fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Finns det skillnader mellan
kvinnligt och manligt fotograferande?
Tankar efter dagens vernissage-besök

Det var ju lite av en underrubrik till utställningen som hade vernissage på Midsommargården idag: "manligt och kvinnligt". Fotografer från Bella Pictura och Swefo hade fotograferat kring temat "naturligt" med rubriken Foto Genus.

Jag hörde ju talas om den här idén redan i höstas så det var självklart att jag måste gå dit och se på resultatet. Man kunde  se på utställningen med god behållning, utan att tänka på det här med manligt och kvinnligt, för det fanns en rad fina bilder där. Ja, inte bara kunde, man kan fortfarande för bilderna hänger ju kvar till den 9 april.

Hur var det då med den manliga och den kvinnliga synen på bilder? Den frågeställningen fick inte jag något djupare svar på (men kanske har de inblandade det?).  Vet ju heller inte om jag hade den förväntningen.

Först tittade jag på bilderna, utan att bry mig om att läsa namnen på fotograferna, för att få ett spontant intryck av bilderna, och det var knappt några som jag från den titten skulle kunna klassificera som "manliga" eller "kvinnliga" tolkningar.

När jag sedan gick en runda till och även läste namnen blev jag inte mycket klokare på den punkten. I de fall jag kunde gissa rätt var det snarare för att jag sett bilden förut eller sett andra bilder från fotografen ifråga, och därför kände igen bilden eller stilen. Då är det ju personen som syns i bilden, inte om det är en man eller kvinna.

Det fanns också en tipsfrågedel, där man kunde gissa på vilka bilder som var tagna av män och vilka som var tagna av kvinnor. Jag avstod från att gissa, men jag tittade förstås på bilderna. Det jag kom fram till var att mina svar (om jag hade gissat) nog skulle säga mer om mig själv än om bilderna och deras skapare. Svaren skulle mer visa vilka förutfattade meningar eller fördomar jag har om manligt och kvinnligt, änom själva bilderna och deras skapare.

Nu innebär inte detta att jag tycker idén är dålig på något sätt, det var bara en första reflektion, men kanske finns det någon som funderat mer än jag och som också studerat bildurvalet mer ingående.

Som slutord kan jag dock säga att det var  gott om både fina bilder och trevliga människor på Midsommargården idag.

Inlagt 2011-03-27 19:43 | Läst 4868 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Synd att jag inte kunde komma idag.
Hade varit trevligt att träffas.
Kul att läsa dina reflexioner. Det var så kul att se så mycket trevliga foto/- bildintresserade människor där idag. /Anna
Rogers kommentar gillade jag: "Tjejer plåtar med känslorna, killar med prylarna" :-D Det ligger en del i det, och ibland syns det nog i resultatet. Men be mig inte att delta i en blindtest! Nä, jag tror inte att man ska trycka för hårt på det. Vilket förstås inte hindrar att en utställning på temat kan vara fin. Sammanfattningsvis skriver jag under på alla delar i din text ovan.