag skrev om enkelhet i går, enkelhet i fotograferandet och då snarast enkelhet i utrustningen, men egentligen mest om upplevelsen av enkelhet.

 

När jag ser den här bilden som jag tog i morse, funderar jag på detta med enkelhet igen, enkelhet i bilden. Bara ett par skor, två enkla ting som gör den i övrigt triviala bilden till en liten berättelse.

Ett snap-shot när jag gick förbi i morse, med tanken "tog han av sig skorna innan han gick över...".  Svartvit gjorde jag den senare, när jag tyckte färgen var onödig för storyn.

 

 

Lite senare passerade jag den lutande lönnen som jag tycker är spännande (som motiv alltså, lutningen är lite speciell).

Bilden gjorde jag svarvit efteråt för att ett rött hus i bakgrunden drog blicken till sig (den är inte riktigt lika tråkigt grå om man förstorar den).

 

 

En annan lösning hittade jag redan i fotoögonblicket, jag tog ett kliv åt sidan. Då blev bilden tydlig även i färg, och jag vill ha den i färg, för det är en viktig del av upplevelsen.

Men jag tycker fortfarande det finns en enkelhet i bilden, i alla fall för mina ögon. Det röda huset leker kurragömma bakom trädet och gör att det inte är två objekt som konkurerar. Istället dök det upp en enkel, liten vit björk.

 

När jag gick hem tog jag den här bilden på samma plats, men åt andra hållet.

Jag klippte den hårt i överkanten (redan i fotoögonblicket), också för att få någon sorts enkelhet i bilden. Det är ju vägarna som jag vill ska berätta i bilden.

 

Några snabb reflektioner kring några av dagens snap-shots.

Inlagt 2010-05-28 23:28 | Läst 3455 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
"Less is more" De gamla sanningarna håller än.
Jo, det handlar till stor del om att välja bort och att koncentrera, åtminstone för oss vanliga dödliga. ;)
Annars har vi till exempel Friedlander, kaosets mästare, men han rör sig i lite andra sfärer :)
-affe
Svar från janolof 2010-05-29 13:47
Kan så vara att han hanterar kaos, men ändå tycker jag det finns en enkelhet i många av hans bilder, även om den inte är lika uppenbar, och säkerligen inte var uppenbar i fotograferingsögonblicket.
Det var lite det jag syftade på, att bringa ordning ur kaos, eller att visuellt kunna hantera väldigt mycket information och ur detta finna en helhet.
-affe
Svar från janolof 2010-05-29 14:08
Då är vi helt överens :)