fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Första bilden och sista bilden och några däremellan och lite om konsten att åka buss gratis i Norge

När jag klivit ur flygbussen vid Bergens brutalbetongterminal sökte jag mig mot lokalbussen som skulle ta mig vidare en bit på andra sidan staden. Samtidigt tog jag fram kameran för att ta den första bilden av staden, kanske en symbolisk handling för att hälsa på den.

Första bilden

Det var inte första gången jag var här, men det var 35 år sedan sist, och då sken solen och hela staden gungade. Jag hade just klivit av M/S Smýril som i styv kuling tagit mig hit från Färöarna och sjögång är inte min grej. Nu höll sig staden still.

Några dagar senare var det dags att åka hem och staden höll sig fortfarande still. Det gjorde den hela tiden. Morgonen var däremot regnig och jag hade just satt mig i flybussen (nej, det är inte felstavat, det var en norsk flygbuss), för att ta mig ut till flygplatsen. Då lyfte jag kameran och tog en bild genom den regniga framrutan. Var kanske det ockå en symbolisk handling?

Sista bilden.

Några bilder däremellan

Nu åkte jag inte bara dit och därifrån utan var kvar i trakten några dagar, så det blev bilder tagna även mellan första och sista bilden, så då visar jag några här som kanske inte platsar i något annat inlägg.

Motiv som bara är motiv, så att säga, bilder som inte passar i någon berättelse, men kanske kan bära en liten berättelse i sig själva, även utan ord, små fångster frå småöarna norr om Bergen, en skön lördag på utflykt.

Till exempel gamla dörrar som säkert upplevt mycket, som nu är glömt...

... och där tiden gått sedan någon trampade sist.

Så var det då detta med att åka buss

När jag köpte min bussbiljett på flygplatsen för att ta flygbussen in till staden påpekade busschauffören att jag skulle visa upp den om jag fortsatte med en annan buss inne i staden, för då skulle det bli billigare.

Sagt och gjort, det gjorde jag när jag klev på bussen för att komma fram till dottern. "Det skulle bli billigare om jag visade upp den här", sa jag. "Du slipper betala", sa hon (busschauffören alltså). "Då blev det mycket billigare", sa jag. Ja, nickade hon med ett leende.

När jag skulle åka hem klev jag på lokalbussen för att åka in till staden och flygbussen. Jag visade upp min flygbussbiljett (som var tur-och-retur) och sa "när jag åkte hit slapp jag betala när jag hade den här". "Du skulle ha betalt ti kroner", svarade busschauffören och nickade åt mig att gå och sätta mig.  Han verkade mer intresserad av att hålla tidtabellen än att ta betalt.

När jag kom till Åsane, där jag skulle byta buss, gick jag fram till chauffören för att fråga vilken perrong anslutningbussen skulle gå från. Jag behövde inte fråga, utan han pekade: "Skynda dig dit, så hinner du med direktbussen till stan.

Jag skyndade mig och hann. När jag klev på började jag dra upp biljetten ur fickan för att visa den, men även han nickade åt mig att sätta mig, och så drog vi iväg mot stan, den snabba vägen genon tunneln utan en massa stopp. Väl där klev jag på och tog den sista bilden häruppe.

Jag gillar norska busschaufförer! Eller tyckte de synd om mig för jag var svensk?

En tur till

Även om jag nu har visat sista bilden är det inte den sista bilden jag tänker visa från Bergen, det finns bilder från själva staden också som väntar på att bli visade. Även då åkte jag buss gratis.

.

Inlagt 2012-08-23 17:03 | Läst 1197 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Den första bilden - är den verkligen från Bergen? Jag ser skuggor och folk utan paraplyer!
Tack för fina bilder.
Ha de'
Johan
Svar från janolof 2012-08-24 08:13
Jag lovar, det var Bergen. Sol och varmt och blå himmel sommarklädda Bergen-bor ;)