fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Ibland är det jobbigaste med blogginlägget att hitta på en rubrik, så den här gången skiter jag i det

Rubriksättning är en svår konst och idag saknades inspirationen helt, så det  fick bli en skitrubrik. Ni får hålla till till godo med det. Rubriksättaren är lite seg i pallet efter aftonens långpromenad, och kanske inte bara i pallet. Det har blivit lite för mycket stillasittande den sista tiden och nu längtade kroppen verkligen efter en tur, så jag kastade paltslungan på ryggen och begav mig åstad.

Kameran hängde och dinglade på magen och med en vattenflaska och en utifallatt-tröja därbak kände jag mig trygg. Just det, jag hade ett SL-kort med också, så jag inte skulle behöva oroa mig för att jag måste orka gå tillbaks igen. Först hade jag tänkt ta bilden för att åka till-och-från, men det här var roligare... jag behövde aldrig fundera på om  det var dags  att vända. Vilken frihet.

Jag håller  fortfarande på att "kör in mig" på min nya kamera. Att den fungerar bra har jag redan konstaterat, om den är "bäst i klassen" som CyberPhoto fortfarande säger i reklamen, kan jag inte gå i god för, men att den är bra för mig är  helt klart. Fotoglädjen har fått sig en dos extra glädje.

.

Eftermiddagsljuset hade redan börjat göra skuggorna lite längre och ljuset lite  mer spännande, så att det stora trädet hade en rejäl skuggsida.

Jag hade ju inte än riktigt testat sökaren förmåga vid lite knepigare fokusering, som i den här bilden med litet skärpedjup och oskarp bakgrund.

Och den här på samma tema.

Det är ju inte lika bra som i en  (bra) spegelrefexsökare, men åtminstone här kunde jag lägga skärpan och samtidigt tillräckligt bra visualisera bakgrunden.

Jag börjar också bli van vid de två rattarna med vilka jag väldigt enkelt kan ställa  bländare med den ena och med den andra justera  exponeringen  och +- , ett arbetssätt som sitter kvar sedan den analoga tiden och som passar mig bra.

Jag kan nog, utan att ljuga, säga att kameran är väldigt behaglig att arbeta med, speciellt med de motiv jag ägnade mig åt i dag. Nu återstår bara att upptäcka vilka  tillfällen den inte passar så bra, eller mindre  bra, så att man lär sig hantera även dem. Men för den typen av motiv som dök upp under den här  promenaden är den här kameran klart bättre än mina två andra m4/3-kameror.

Framförallt är det roligt, och det tycker jag är viktigt, speciellt när man  bara fotar för sitt eget höga nöjes skull och inte för att det är någon nytta med det. Jag har varit nyttig så mycket i mitt liv, så jag vill ha omväxling mot det.

Och: Vandringen fortsätter, eller rättare sagt,  den kan  börja. Vi är bara vid startpunkten.

Olympus OM-D +Sigma 3o mm

Inlagt 2013-09-05 22:52 | Läst 1101 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ang rubriken, så skrev ju Duke Ellington "T.G.T.T". ;-)
Svar från janolof 2013-09-06 17:21
Nu hänger jag inte med, men tack ändå ;)
Du har så rätt angående rubriksättning. Jag brukar försöka tänka till men missade ju dimman helt häromdagen. När jag växte upp så var "paltslunga" en stor damhandväska, åtminstone enligt min mamma och ffa hennes bröder som kom från Kalix. Vad nostalgisk jag blev av att se det ordet.
Hälsningar Lena
Svar från janolof 2013-09-06 17:24
Min far, uppvvuxen i Hälsingeskogarna, brukade använda ordet, men jag kommer inte ihåg specifikt för vilka väskor, men definitivt inte om handväskor.
Fota för sitt eget nöjes skull låter mycket bra och rubrik gick det också bra utan!
Svar från janolof 2013-09-06 17:24
Utan nöjet skulle jag inte fotografera.
Kul att kameran ger dig inspiration. Gick igenom lite bilder tagna med den i går och helt klart, den är riktigt kompetent. Snart är hösten här med förhoppningsvis fina färger och spännande morgondimma. Gissar att OM-D är rätt verktyg för `jobbet´;)

/Stephan
Svar från janolof 2013-09-06 17:32
Jag skulle vilja vända på resonemanget, att kameran är så snäll och lydig tillåter mig att släppa fram inspirationen uutan att kameran står i vägen Kameran är bara verktyget, inte inspirationskällan.
Låter bra med att fota för bara sin egen skull. Skönt.
Man lär sig en hel del genom att läsa bloggarna och nyfiken blev jag av Olles kommentar, så nyfiken att jag måste googla. Hittade det här." T.G.T.T. (Too Good to Title)"
Svar från janolof 2013-09-07 07:39
Tack för det, nu vet jag :)