fotografering (och annat?) med ddarriga händer

I skymningslandet men utan aftonrodnad.

Skymningslandet,  precis som gryningslandet, kan vara en stor tillgång för oss som fotograferar. I alla fall om vi intresserar  oss för ljuset. Det var nog i  svenska fjällen jag upptäckte  ljusets betydelse för bilderna,  en gång för länge sedan, och  sedan med  tiden mer och mer såg ljuset som motivet. Och det gav bättre bilder av fjällen, tyckte jag. Sedan dess har ljuset följt mig (även i den variant  av  ljus som kallas mörker). Upptäckten  var ju ingen nyhet, ljus är en självklar ingrediens i fotograferingens historia, men  ändå var  den egna insikten en  härlig uppenbarelse. Speciellt som insikten kunde överförs till andra motivområden.

Inte ett fjäll i sikte. Men gott om skymning. Känns inte som gatufoto. Stadens själ, kanske?

Det var  flera saker jag  var intresserad av här. Skymningen , det begynnande mörkret ,som gjort att man tänt  lamporna i huset ,   en mörknande  himmel till vänster.  Och händer det inte något  där , en taxibil har  stannat, människor rör sig  i mörkret, nyfikenheten väcks. Samtidigt  är bilden exponerad/framkallad så att gatornas struktur kan  skönjas  i mörkret: asfalt och gatsten.

Eller ska man satsa  på de svartvita kontrasterna?

Små detaljer kan anas i  det mörka, den  nyfikne spanar in i mörkret efter detaljerna , uppe till höger  finns en öppning  mellan husen där den nedgående  solen skickar in sitt ljus.

Det  jag själv är mest fascinerad av är tekniken bakom , kort kan  man beskriva den  som " liten kamera med en massa ISO  som ryms  i fickan".  Fast egentligen är det  vad  jag  kan gör som fascinerar. Jag  har aldrig älskat det där  med mörker, stativ  och långa tider. Det  går liksom  inte ihop  med mitt flanerande, och jag beundrar de  som har tålamodet. De här bilderna är tagna på fri hand med en  liten M4/3-kamera  utan  antiskakfunktion. Det höga ISO:t gör att  jag  kan välja  korta tider där även mina gubbfingrar kan han hålla kameran still.

En mer övertäckt miljö.

Avslutar med  en känd  Stockholmsprofil.

Panasonic GM-5 +Panasonic 14 mm/2.4

Inlagt 2016-02-29 16:33 | Läst 2018 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bra och välkomponerat. Man ser att du har lagt ner en del möda på detta... ;-)
Som tidigare antikvarie vid Stockholms stadsmuseum njuter jag av denna lilla rundvandring i stadens skymning.
Svar från janolof 2016-03-01 11:57
Det är ju texten som tagit mesta mödan, att från en splittrad idé skapa en sammanhållen text. Bilderna var förvånadsvärt enkla att få till, modern teknik är hjälpsam. Men de skulle förstås inte tåla en rejäl förstoring.
Tack!/J-O
Snyggt JO
Fina bilder från din vandring
Svar från janolof 2016-03-01 11:59
Det gäller att ha tur med ljuset
Tack!J-O
Första bilden tycker jag mkt om med det fina blandljuset, sista sv/v gillas också extra!/ Björn T
Svar från janolof 2016-03-01 12:00
Det är de två jag gillar bäst också!/J-O